Шипшина для підвищення імунітету в дітей: як вживати натуральні вітаміни

Активний відпочинок, загартовування, прогулянки, дотримання гігієни — основні правила для батьків, які хочуть уникнути частих дитячих ГРВЗ. Але не менш важливе для зміцнення імунітету — вживання корисних продуктів, в яких є необхідні для підтримки захисних сил організму вітаміни. Найбільше їх міститься у свіжих овочах і фруктах, але їхній сезон недовготривалий; до того ж, на жаль, не всі діти їх люблять. Тому напередодні холодної пори року багато хто купує в аптеці синтетичні вітамінні комплекси.

Чи є в батьків альтернатива? Так: натуральні безпечні засоби, наприклад, шипшина.

Чим корисна шипшина для дитячого імунітету

Плоди дикої троянди мають багатий склад. Боротися з інфекціями й підвищувати захисні сили організму допомагають наступні речовини:

  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • каротин;
  • ліноленова кислота;
  • вітамін Р.

Завдяки цим компонентам шипшина допомагає протистояти інфекціям, поліпшує травлення, зміцнює молодий організм, дозволяє позбутися від залізодефіцитної анемії. А коли дитина захворіла, відвари та настої з плодів шипшини сприяють швидкому одужанню, знижують рівень інтоксикації.

Як вживати шипшину дітям

 

Засоби на основі шипшини багатьом дітям подобаються на смак, тому проблем з їх вживанням не виникає. Найчастіше з шипшини готують відвари та настої. Для них потрібно 100 г сухих плодів: плоди потрібно вибирати хорошої якості, без пошкоджень. Їх промивають, просушують. Потім ягоди потрібно потовкти (але не подрібнювати до стану порошку). Це легко зробити, якщо накрити шипшину чистою тканиною і пройтись по ній качалкою. Підготовлені ягоди заливають літром окропу. Якщо потрібен настій, то їх залишають на 7 годин, а для отримання відвару кип’ятять 5 хвилин. Відвари й настої можна вживати в чистому вигляді або додавати в чай, компот. Головне, щоб загальна кількість не перевищувала однієї склянки на добу.

Якщо ж дитині не сподобається смак шипшини, є способи зробити ці ліки схожими на ласощі.

Щоб діти вживали шипшину із задоволенням, її потрібно підсолодити цукром або медом. Мед потрібно додавати, коли відвар трохи охолоне, а цукор можна засипати в процесі приготування. Якщо дитина любить кисіль, варто додати крохмаль у відвар: налити в склянку рідини, розчинити крохмаль, вилити суміш в каструлю й довести до кипіння.

Простий спосіб для заклопотаних батьків: розтовкти кілька ягід шипшини, додати чайну заварку й залити окропом. Замість заварки можна використовувати листя чорної смородини, а в готовий напій додати свіжі або заморожені ягоди.

Смачний і корисний — сироп із шипшини. Його можна придбати в аптеці, але не складно приготувати вітамінну смакоту і вдома. Для цього потрібно зробити відвар із плодів шипшини, додати цукор (100 г на 200 мл) і вварити до потрібної консистенції. Сироп можна зробити дуже густим і тягучим або рідким — у такому вигляді він підійде як соус до запіканки та випічки.

Шипшина для підвищення імунітету в дітей — перевірений засіб, але його не варто давати дитині безконтрольно. Вживання відвару й настою проводять курсами з обов’язковими перервами на два тижні. У плодах багато вітаміну С, який при прямому контакті з зубною емаллю може її пом’якшувати, тому напої краще вживати через соломинку, а після — прополоскати рот водою. Відмовитися від цього засобу для підвищення імунітету потрібно, якщо в дитини виразка або підвищена кислотність шлунку, часті запори або індивідуальна непереносимість.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі