Розторопші плоди

Sílybum mariánum

Розторопша (плоди): лікувальні властивості
ПРАТ «ЛІКТРАВИ»

Опис

Одно- чи дворічна трав'яниста рослина 60—150 см у висоту. Стебло прямостояче, просте чи гіллясте, борозенчасте, голе чи слабопавутинистоопушене. Листя прикореневої розетки дуже велике (до 80 см у довжину, 30 см у ширину), зморшкувате. Квіти трубчасті, двостатеві, пурпурового (рідше рожевого, фіолетового, білого) кольору. Зібрані у великі кулеподібні кошички. Плоди — оберненояйцевидні сім'янки з чубком на верхівці, стиснуті з боків; 5—8 мм у довжину, 2—4 мм у ширин; верхівка плоду косоусічена, основа закруглена, поверхня блискуча, рідше — матова, гладенька, інколи повздовжньозморшкувата. Колір від світло-коричневого до чорного; часто плоди плямисті, іноді з бузковим відтінком. Запаху немає, смак гіркуватий. Цвіте усе літо.

Склад

У плодах розторопші плямистої містяться флавоноїди і флавоноглінани (силібін, силікристін, силідіанін та ін.), крім того, алкалоїди, сапоніни, слиз, органічні кислоти, вітамін К, гіркоти, жирна олія (16—28%), білкові та інші речовини. Основними діючими речовинами розторопші є флавоноглінани.

Фармакологічна дія

Плоди розторопші мають гепатозахисну дію, сприяють покращенню функції печінки, нормалізують травлення. Розторопша плямиста профілактично захищає непошкоджені гепатоцити і підвищує їхню стійкість до інфекції та різного роду отруєнь. Розторопша підсилює утворення жовчі та прискорює її виведення, нормалізуючи тим самим процеси травлення та обмін речовин.

Житомирська область

Регіони проростання лікарської рослини

  • Житомирська область

Зміст

Загальна інформація

Розторопша плямиста належить до роду розторопша родини айстрових, або складноцвітих. Її батьківщина — Азія і Південна Європа. Зараз рослина поширена у всьому світі: у Західній і Східній Європі, Центральній і Південній Африці, Південній і Північній Америці, на Британських та Азорських островах.

У Німеччині розторопша на державному рівні внесена до списку препаратів, які використовуються при лікуванні цирозу і запалення печінки. В інших країнах ЄС вона не входить в обов'язкову програму, але рекомендується як додатковий засіб в комплексному лікуванні вказаних захворювань.

Біологічні особливості

Розторопша не вибаглива до ґрунтів і кліматичних умов. У дикорослому вигляді відома як бур'ян; зустрічається на пустирях, уздовж доріг і на залізничних насипах.

Розторопша належить до культур раннього посіву. Дружні сходи рослини з’являються на 8–10-й день після посіву за середньодобової температури 10 °C. Для її вирощування підходять пухкі слабокислі супіщані ґрунти.

Ботанічна характеристика

Розторопша плямиста має прямостояче, масивне, борозенчасте, голе або опушене волосками стебло висотою до 150 см. Прикореневі листки великі, сильно зморщені, перисті, довжиною до 100 см. Стеблові листки чергові, сидячі, з білими сітчастими жилками і жовтувато-білими колючками.

Цвітіння розторопші починається у червні й триває все літо. Її квітки зібрані у суцвіття — кошики, що поодиноко розміщені на розгалужених стеблах. Розмір квіток сягає до 4 см у діаметрі. Квітки трубчасті, пурпурово-червоного кольору.

Опис лікарської сировини

Як лікарський засіб використовують плоди розторопші. Вони мають яйцеподібну форму, злегка здавлену з боків. Довжина плодів становить 5–15 мм, ширина — 2–4 мм. Поверхня гладенька, блискуча, іноді матова і поздовжньо-зморшкувата. Плоди плямисті, від чорного до світло-коричневого кольору, іноді з бузкуватим відтінком. Запах відсутній, смак ледь гіркуватий.

розторопша

Заготівля та зберігання сировини

У якості лікарської сировини заготовляють плоди — оберненояйцевидні сім'янки з чубком — або коріння розторопші. Заготівлю зрілого насіння проводять у період з кінця серпня до початку вересня. Саме тоді обгортки на бічних кошиках уже засохнуть.

Особливості збору

Заготівля сировини у промислових об’ємах здійснюється за допомогою комбайнів. Коробочки зрізають та обмолочують при збільшеному зазорі й зменшеному числі оборотів молотильного барабана.

Через здатність плодів до осипання збирання проводять рано-вранці, коли вологість повітря зменшує парусність плодів.

При дотриманні всіх технологічних операцій урожайність насіння становить до 1 т/га.

Умови сушки й зберігання

Після попереднього очищення зерно висушують до вологості 12 % активним вентилюванням або розстилають тонким шаром (8–10 см) і періодично перевертають.

Штучне сушіння плодів можливе за температури 40–50 °С.

Плоди розторопші зберігають у сухих закритих приміщеннях протягом трьох років.

умови зберігання розторопши

Лікувальні властивості

Біологічна дія і застосування в медицині

Лікувальні властивості розторопші зумовили, передусім, її використання для нормалізації роботи печінки та органів травлення.

Вміст у плодах розторопші силімарину — комплексу біофлавоноїдів —наділяє рослину здатністю захищати клітини печінки від пошкоджень і проникнення токсичних речовин, виводити вже наявні токсини, стимулювати вироблення протеїну та активізувати роботу ДНК і РНК.

На основі насіння розторопші виготовляють рослинні гепатопротектори — препарати, які підвищують стійкість печінки до впливу патологічних факторів та відновлюють її функції при різних пошкодженнях.

Останні дослідження показали, що розторопша діє вибірково. Вона стимулює ріст тільки здорових клітин печінки. Це вкрай важливо при онкологічних захворюваннях. Але офіційних результатів її протиракової ефективності немає.

Доведено, що розторопша лікує гепатит В. Тривають дослідження дії розторопші при гепатиті С. За результатами 2013 року можна зробити висновок, що вона здатна запобігти розвитку вірусу.

На сьогодні відомо, що плоди розторопші є антиоксидантами, виводять токсини, знімають запалення, ефективні як протектори у випадку роботи зі шкідливими хімікатами, допомагають вилікувати цироз печінки, але не у важкій формі. При явно вираженому, запущеному цирозі користь є, але значно менша, ніж при інших захворюваннях.

Додатково плоди розторопші показані при захворюваннях селезінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Вони стимулюють утворення і виведення жовчі. Допомагають при отруєнні та хронічному кашлі.

Використовують плоди розторопші і для схуднення. Вони очищують організм, активізують роботу печінки, жовчного міхура і кишківника. Відповідно, поліпшується обмін речовин, синтез білків і робота травної системи.

лікувальні властивості розторопши

Існує декілька способів вживання розторопші.

Найоптимальніше приймати сухий порошок (подрібнені плоди розторопші), запиваючи його водою. Також аптечну розторопшу у вигляді порошку або шроту можна додавати у звичайну їжу.

Для відновлення функцій печінки заварюють чай із насіння рослини; головне — без жодних підсолоджувачів. Щоб приготувати засіб, потрібно 1 ч. л. плодів залити 200 мл окропу, накрити посуд та залишити на 30 хвилин. Процідити через марлю і вживати за півгодини до прийому їжі тричі на день.

Для очищення організму від токсинів допоможе відвар із розторопші. 30 г насіння злегка розминають у ступці та заливають 0,5 л окропу. Ємність ставлять на водяну баню й тримають, доки початковий об'єм рідини не зменшиться вдвічі. Готовий відвар проціджують і вживають по 1 ст. л. три рази на день.

Розторопша непогано поєднується з іншими цілющими рослинами, тому можливий її прийом у складі зборів.

Використання в косметології

У косметології найчастіше застосовують масло розторопші. Завдяки суттєвій концентрації корисних речовин воно:

  • захищає шкіру від сухості та зневоднення;
  • запобігає лущенню верхніх шарів епідермісу;
  • заспокоює подразнену шкіру;
  • покращує еластичність і пружність шкіри;
  • сприяє нормалізації кольору шкіри;
  • запобігає вугровим висипам;
  • нормалізує роботу сальних залоз.

Масляний екстракт розторопші покращує стан не лише шкіри, а й волосся. Регулярне застосування олії розторопші живить сухе волосся і надає йому здорового блиску, зміцнює волосяні цибулини і попереджає передчасне випадіння волосся.

Протипоказання

Здійснювати терапію насінням розторопші протипоказано:

  • при наявності психічних захворювань і порушень, пов’язаних із нервовою системою;
  • під час загострення будь-яких хронічних захворювань;
  • у випадках підвищеної концентрації фосфору і кальцію в організмі;
  • під час вагітності та в період лактації;
  • дітям до трьох років.

За матеріалами:

1. Ковальов В. М., Павлій О. І., Ісаков Т. І. Фармакогнозія з основами біохімії рослин. — Xарків: Вид-во НФаУ, МТК-книга, 2004. — 704 с.
2. Мазнев Н. И. Золотая книга лекарственных растений / Н. И. Мазнев. — 15-е изд., доп. — М.: ООО «ИД РИПОЛ Классик», ООО Издательство «ДОМ. XXI век», 2008. — 621 с.
3. Чухно Т. Большая энциклопедия лекарственных растений / Т. Чухно. — М.: Эксмо, 2007. — 1024 с.

Інформація надана з ознайомчою метою і не повинна бути використана для самолікування.

Дата публікації:

Оновлено: 26.12.2019

Лікарські рослини й фітозбори, згадані в матеріалі
Згорнути

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням ознайомтеся з інструкцією та проконсультуйтеся з лікарем. Зберігати в місцях, недоступних для дітей.