Глоду плоди

CRATAEGI FRUCTUS

Бариня-дерево, боярка, глід.

Плоди глоду: лікувальні властивості, користь
ПРАТ «ЛІКТРАВИ»
Плоди глоду: лікувальні властивості користь і застосування ягід глоду

Опис

Глід являє собою чагарники або невеликі деревця з пагонами, що покриті колючками. Листки почергові, з прилистками, короткочерешкові, з великими зубцями; суцвіття - густі, багатоквіткові щитки. У висушеному вигляді: плоди глоду — яблокоподібні, тверді, зморшкуваті, зверху з кільцевою облямівкою, з 1-5 кісточками в м'якоті плоду. Колір плодів від жовто-оранжевого і бурувато-червоного до темно-бурого або чорного кольору, іноді з білим нальотом кристалізованого цукру. Запах відсутній. Смак солодкуватий.

Склад

Плоди глоду містять кислоти органічні, цукри, сорбіт, речо-вини пектинові (1,9-6,1 %), кислоту аскорбінову (18-100 мг %), b-каротин (0,4-2,7 мг %), вітамін К, сполуки фенольні (антоціани – до 1200 мг %, лейкоантоціани – 400-1500 мг %), катехіни, флавоноли, фенолокислоти, кумарини (0,7- 3,4 %), стерини, кислоти тритерпенові (урсолову, олеанолову).

Фармакологічна дія

Посилюють кровопостачання в коронарних судинах серця і в судинах мозку, підвищують чутливість міокарду до серцевих глікозидів, трохи посилюють скорочення серцевого м’язу і зменшують збудливість останнього, мають заспокійливу дію, нормалізують артеріальний тиск. Препарат малотоксичний, в організмі не кумулює.

Житомирська область Миколаївська область Хмельницька область

Регіони проростання лікарської рослини

  • Житомирська область
  • Миколаївська область
  • Хмельницька область

Зміст

Загальна інформація

Глід — чагарник або дерево, яке належить до родини розових (Rosaceae). На території України налічується понад 30 видів рослини. Найпоширеніші з них:

  • глід колючий (або звичайний);
  • глід п’ятистовпчиковий;
  • глід криваво-червоний;
  • глід східний;
  • глід український;
  • глід кривочашечковий;
  • глід одноматочковий.
Усі види глоду містять корисні речовини (флавоноїди, фенолокислоти, кумарини, тритерпенові кислоти) та дозволені до заготівлі. Проте в медицині найчастіше використовують плоди глоду колючого, або звичайного, та глоду криваво-червоного.

Біологічні особливості

Глід — невибаглива рослина, яка не потребує особливого догляду. Вирощується для лікарських та декоративних цілей. Полюбляє відкриті сонячні ділянки й важкі родючі ґрунти з гарним дренажем.

Глід утворює зарості на берегах річок та узліссях. Ареал зростання — Північна півкуля Землі, за винятком тундри та пустелі.

Живе глід понад 300 років. Відомі випадки, коли його висота сягала 6 м. Росте повільно, при цьому стійкий до засухи та морозу.

Посадку глоду здійснюють навесні або восени.

особливості глоду

Ботанічна характеристика

Глід колючий (або звичайний) — це кущова рослина або невелике дерево заввишки 2–4 м. Має колючі червонувато-коричневі гілки з гострими колючками. Листки чергові, оберненояйцевидні: зверху — блискучі, темно-зеленого кольору, зісподу — світліші, з восковим нальотом.

Суцвіття щиткоподібні, складаються із 3–5 гілочок, на кожній з яких проростає по 10–18 квіток. Квітки двостатеві, правильної форми, п'ятипелюскові, білого або світло-рожевого кольору.

Опис лікарської сировини

У фармакології використовують квітки й листя глоду, але частіше — плоди.

Плоди глоду кулеподібні; їхня форма нагадує яблуко. Тверді, мають зморшкувату поверхню. Зверху на них розташовані п'ять чашолистків, що зсохлися. Всередині плід має 1–5 світло-жовтих кісточок. На колір — жовтогарячі або темно-червоні, чи навіть темно-бурі, іноді на поверхні виступає білий наліт як результат кристалізації цукру.

На смак глід солодкий, в'язкий.

Заготівля та зберігання сировини

Особливості збору

Плоди глоду збирають у серпні-вересні, до приморозків. Це період найкращого достигання ягід, коли вони містять у складі максимальну концентрацію біологічно активних речовин.

Для подальшого сушіння плоди зрізають цілими китицями та акуратно складають сировину в кошик.

Умови сушки та зберігання

Сушать плоди глоду на сонці або в спеціальних сушках за температури 50–60 °С. Після — перебирають, відкидаючи пусті щитки, зіпсовані плоди, чашолистки, плодоніжки. Робити це можна за допомогою решета.

Відсоток сухої сировини складає близько 40 %.

Висушені плоди розкладають у мішечки з тканини та фасують у паперові пакети. зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях.

умови зберігання глоду

Лікувальні властивості

Для лікування і профілактики хвороб призначають відвар, екстракт чи настойку плодів глоду.

Плоди вживають не лише як самостійний фітозасіб, а й застосовують для приготування трав’яних зборів. Найкращий лікувальний ефект досягається у суміші із собачою кропивою, ромашкою та сухоцвітом.

Застосування в медицині

Плоди глоду містять антиоксиданти, тому сприяють покращенню кровообігу, регулюють скорочення серцевого м’яза та допомагають очистити судини. Урсолова кислота виявляє кардіостимулюючу дію та розширює судини. Тому найчастіше плоди глоду використовують для лікування:

  • стенокардії;
  • гіпертонії;
  • аритмії;
  • інфаркту міокарда.

Біологічно активні речовини, що входять до складу плодів глоду, виявляють заспокійливу дію, позитивно впливаючи на нервову систему, що дає можливість ефективного застосувати їх при:

  • стресі;
  • безсонні;
  • лікуванні епілепсії та неврозів;
  • хронічній втомі;
  • психоемоційних порушеннях.

Препарати на основі глоду знижують рівень цукру, тому їх рекомендують людям, які страждають від цукрового діабету.

В’яжуча дія плодів глоду допомагає при захворюваннях жовчного міхура, проблемах з печінкою та нирками. Завдяки плодам глоду сечовипускання відбувається частіше, але кількість сечі при цьому зменшується.

Пектин, який міститься у плодах, вирізняється здатністю очищувати організм, виводячи з нього шкідливі речовини, у тому числі солі важких металів.

Спазмолітичні властивості плодів глоду допоможуть зняти головний біль, болі в попереку, плечах, лопатках.

Плоди глоду — ботанічний кардіотонік, тому що його лікувальні властивості пов’язані з можливістю відновлювати та підтримувати тонус серця. Настої на їх основі застосовують як лікувальний засіб при захворюваннях серця та судинної системи. Як відновлювальний засіб можна вживати людям, які пережили інфаркт міокарда.

Добре допомагають плоди глоду молодим людям, які часто переживають стресові ситуації: чай, відвар чи настій заспокоює нервову систему, знімає надмірну напругу, розслабляє.

Глід також допоможе позбавитися від проблем системи травлення, таких як діарея, біль у животі, панкреатит, гастрит. Наприклад, при панкреатиті плоди глоду в чистому вигляді жують після їди.

Плоди глоду знайшли застосування у гінекології для лікування порушень менструального циклу, неврозів під час клімаксу.

Чай із плодів глоду при регулярному вживанні сприяє профілактиці грипу, посилюючи імунітет в цілому.

застосування глоду в медицині

Протипоказання

Препарати глоду протипоказані при:

  • артеріальній гіпотензії;
  • брадикардії;
  • підвищеному згортанні крові;
  • важких захворюваннях нирок;
  • вагітності;
  • лактації.

Надмірне й тривале споживання плодів глоду може призвести до зниження артеріального тиску, уповільнення пульсу, порушення ритму серцевих скорочень та пригнічення центральної нервової системи. Тому дозування й тривалість лікування мають строго призначатися лікарем.

За матеріалами:

1. Гродзінський А. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник. — К: Українська енциклопедія, 1992. — 564 с.
2. Кобзар А. Я. Фармакогнозія в медицині. — К: Медицина, 2007. — 544 с.
3. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
4. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
5. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
6. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.
7. Новиков А. Л. Определитель деревьев и кустарников в безлистном состоянии. — Минск: Высш. шк., 1965. — С. 194—212. — 408 с.
8. Стаття про глід — Вікіпедія


Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.

Дата публікації:

Оновлено: 27.12.2019

Лікарські рослини й фітозбори, згадані в матеріалі
Згорнути

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся з лікарем. Зберігати в місцях, недоступних для дітей.