Зміст
Загальна інформація
Квасоля звичайна (родина Бобових) вирощується на всіх континентах, а в дикому вигляді росте в Африці, Азії, Америці. Є популярною овочевою культурою, плоди вживаються в їжу.
Квасоля звичайна — однорічна рослина. Має в'юнке стебло, квіти білого, рожевого, фіолетового кольору. У медицині застосовуються тільки стулки квасолі. Їх заготівлю проводять лише з рослин, боби яких мають біло-жовте або солом'яно-жовте забарвлення. У готовому вигляді стулки можуть бути і поодинокими, і з'єднаними плодоніжкою.
Заготівля сировини
У медицині у якості лікарської сировини застосовуються стулки квасолі. Заготівлю сировини здійснюють після того, як плоди квасолі дозріли (серпень-вересень) і почали тріскатися. При цьому скошують наземну частину, відокремлюють насіння від стулок. Сушіння стулок квасолі може відбуватися природним шляхом на сонці або за допомогою нагрівання. Після закінчення сушіння сировину потрібно відсортувати: відокремити домішки, стулки, які почорніли або уражені цвіллю. Сировину зберігають у мішках з льону і джуту в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією близько 3-х років.
Лікувальні властивості
Дія і застосування стулок плодів квасолі
У медицині відомі наступні лікувальні властивості стручків квасолі:
- Цукрознижувальна.
- Загоювальна.
- Протиалергенна.
- Протисвербіжна.
- Антибактеріальна.
- Сечогінна.
Стулки квасолі використовують для приготування відварів, настоянок, рідких і сухих екстрактів, чаїв. Завдяки наявності у складі флавонів та аргініну препарати на їхній основі налагоджують вуглеводний обмін і знижують рівень цукру. Вони впливають на організм, як інсулін. Дослідження підтверджують, що лікувальні властивості квасолі виявляються тільки у випадку легких (або середньої тяжкості) форм цукрового діабету у пацієнтів похилого віку. При цьому необхідно дотримуватись відповідної дієти.
Завдяки сечогінним властивостям квасолі її застосовують для виведення надлишку рідини з організму, розвантаження серцево-судинної системи. Сечогінна дія пояснюється наявністю у складі фазеоліну. Квасоля активізує секрецію шлункового соку, а також знімає больові відчуття при захворюваннях підшлункової залози.
У народній медицині стулки квасолі застосовують для лікування ревматизму, гіпертонії, набряків ниркової та серцевої етіології, при захворюваннях нирок, сечового міхура, панкреатиті, гастритах (знижена кислотність). Оскільки екстракт, отриманий з цієї рослини, допомагає позбутися тяги до солодкого, його використовують для схуднення. Зовнішньо застосовується за наявності запалень на шкірі.
Стулки плодів квасолі у косметології
Екстракт лушпиння квасолі входить до складу косметичних засобів. Він багатий на фітоестрогени, які є сильними антиоксидантами. Завдяки цьому вдається поліпшити стан в'ялої шкіри, зміцнюються еластичні волокна, активізується вироблення колагену. Засоби з цим компонентом підходять і для проблемної шкіри. Завдяки антимікробним властивостям він використовується для лікування фурункулів.
Особливості застосування, протипоказання
Стулки квасолі можуть призначатися дітям з трирічного віку за показаннями лікаря. Застосування під час вагітності та лактації допускається виключно під наглядом фахівця. Можлива індивідуальна непереносимість. Не призначається у випадку глікемії, оскільки знижує рівень цукру в крові.
Стулки квасолі часто зустрічаються у складі зборів, особливо ефективні у комплексі з листям чорниці.
За матеріалами:
1. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
2. Мазнев Н. И. Травник / Н. И. Мазнев. — М.: ООО «Гамма Пресс 2000», 2001. — 512 с. с илл.
3. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. — К.: Здоров'я, 1990. — 304 с., іл., 6,55 арк. іл.
4. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.
Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.