Домашня косметика на травах

Натуральна косметика на травах має величезний потенціал у догляді за шкірою обличчя, тіла, рук. Цінні ефірні олії, органічні кислоти, макро- та мікроелементи, вітаміни та мінерали забезпечують повноцінне очищення та живлення, зменшують вікові прояви, покращують регенерацію клітин та надають омолоджувальний ефект.

Рослинні косметичні засоби, виготовлені вдома, мають багато переваг. Натуральність, відсутність агресивних хімічних компонентів, ефективність та доступна ціна роблять такий догляд бажаним для багатьох жінок. А величезний вибір трав та рослинних сумішей від компанії «Ліктрави» полегшує пошук інгредієнтів та процес приготування органічної косметики.

натуральна косметика з трав

Фітозасоби для тіла

Щоб бути здоровою і красивою, шкіра потребує щоденного піклування. Регулярне очищення та зволоження з використанням рослинних косметичних засобів збереже її молодість, м’якість, еластичність і пружність.

Найкраще для догляду за тілом підходять, наприклад, календула, кропива, ромашка, липа, звіробій, шавлія, м’ята, що містять:

  • фітогормони, які призупиняють старіння шкіри, стимулюють вироблення колагену, сприяють регенерації клітин;
  • флавоноїди, що поглинають ультрафіолет, зменшують запалення та зміцнюють судини;
  • дубильні речовини, які усувають набряки, знищують бактерії, пом’якшують та освіжають шкіру.

Скрабування рослинними компонентами

Скраби для тіла на основі рослинних компонентів:

  • очищують шкіру від ороговілих частинок;
  • відкривають пори;
  • нормалізують циркуляцію крові;
  • сприяють оновленню епідермісу;
  • тонізують та насичують необхідними вітамінами й мікроелементами.

Якщо ви хочете мати гладеньку та шовковисту шкіру без лущення і запалень, обов'язково спробуйте зробити своїми руками таку натуральну косметику для тіла, як скраб з ромашкою.

Приготуйте відвар з 1 ст. л. сухої суміші залийте склянкою окропу, прокип’ятіть на слабкому вогні 5 хвилин, остудіть, процідіть. Змішайте 4 ст. л. морської солі, 2 ст. л. оливкової олії та 2 ст. л. ромашкового відвару.
Нанесіть на тіло масажними рухами, залиште на декілька хвилин, змийте теплою водою.

Для антивікового догляду підійде м’ятний скраб. Він покращує кровообіг та регенерацію клітин, призупиняє старіння шкіри, знімає запалення.

1 ст. л. вівсяних пластівців перетріть у блендері, змішайте їх із 4 ст. л. теплого молока, додайте 1 ст. л. сухої подрібненої м’яти.
Нанесіть на вологу шкіру, залиште на 5–10 хвилин, змийте теплою водою.

м'ятний скраб для шкіри

Трав'яні ванни

Ванни із травами:

  • покращують кровообіг;
  • прискорюють обмін речовин;
  • насичують шкіру корисними мікроелементами;
  • зберігають її еластичність та пружність.

Не лише лікувальні, але й заспокійливі властивості має ванна з мелісою і чебрецем.

По 100 г меліси і чебрецю висипте у глибокий посуд, залийте 1 л окропу, залиште настоюватися протягом години.
Настій процідіть та вилийте у теплу ванну, приймати яку потрібно 20 хвилин.

Чудовий омолоджувальний ефект мають ванни з листя евкаліпта.

Візьміть по 2 ст. л. листя евкаліпта, берези та суниці, додайте до суміші 3 ст. л. м’яти, 1 ст. л. листя волоського горіха. Трави залийте 2 л окропу, накрийте посуд кришкою та залиште на 2 години.
Процідіть настій та додайте у ванну з теплою водою.

Обгортання з травами

Обгортання — це ефективний спосіб у боротьбі з розтяжками, сухістю, старінням шкіри. Процедура покращує кровообіг, відновлює пружність та зміцнює гідроліпідний шар, насичує шкіру корисними мікро- та макроелементами. Перед обгортанням бажано добре очистити шкіру, застосувавши скраб.

Зволожити шкіру, зробити її пружною та еластичною допоможе обгортання на основі відвару з ромашки, календули, кропиви та меліси.

Візьміть по 1 ст. л. ромашки, календули, меліси та кропиви, залийте 1 л окропу, прокип’ятіть на слабкому вогні 10–15 хвилин, злегка остудіть.
Змочіть шматок бавовняної тканини у відварі, огорніть потрібну ділянку тіла, зверху накрийте харчовою плівкою. Залиште на 30 хвилин. Для кращого ефекту можна накритися теплою ковдрою. Приймати душ після такого обгортання не обов’язково.

Під час схуднення чи антицелюлітних програм варто спробувати глиняне обгортання з м’ятою. Воно покращує клітковий метаболізм, виводить токсини, пом’якшує та освіжає шкіру.

100 мл оливкової олії вилийте у глибокий посуд, додайте 200 г білої глини та 20 г сухої подрібненої м’яти. Суміш гарно перемішайте та злегка підігрійте на повільному вогні.
Змастіть проблемні ділянки тіла, накрийте харчовою плівкою, залиште на 40 хвилин. Після процедури прийміть контрастний душ та нанесіть зволожувальний крем.

Зверніть увагу! Обгортання не бажано робити людям, що страждають від варикозу, тромбофлебіту, онкологічних чи гінекологічних захворювань, хвороб серця та ендокринної системи.

Природна косметика для обличчя

Догляд за шкірою обличчя має бути ефективним, але при цьому делікатним. Тому поєднуйте для цього професійні засоби з домашньою косметикою, зробленою своїми руками.

Покращити колір обличчя, стимулювати вироблення колагену та зняти запалення допоможуть рецепти на основі липи, ромашки, м’яти, кропиви, шавлії, чебрецю, хмелю, чистотілу.

Більш детально про догляд за шкірою обличчя із натуральною косметикою на травах можна прочитати за цим покликанням.

Лід для протирання

Лід для протирання обличчя:

  • стимулює кровообіг;
  • покращує обмін речовин;
  • підвищує тонус та еластичність шкіри;
  • звужує пори;
  • попереджає зморшки.

Найкраще використовувати лід з рослинними компонентами вранці, адже холод чудово тонізує шкіру та надає бадьорості після сну.

Для приготування косметичного льоду можна обирати будь-які трави. Для сухої шкіри підійде ромашка, деревій, липа, для жирної чи комбінованої — полин, календула, мати-й-мачуха.

Лід для обличчя з травами готується дуже просто.

Візьміть склянку окропу, залийте 1 ст. л. будь якої сухої трави, накрийте посуд кришкою та залиште на годину. Процідіть настій та розлийте у форми для льоду, помістіть у морозильну камеру.
Протирайте кубиком льоду обличчя зранку до нанесення будь-яких косметичних засобів.

Лід для обличчя з травами

Живильні маски

Живильні маски для обличчя на основі цілющих рослин забезпечують шкіру необхідними органічними кислотами, вітамінами А, В, С, азуленом, кальцієм, магнієм. Флавоноїди, сапоніни, дубильні речовини, що містяться у більшості лікарських трав:

  • стимулюють вироблення колагену;
  • покращують оксигенацію та регенерацію клітин;
  • зміцнюють судини;
  • запобігають запаленню та появі зморшок.

Найкраще для живлення підходять маски з додаванням насіння льону, шавлії, ромашки, календули.

Чудово зволожить шкіру, зробить її еластичною, ніжною та гладенькою маска з льону. Такий ефект досягається завдяки жирним кислотам, які містяться у лляному насінні.

2 ч. л. насіння льону залийте 100 мл окропу, накрийте посуд кришкою, залиште на 20 хвилин. У лляну суміш додайте 2 ч. л. жирної сметани, все гарно перемішайте.
Нанесіть маску на обличчя на 20 хвилин, змийте теплою водою.

Охолоджувальний і відбілювальний ефект матиме маска з шавлії, яка до всього ще тонізує судини, покращує кровообіг, підтягує шкіру. Така дія можлива завдяки барнеолу, камфорі та сальвіну, що містяться в рослині. Більше про користь шавлії для шкіри обличчя можна прочитати за покликанням.

Для маски приготуйте спочатку настій із шавлії. 2 ст. л. сухої подрібненої трави залийте склянкою окропу, через 30 хвилин процідіть. Змішайте відвар з рисовим чи вівсяним борошном до консистенції густої сметани.
Нанесіть такий домашній косметичний засіб на обличчя на 30 хвилин, змийте теплою водою.

Тоніки

Тонізація — це невіддільна частина щоденного догляду за шкірою обличчя. Вона нейтралізує вплив води на шкіру після вмивання, відновлює природний водний баланс, усуває почервоніння та уповільнює процеси старіння.

Освіжити шкіру та попередити запальні процеси допоможе тонік з ромашкою, календулою та м’ятою.

Візьміть по 1 ст. л. ромашки, м’яти та календули, залийте 250 мл окропу, залиште настоюватися протягом години.
Процідіть настій і протирайте ним обличчя двічі на день після очищення шкіри. Зберігайте тонік у холодильнику протягом трьох днів.

Спа-догляд для рук та нігтів

Натуральна косметика на травах чудово підходить для догляду за ручками та нігтями. Вона пом’якшує згрубілі ділянки шкіри, зволожує, запобігає лущенню та стягненню дерми, зміцнює нігтьову пластину. Щоб шкіра була м’якою та ніжною, варто регулярно робити ванночки та маски.

Трав'яні ванночки

Антибактеріальний та загоювальний ефект мають ванночки з кропивита календули. За рахунок дубильних речовин та органічних кислот, які входять до складу цих рослин, шкіра стає еластичною, гладенькою і м’якшою.

2 ст. л. кропиви та 1 ст. л. календули залийте 1 л окропу, залиште на 15 хвилин.
У теплу воду занурте ручки, потримайте 20 хвилин, промокніть рушником, нанесіть захисний крем.

Для інтенсивного зволоження шкіри рук спробуйте ванночку з гліцерином та ромашкою. Вона прискорює регенераційні процеси шкіри та розгладжує зморшки.

1 ч. л. гліцерину розбавте у 2 л теплої води, додайте 1 ч. л. нашатирного спирту, 1 склянку відвару ромашки (1 ст. л. трави на 200 мл окропу), перемішайте.
Прийміть ванночку протягом 15 хвилин, промокніть руки рушником, нанесіть крем.

ванночка з гліцерином та ромашкою для шкіри

Маски

Для шкіри рук, що потребує живлення, радимо використовувати засоби з додаванням шишок хмелю, чебрецю, петрушки, деревію. Амінокислоти, які містяться в цих рослинах, стимулюють оновлення клітин і вироблення колагену.

Підвищити еластичність та відновити пружність шкіри допоможе маска з шишок хмелю.

1,5 ст. л. вівсяних пластівців змішайте з 1 ст. л. подрібнених шишок хмелю, залийте суміш гарячою водою до консистенції густої сметани, додайте 1 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. лимонного соку.
Нанесіть суміш на руки на 20 хвилин, змийте теплою водою.

Щоб вирівняти тон та пом’якшити шкіру рук, збережіть маску з петрушки та сиру.

1 ч. л. соку свіжої петрушки, змішайте з 3 ч. л. жирного сиру, додайте 0,5 ч. л. риб’ячого жиру. Добре перемішайте суміш.
Нанесіть маску на шкіру рук. Витримайте 20 хвилин і змийте теплою водою без мила.

Ось такі прості та водночас дієві рецепти допоможуть вам якнайдовше зберегти молодість і красу. Сяйте, насолоджуйтеся дарами природи та будьте впевнені у своїй чарівності!

Більше нові публікаціі