Дата публікації
28.12.2023
Дата оновлення
01.04.2024

Шипшина

Rozae Fructus

Роза дика, шипишник

Опис

Шипшина являє собою чагарник висотою до 2 м, стебла і листя якого покриті колючками. У рослини непарноперисте листя з прилистками, зібране з 5-7 яйцеподібних листочків. Квітки шипшини мають світло-рожеве забарвлення з червонуватим відтінком. Плоди рослини яскраво-червоні, м'ясисті.

Склад

Основними діючими речовинами, які містяться в плодах шипшини, є аскорбінова кислота, вітаміни B1 і B2, каротин, вітаміни PP і K, флавоноїди, пантотенова кислота. У ягодах рослини присутні пектинові речовини, феноли, органічні кислоти, солі заліза, магнію, кальцію і фосфору.

Шипшина

Фармакологічна дія

Шипшини лікувальні властивості включають різні ефекти. За рахунок високого вмісту аскорбінової кислоти і вітамінів групи B ягоди рослини мають антисклеротичну і протизапальну дію. Препарати на основі плодів шипшини активізують вироблення ферментів. Вони можуть використовуватися для профілактики цинги та інших вітамінно-дефіцитних станів організму. Плоди шипшини також збільшують вироблення жовчі в організмі.

Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі
Регіони проростання лікарської рослини
Закарпатська область
Херсонська область
Хмельницька область
Шипшина

Загальна інформація

В якості лікарської сировини застосовують шипшини плоди. Їхня форма може варіюватися від кулястої до овальної. При цьому розмір плодів різноманітний і може бути як менше одного, так і більше трьох сантиметрів. Визначити високовітамінний сорт шипшини можна за чашолистками. У рослин з високою концентрацією корисних речовин у складі чашолистки залишаються прямостоячими до моменту дозрівання. Низьковітамінні ягоди скидають чашолистки задовго до свого дозрівання.

Всі плоди шипшини мають гладку блискучу поверхню, колір якої може змінюватися в палітрі від червоного до бурого. Цвітіння рослини відбувається на початку літа, плоди дозрівають у період з серпня по вересень.

Заготівля сировини

Збір плодів рослини здійснюють при середньому або повному їхньому дозріванні. Заготівлю сировини проводять восени. Щоб ягоди не втратили корисні властивості, їх збір виконують напередодні заморозків. Плоди, які зазнали впливу морозів, мають низьку цінність, а також погано піддаються сушці. Для збору сировини необхідно убезпечити руки за допомогою рукавиць, оскільки відбирати плоди потрібно руками. Додатково може знадобитися захисний одяг. Зібрані ягоди перебирають для виключення невідповідного матеріалу. Потім плоди сушать за допомогою сушарки за температури 90 ℃ або залишають у сухому провітрюваному приміщенні, періодично помішуючи. Щоб визначити готовність, звертають увагу на стан плодів. При готовності вони набувають крихкості.

Готові плоди шипшини фасують у скляну тару, яка щільно закривається кришкою. Зберігати їх можна протягом 2 років.

Лікувальні властивості та застосування плодів шипшини

Плоди шипшини застосовують для лікування гіпо- та авітамінозів. Нерідко фітопрепарати на їхній основі використовують у системному лікуванні складних аутоімунних захворювань - таких як псоріаз та атопічний дерматит. При лікуванні нейродерміту і часто супутнього йому дисбактеріозу кишечника препарати шипшини допомагають відновити баланс мікрофлори. Трав'яні збори з включенням плодів шипшини сприяють пригніченню гнильних процесів, допомагають усунути запалення слизових оболонок. Завдяки прийому фітопрепаратів вдається позбавити пацієнта, який страждає на атопічний дерматит, від зайвого медикаментозного навантаження на органи шлунково-кишкового тракту та сечовидільної системи.

Плоди шипшини завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти і вітамінів B1, B2, PP, K надають загальнозміцнювальну дію на організм. Це необхідно людям, які перенесли інфекційні та вірусні захворювання, а також операції. Плодів шипшини лікувальні властивості включають здатність впливати на кровотворення, оскільки вони підвищують згортання. Це дозволяє застосовувати їх у лікуванні геморагічного діатезу, внутрішніх крововиливів, а також при променевій хворобі та гемофілії.

Протипоказання до застосування шипшини

Не можна застосовувати шипшину людям з підвищеним згортанням крові. При серцево-судинних захворюваннях перед вживанням плодів шипшини необхідно проконсультуватися з лікарем. При надмірному використанні лікарських засобів на їхній основі можлива поява тахікардії і збоїв у роботі кровоносної системи.

Застосування в косметології

У косметології застосовується олія шипшини, яка використовується для підтримання вікової шкіри. Речовини, що входять до її складу, допомагають боротися з пігментними плямами, в'ялістю, сухістю шкіри, а також з появою рубців. Оскільки в олії шипшини присутні мінеральні речовини, її не рекомендують використовувати в догляді за молодою і проблемною шкірою, яка відрізняється надмірним виробленням жиру. 

Користь плодів шипшини

Плоди шипшини відрізняються антиоксидантною дією. Їхнє застосування нормалізує окислювально-відновні процеси, гальмує старіння, підсилює вироблення гормонів, покращує еластичність капілярів. Загальнозміцнювальна дія на організм плодів шипшини не обмежується користю від вітамінів і макроелементів у їхньому складі. Прийом фітопрепаратів збільшує здатність організму чинити опір несприятливим факторам навколишнього середовища. При цьому вони сприяють регенерації тканин і прискорюють загоєння пошкоджень шкіри, сполучної тканини. Шипшина також може застосовуватися в якості засобу для схуднення, оскільки сприятливо впливає на вуглеводний обмін.

За матеріалами:

1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
2. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
3. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
4. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.

Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.

Вас також можуть зацікавити наступні рослини та трави:

Шипшина
Лікарські збори і рослини, згадані в матеріалі