Сила природи проти тривоги та депресії

У сьогодення — безліч умов для порушення нашого нормального психічного стану. І все більшість людей дізнається, що таке постійно відчувати занепокоєння і нервове напруження, щоразу прокидатися в поганому настрої і не мати бажання займатися тим, що раніше приносило задоволення.

Підґрунтям для цього часто стають різноманітні негативні події. Вони не обов'язково пов'язані з нашим особистим життям. Фактори, які впливають на нервову систему, можуть мати й глобальний характер і стосуватися ситуації у країні та світі.

Серед причин тривожних і депресивних станів — стреси на роботі, побутові суперечки, постійний страх і переживання за близьких, соціальна ізоляція і нестача дружніх контактів. Ризик виникнення проблем із нервовою системою також підвищує заміна реального спілкування на соціальні мережі та безперервний доступ до інформаційних медіа, де зазвичай спостерігається дисбаланс — і він не на користь хороших новин.

Дуже важливо вчасно звернути увагу на свій психоемоційний стан і розпізнати негативні зміни в ньому. Інакше вам буде все важче справлятися із життєвими труднощами та підтримувати стосунки із близькими. Крім того, страждатиме й фізичне здоров'я, адже збої в роботі нервової системи знижують імунітет, призводять до розвитку хвороб серця й не тільки.

Щоб повернутися до повноцінного життя, не забувайте про достатній сон, більше спілкуйтеся з рідними й діліться з ними своїми думками і переживаннями, робіть регулярно фізичні вправи, додайте в раціон омега-3 жирні кислоти, зменште інформаційне навантаження (встановіть собі часові рамки для перегляду новин), практикуйте дихальну гімнастику. А ще — спробуйте фітотерапію!

Фітотерапія тривожно-депресивних станів

Лікарські рослини в комплексі із правильним харчуванням, повноцінним відпочинком та спортивними вправами дозволять вам подолати зайву тривожність та повернути інтерес до життя. Крім ефективності, природні засоби хороші ще й тим, що натуральні, а тому безпечні для організму, не викликають звикання, мають м'яку накопичувальну дію та доступну ціну.

Ромашка

Ромашка — чи не найпопулярніша рослина, що застосовується при нервовому напруженні, дратівливості та порушенні сну. Чаї та настої з ромашки відновлюють нервову систему, допомагають заспокоїтися та розслабитися після емоційно насиченого дня. Такий ефект досягається завдяки потужному біофлавоноїду апігеніну.

Позитивний ефект на нервову систему чинить фітованна з ромашкою, шавлією та м'ятою. Для цього беруть по 2 ст. л. сировини, перемішують її та заливають 2 л окропу. Настоюють протягом години. Проціджений настій виливають у заздалегідь підготовлену ванну, приймати яку рекомендується 15–20 хвилин.

Ще один рецепт ароматної фітованни, а також більше про те, чим корисна така процедура та як її правильно проводити, ви знайдете у цьому матеріалі.

 

Меліса

Листя меліси містять велику кількість ефірної олії, седативну та болезаспокійливу дію якої визначають її активні компоненти монотерпени. Вживання чаю з меліси знижує нервове напруження, зменшує роздратованість і покращує сон.

Для настою з меліси вам знадобиться 2 ст. л. висушених подрібнених листків. Залийте сировину двома склянками окропу та витримайте до охолодження. Посудину при цьому накривають кришкою або блюдцем. Випити настій потрібно протягом дня, розділивши на кілька невеликих порцій. Щоб вживання меліси було ефективним, нею лікуються курсом протягом 3–4 тижнів.

Ще ефективніше вживати мелісу з іншими природними анксіолітиками, як-от ромашка, липа, м'ята і пустирник. Рецепт настою з такого фітозбору при нервових розладах є на нашому сайті.

Звіробій

Траву звіробою актуально вживати для боротьби із тривожністю, депресією і під час нервового виснаження. Вона містить біологічно активні речовини різних груп:

  • конденсовані антраценпохідні (гіперицин);
  • похідні флороглюцину (гіперфорин);
  • флавоноїди;
  • таніни.

Антидепресивний ефект гіперицину пояснюється інгібуванням моноамінооксидази, що дозволяє не руйнувати «гормон щастя» — серотонін; а також впливом на дофамінергічні структури шляхом інгібування дофамін-бета-гідроксилази, що, відповідно, блокує перетворення дофаміну в норадреналін.

Отож, звіробій допомагає при поганому настрої, позитивно впливає на розумові та фізичні здібності та підвищує працездатність при хронічній втомі, емоційному виснаженні та відчутті знесилення.

Особливо добре звіробій заспокоює у поєднанні з м'ятою. У яких пропорціях комбінувати ці трави та як правильно заварювати, читайте тут.

Деревій

Деревій добре допомагає при депресивних станах і нервових розладах, а також нормалізує сон. Особливо ефективні настої та відвари з цієї рослини при істеріях та іпохондрії. Найчастіше деревій використовується у фітозборах, до складу яких входить ромашка, звіробій, м’ята перцева.

Щоб приготувати чай, насипте в чашку 1‒2 маленькі ложки деревію та залийте сировину 150 мл кип'ятку. Залиште настоюватися, а через 10‒15 хвилин процідіть. Вживайте не більше трьох чашок на день.

Лаванда

Квітки лаванди використовують при хронічних стресових станах, тривозі, дратівливості, депресії. За рахунок значного вмісту ефірної олії вони поліпшують загальне самопочуття, знижують агресивність, допомагають зосередитися, покращують працездатність, зменшують роздратованість та нормалізують сон.

Застосовувати квітки лаванди зручно, ефективно та приємно шляхом ароматерапії. Її можна влаштувати різними способами: поставити букет лаванди у спальні, додати кілька крапель лавандової олії в аромалампу або ж помістити мішечок із квітками рослини під подушку.

Валеріана

Валеріану здавна використовують як сильний седативний засіб при нервовому збудженні, неврозах серцево-судинної системи, безсонні, головних болях, нейродермітах та багатьох інших захворюваннях. Валеріани кореневища з коренями містять до 2 % ефірної олії, до складу якої входять:

  • борнілізовалеріанат;
  • ізовалеріанова кислота;
  • борнеол;
  • терпінеол;
  • іридоїди, представлені валепотріатами.

Характерного специфічного запаху сировині надає вільна ізовалеріанова кислота. Вона утворюється в процесі ферментативного гідролізу під час висушування кореневищ із коренями.

Для приготування відвару валеріани столову ложку подрібнених кореневищ із коренями заливають 200 мл окропу, кип’ятять 15 хвилин на слабкому вогні, настоюють 10 хвилин, проціджують. Приймають по столовій ложці тричі на день.

Хміль звичайний

Супліддя хмелю містять багато біологічно активних речовин:

  • ефірні олії;
  • хмелеві кислоти;
  • похідні флороглюцину;
  • флавоноїди;
  • дубильні речовини.

А їхня заспокійлива дія пояснюється наявністю сполуки 2-метил-3-бутен-2-ол. Входячи до складу седативних зборів, сировина хмелю надає їм характерного гіркого смаку.

Для приготування настою 2 ч. л. суплідь хмелю заливають 200 мл окропу, настоюють 30‒40 хвилин, проціджують. П’ють по третині склянки тричі на день до їди.

«Фітоседан»: рослинний збір від компанії «Ліктрави»

Якщо ви не маєте часу чи бажання вивчати властивості тієї чи іншої рослини та способи її приготування, але прагнете лікуватися природними засобами, зручним та ефективним рішенням для вас стануть фітозбори.

«Фітоседан» — готовий збір від компанії «Ліктрави», в якому вже поєднано найкращі рослини із седативною дією в оптимальних пропорціях. Компоненти засобу підібрані так, щоб доповнювати і підсилювати один одного, а отже, — діяти ефективно, але при цьому м'яко.

 

До складу «Фітоседану» входять трава пустирника, трава материнки, трава чебрецю, валеріани кореневища з коренями, трава буркуну. В комплексі вони:

  • зменшують нервове напруження;
  • поліпшують якість сну, зменшують частоту пробуджень;
  • усувають відчуття тривоги, заспокоюють.

Ми випускаємо «Фітоседан» у фільтр-пакетах — по 20 в упаковці. Це означає, що готувати його так само просто, як звичайний чай.

Будьте завжди в тонусі та в гарному настрої і пам’ятайте, що найкращі ліки дарує нам природа!

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі