Артроз - лікування народними засобами

Артроз - це поширене на сьогодні захворювання суглобів, яке не тільки викликає неприємні відчуття, а й може розвиватися в більш серйозну форму, що вимагає хірургічного втручання.

Звичайно, будь-яке захворювання вимагає правильного підходу і комплексного лікування. Хоча альтернативна медицина і не є загальновизнаним засобом, але беззаперечним є те, що багато трав і рослин більш ефективні та безпечні, ніж медикаментозне лікування.

Що таке артроз і як він лікується?

Суглоб є досить складним механізмом, частиною опорно-рухової системи. Будь-які захворювання або запалення суглобів - це майже завжди хворобливі відчуття і досить швидкий прогрес у більш складну стадію. Причин захворювань суглобів може бути дуже багато, але їх потрібно визначити якомога швидше, тому що від цього залежить ефективність лікування.

Одне з найпоширеніших захворювань суглобів - це артроз. Артроз є цілою групою різноманітних хворобливих станів і запалень, в основі яких лежить загальне ураження компонентів суглоба. В першу чергу це стосується хряща, зв'язок, капсули, навколохрящової кістки і також навколосуглобових м'язів.

Фактичною причиною артрозу є зміна біологічних особливостей хряща. А це вже може викликатися рядом інших процесів в організмі, як внутрішнім, так і зовнішнім впливом:

  • загальне порушення процесів відновлення і посилення властивості руйнування хрящової тканини, які виникають самі собою і без причин;
  • вторинний артроз викликається внаслідок інших захворювань або порушень у роботі організму;
  • при великому тиску на суглоби і постійної надмірному навантаженні, якщо в людини є зайва вага;
  • якщо спостерігається дефіцит гормону естрогену у жінки;
  • при травмі або пошкодженні суглоба;
  • після операції на суглобах, при чому іноді не має значення, наскільки вдалою і правильною була сама операція - запалення суглоба виникає без причини.

Прояви артрозу будь-якого типу відбуваються зазвичай однаково. В суглобі з'являється біль при розгинанні, який відчувається в глибині. Він посилюється при навантаженні, занятті спортом або іншою фізичною активністю, а також зменшується під час відпочинку. Вранці важко розігнути суглоб, а також відчувається невеликий хруст. Згодом хворобливі відчуття посилюються, і людина стає ще більш обмеженою в русі. 

Щоб точно діагностувати артроз, потрібно звертатися до лікаря, здавати аналіз крові й синовіальну рідину, а також проходити рентген.

лікування артрозу травами

Лікування артрозу народними засобами

Здебільшого при артрозі призначається медикаментозне лікування, але часто і народні засоби добре й ефективно себе показують. Є ряд рецептів для відварів, мазей і настоянок, які використовуються для лікування різних стадій артрозу.

 

Відвар трав від артрозу

Інгредієнти:

Спосіб приготування: потрібно взяти всі компоненти для відвару порівну. Рослини треба перемішати, ретельно протерти (можна через кавомолку чи млин або ж використовувати м'ясорубку). Взяти 2 столові ложки суміші, висипати в миску з 1 літром окропу і залишити настоюватися. Найкраще використовувати термос або ж поставити банку з відваром у кімнаті та накрити її рушником або пледом.

Рідину треба приймати по половині склянки кілька разів на день протягом 2-3 місяців. Процес лікування нешвидкий, але за кілька днів має наступити полегшення і біль зменшиться.

Відвар трав від артрозу

Настій трав від артрозу

Інгредієнти:

Спосіб приготування: потрібно взяти в зазначених пропорціях всі компоненти для відвару. Рослини перемішують, ретельно розтирають (через кавомолку, млин або м'ясорубку). Взяти 2 столові ложки суміші, висипати в миску з 1 літром окропу і залишити настоюватися. Можна використовувати термос або поставити банку з відваром у кімнаті та накрити її рушником або пледом.

Рідину треба приймати по половині склянки кілька разів на день протягом 2-3 місяців.

Настій трав від артрозу

Мазь на травах

Інгредієнти:

  • квітки буркуну;
  • шишки хмелю;
  • квітки звіробою;
  • 50 г вершкового масла.

Спосіб приготування: трави бажано попередньо подрібнити, але це не обов'язково. Потрібно всі рослини перемішати, взяти 2 столові ложки і змішати їх з вершковим маслом. Можна на кілька годин залишити настоюватися, після чого нанести мазь на чисту тканину і прикласти до ураженого суглоба. Зверху треба покрити невеликим шматочком поліетилену і теплим шарфом або пов'язкою, щоб утеплити суглоб. Тримати мазь потрібно близько години або більше.

Мазь на травах від артрозу

Настоянка

Інгредієнти:

Спосіб приготування: в рівних частках змішати всі компоненти, висипати їх у банку, залити 500 мл горілки. Настоювати потрібно близько 3 тижнів, після чого з настоянки робляться компреси.

Настоянка від артрозу

Компрес на травах

Інгредієнти:

Спосіб приготування: сухі рослини і трави змішуються та замочуються в невеликій кількості води, щоб вийшла досить густа консистенція. Суміш потрібно накласти на марлю або пов'язку, після чого прикласти її до ураженого суглоба на ніч. Курс лікування рекомендовано продовжувати до 2 тижнів.

Компрес на травах від артрозу

Крім використання відварів і мазей, дуже важливо також займатися спортом і регулярно робити вправи, правильно харчуватися і стежити за вагою. Тоді ймовірність захворювання набагато зменшується, а процес одужання пройде швидше.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі