Природні засоби від безсоння

Третину свого життя людина проводить уві сні. Тому сон визначає загальний рівень нашого здоров’я та, власне, якості життя. Систематичні розлади сну мають неприємні наслідки, серед яких:

  • погіршення самопочуття;
  • зниження імунітету;
  • психічні та емоційні розлади;
  • мігрені;
  • зменшення фізичної та мозкової діяльності;
  • депресивні стани.

трави від безсоння

За інформацією ВООЗ, близько половини населення Землі має ризик виникнення безсоння. Найчастішими причинами розладів сну є:

  • порушення гігієни сну (пізній «відбій», раннє пробудження, недостатність сну, нерегулярний відпочинок, нездорове харчування, малорухливий спосіб життя);
  • зміщення ритму сну через зміну часових поясів чи нічний графік роботи;
  • психічні захворювання;
  • соматичні та нейроендокринні хвороби (артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, астма, обструктивні захворювання легень, гіпертиреоз).

Дуже важливо вчасно помітити симптоми порушень сну та вчасно їх усунути. До ознак інсомнії належать важкі засинання, ранні пробудження, відчуття втоми після сну, апное, втома протягом дня, дратівливість, погіршення пам’яті та концентрації уваги, сонливість. Якщо деякі симптоми є регулярними, варто серйозно замислитися над цією проблемою. Адже попередити безсоння значно простіше, ніж вилікувати його хронічну форму.

Лікарські рослини при розладах сну чинять м’яку дію, добре засвоюються організмом та не викликають звикання.

Для найкращого ефекту для вирішення проблем із безсонням рекомендується використовувати фітотерапію комплексно, поєднуючи вживання настоїв, чаїв та відварів із фітованнами та ароматерапією.

Лікарські рослини від безсоння

Для нормалізації сну рекомендовано вживати відвари та настої пустирника, меліси, ромашки, м’яти, лаванди, чебрецю, валеріани. Ці рослини зменшують збудливість центральної нервової системи, регулюють серцеву діяльність, знижують артеріальний тиск, виявляють спазмолітичну та седативну дію. Важливо дотримуватися регулярного вживання фітопрепаратів та перед початком курсу проконсультуватися з лікарем.

Пустирник

Трава пустирника має спазмолітичні, седативні й гіпотензивні властивості, уповільнює серцевий ритм та збільшує силу серцевих скорочень. Заспокійлива дія та снодійний ефект обумовлені унікальним складом рослини, до якого входять алкалоїди леонурин і леонуридин, флавоноїди, сапоніни та дубильні речовини. Найчастіше пустирник застосовується у складі трав’яних зборів, які рекомендується вживати перед сном.

При безсонні спробуйте настій із пустирника, чебрецю та меліси. У посуді змішайте по 5 г сухої трави, залийте збір склянкою окропу та настоюйте протягом години. Вживайте по 100 мл перед сном протягом двох тижнів.

Меліса

Меліса застосовується для лікування депресії та нервового перенапруження, які часто є першопричинами розладів сну. Широкий спектр дії меліси можливий завдяки вмісту ефірної олії та гідроксикоричних кислот.

Частіше за все листя меліси використовується в сумішах з м’ятою, ромашкою, валеріаною, лавандою, глодом. Окрім приготування настоїв, чаїв та відварів, меліса ефективна як засіб для фітованн та ароматерапії.

меліса від безсоння

Ромашка

У боротьбі із безсонням ефективні ромашкові чаї та відвари. Квітки ромашки містять флавоноїд апігенін, який знижує тривожність і діє заспокійливо. Вживати настої з ромашки можуть як дорослі, так і діти.

Для покращення сну підійде настій із ромашки, кмину та фенхелю. У сухий посуд висипати по 5 г квітів ромашки, листя м’яти, плодів фенхелю та кмину, кореневищ валеріани. 10 г суміші залити склянкою окропу та настоювати на водяній бані 30 хвилин. Процідити, довести окропом до початкового об’єму, вживати по 100 мл двічі на день.

М’ята

Лікувальна цінність м’яти зумовлена наявністю в ній ефірної олії, головним компонентом якої є ментол. Саме це забезпечує рослині протизапальні та седативні властивості, що допомагають побороти стрес та безсоння. М'яту рекомендується вживати у вигляді чаїв та настоїв. Завдяки своєму яскраво вираженому приємному аромату вона підходить і для ароматерапії.

Лаванда

Лаванда допомагає покращити сон та зняти емоційну напругу. Високий відсоток ефірної олії, що міститься у суцвіттях, забезпечує заспокійливу, спазмолітичну та антисептичну дію. Лаванда знижує частоту серцевих скорочень, нормалізує тиск та допомагає швидше зануритися в сон.

Найчастіше лаванда використовується для ароматерапії. Рекомендується додати кілька крапель лавандової олії у ванну, щоб розслабитися після важкого дня. Також можна придбати аромаподушку, яка пришвидшить засинання та покращить якість сну.

Валеріана

При підвищеній нервовій збудливості та безсонні використовують фітопрепарати, до складу яких входить валеріана. Седативна дія рослини зумовлена вмістом ефірної олії та валепотріатів.

Для лікування розладів сну застосовуються відвари, настої та екстракти кореневищ з коренями валеріани. При перевтомі та надмірній дратівливості рекомендують ванни з відвару суміші валеріани, календули, ромашки, чебрецю та шавлії.

Більше про фітотерапію для нормалізації роботи нервової системи читайте за цим посиланням.

Чебрець

Чебрець містить велику кількість ефірної олії, що забезпечує седативну та загальнозміцнювальну дію на організм. Рослина корисна при безсонні та інтенсивній розумовій праці. Внутрішньо траву чебрецю вживають у вигляді настоїв та відварів. Зовнішнє застосування можливе для приготування ароматичних заспокійливих ванн.

чебрець від безсоння

Заспокійливі фітозбори ТМ «Ліктрави»

Якщо безсоння з'явилося як один із проявів нестабільного стану нервової системи, допоможуть заспокійливі засоби компанії «Ліктрави»: «Заспокійливий збір № 2» та «Фітоседан».

«Заспокійливий збір № 2» при порушеннях сну

Лікування розладів сну потребує вживання безпечних та перевірених препаратів. Саме до таких належить «Заспокійливий збір № 2» від компанії «Ліктрави». Він зменшує збудливість центральної нервової системи, виявляє спазмолітичні властивості, підсилює дію снодійних засобів.

Така терапевтична дія можлива завдяки ефективному складу збору, до якого входять:

  • кореневища з коренями валеріани;
  • корені солодки;
  • трава пустирника;
  • листя м’яти перцевої.

Застосовувати «Заспокійливий збір № 2» рекомендується під час комплексного лікування безсоння, нейроциркуляторної дистонії, підвищеної збудливості, неврастенії. Зручні фільтр-пакети, у які розфасовано фітопрепарат, дозволяють заварювати настій навіть на роботі чи під час подорожей.

 

«Фітоседан» для покращення сну

Для зняття нервового напруження та покращення сну в асортименті компанії «Ліктрави» є також спеціальний збір «Фітоседан». Він має натуральний склад без синтетичних домішок, який не викликає звикання чи побічних реакцій.

Серед рослинних компонентів «Фітоседану»:

  • кореневища з коренями валеріани;
  • трава материнки;
  • трава пустирника;
  • трава чебрецю.

Комбінація цих цілющих трав усуває відчуття неспокою та тривоги, полегшує засинання, зменшує частоту пробуджень та жахливих сновидінь. Фітозбір підходить для лікування порушень сну не лише в дорослих, а й у дітей із 12 років.

Фітотерапія — лише частина оздоровчих заходів для повноцінного та здорового сну. Окрім вживання трав’яних настоїв та чаїв, потрібно дотримуватися чіткого режиму дня, пам’ятати про помірні фізичні навантаження, регулярно провітрювати дім, не користуватися ґаджетами і не вживати напої з кофеїном за кілька годин до сну тощо.

Нехай ваш сон буде здоровим та міцним!

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі