Дата публікації
28.12.2023
Дата оновлення
21.11.2024

Глід

CRATAEGI FRUCTUS

Бариня-дерево, боярка, глід.

Опис

Глід — чагарник або дерево з сімейства Рожевих, висота якого може досягати 4 м. Його пагони усіяні численними колючками. Листя глоду зелене, чергове, короткочерешкове, має прилистки. Воно відрізняється великими зубцями і має довгасту форму. Суцвіття рослини утворюють багатоквіткові густі щитки. Плоди глоду довгасті та м'ясисті, темно-червоного або оранжевого відтінку, з 1-5 кісточками. М'якоть плодів борошниста, терпка. Висушені ягоди глоду тверді й зморшкуваті, яблукоподібні, колір варіюється від жовтого до чорного. Їхній смак має легку солодкість, запах відсутній.

Склад

Листя і плоди глоду містять безліч поживних речовин. У плодах рослини сконцентровані тритерпенові кислоти — кратегова, олеїнова, урсолова, а також присутні аскорбінова кислота, фенольні сполуки (антоціани, лейкоантоціани), бета-каротин, цукри, сорбіт, стерини.

Глід

Фармакологічна дія

Глоду властивості забезпечують комплексний вплив на серцево-судинну систему. Препарати та лікарські засоби на його основі підсилюють кровопостачання коронарних судин серця, знижують збудливість серцевих м'язів за рахунок збільшення їхніх скорочень, нормалізують артеріальний тиск і активують кровопостачання судин головного мозку. Глід знімає загальну збудливість і проявляє спазмолітичну дію. Препарати з даною діючою речовиною малотоксичні й не накопичуються в організмі після прийому.

Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі
Регіони проростання лікарської рослини
Житомирська область
Миколаївська область
Хмельницька область
Глід

Глід - загальна інформація

Глід відноситься до сімейства Crataegus. До даного класу відноситься понад 100 видів чагарників і дерев, з них близько 30 зустрічаються на території України. До їхнього числа відноситься глід колючий (звичайний), глід український, глід урновидний, глід п’ятистобліковий. Рослини заготовляють у лікувальних цілях, так як всі види глоду на території України відрізняються корисними властивостями.

Фітосировина чагарнику застосовується для виготовлення відварів, настоянок, крапель, фармацевтичних препаратів. Найчастіше в медицині застосовують плоди глоду звичайного і криваво-червоного.

Біологічні особливості глоду

Рослина вирощується для вирішення декоративних завдань або для збору лікарської сировини. Посадка здійснюється навесні або восени. Чагарник невибагливий, для його культивації необхідний родючий грунт і відкриті сонячні ділянки, особливого догляду глід не потребує. 

Зростає глід повільно, при цьому відрізняється морозостійкістю й здатністю витримувати посуху. На планеті рослина зустрічається в помірних кліматичних районах Північної Америки та Євразії, на узліссях лісів і берегах річок. Висота рослини може досягати 4 м, час життя чагарнику при сприятливих умовах становить понад 300 років.

Ботанічна характеристика

Висота чагарнику варіюється в межах 2-4 м. Його червонуваті гілки темно-коричневого відтінку вкриті колючими шипами. Листя глоду довгасте, іноді яйцеподібне з витягнутим кінчиком, з гострими зубцями. Верх листя темно-зелений, блискучий, зворотна сторона — зелена з восковим нальотом. 

Суцвіття чагарнику об'єднує від 10 до 18 двостатевих п'ятипелюсткових квіток, розміщених на 3-5 гілочках.

Опис лікарської сировини

В лікарських цілях заготовляють квітки, листя і плоди глоду. Переважно використовуються ягоди рослини — невеликі плоди кулястої форми. Вони зовні нагадують яблуко. У зрілому вигляді плоди глоду мають зморшкувату поверхню жовтого, червоного, бурого або темно-коричневого кольору. 

Вгорі на ягодах можна помітити 5 сухих чашолистків, всередині знаходяться від 1 до 5 кісточок світлого відтінку. При кристалізації цукру в плодах на них може утворюватися наліт.

Заготівля та зберігання сировини

Особливості збору

Збирання листя рослини здійснюється на початку цвітіння глоду до моменту, коли розкриваються його квітки. Плоди глоду заготовляють в кінці літа, з серпня по вересень. У цей період ягоди мають найбільшу концентрацію корисних речовин.

Плоди акуратно зрізають гронами і складають у підготовлену вентильовану ємність.

Умови сушки та зберігання

Висушити плоди глоду можна природним шляхом, помістивши сировину на сонці й рівномірно розподіливши по всій поверхні. Також підготувати фітосировину можна в сушарці, підтримуючи температуру від 50 до 60 ℃. По готовності ягоди перебирають і видаляють зіпсований матеріал з плодоніжками, чашолистки. 

Просіяти сировину можна через сито. Обсяг готових ягід становить приблизно 40% від початкового.

Для зберігання сировини використовуються полотняні або паперові мішечки. Зберігати плоди слід у сухому провітрюваному місці.

Лікувальні властивості

Щоб дізнатися, чим корисний глід, необхідно вивчити механізм його впливу на організм. Рослина чинить на організм судинорозширювальну, сечогінну, спазмолітичну, заспокійливу дію. Прийом глоду підсилює кровопостачання серця і головного мозку, знижує рівень холестерину в крові, зміцнює стінки судин і капілярів. Плоди, листя і квіти рослини входять до складу відварів, настоїв і екстрактів, а також до трав'яних зборів з ромашкою, пустирником і сухоцвітом.

Застосування в медицині

Настої, екстракти і відвари з плодів рослини призначають людям, які страждають від:

  • гіпертонії;
  • аритмії;
  • тахікардії;
  • серцевої слабкості;
  • неврозів;
  • епілепсії;
  • хронічної втоми;
  • психоемоційного напруження;
  • безсоння;
  • стресів;
  • клімаксу;
  • розладів шлунково-кишкового тракту.

За допомогою глоду тиск може знижуватися, бо рослина покращує роботу серцевого м'яза й нормалізує ритм серцевої діяльності. За рахунок високого вмісту антиоксидантів глід зміцнює м'язи серця та підтримує їх нормальну роботу. Лікарські засоби на основі рослини очищають судини. Розширювальна та антимікробна дія  дозволяє використовувати його при лікуванні ГРВІ та простудних захворювань. Глоду лікувальні властивості включають регенерацію тканин — фітосировина використовується для загоєння ран та опіків.

Глід і його користь

У плодах глоду міститься урсолова кислота — рідкісна речовина, яка поєднує антибактеріальні, протипухлинні, протизапальні, гепатопротекторні та судинорозширювальні властивості. Вживання даного компонента також стимулює вироблення колагену організмом. Урсолова кислота виступає регулятором для вироблення жовчі, тим самим сприяє нормальній роботі шлунково-кишкового тракту. 

За рахунок даної речовини знижується рівень вільних радикалів. Завдяки таким властивостям глід може використовуватися для запобігання зростанню злоякісних клітин в організмі. 

Протипоказання до прийому глоду

Незважаючи на корисні властивості глоду, здійснювати його прийом слід тільки після консультації з лікарем. Побічні дії від прийому рослини виражаються в зниженні тиску, уповільненні пульсу, порушенні серцевого ритму і пригніченні центральної нервової системи. Не можна вживати рослину та її похідні людям з артеріальною гіпотензією, підвищеним згортанням, брадикардією, тяжкими порушеннями роботи печінки. Глід протипоказаний вагітним і годуючим грудьми. 

За матеріалами:

1. Гродзінський А. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник. — К: Українська енциклопедія, 1992. — 564 с.
2. Кобзар А. Я. Фармакогнозія в медицині. — К: Медицина, 2007. — 544 с.
3. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
4. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
5. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
6. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.
7. Новиков А. Л. Определитель деревьев и кустарников в безлистном состоянии. — Минск: Высш. шк., 1965. — С. 194—212. — 408 с.
8. Стаття про глід — Вікіпедія


Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.
Глід
Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі