Лікування кашлю: чим допоможуть лікарські рослини

Кашель — важливий захисний механізм нашого організму, який допомагає звільнити дихальні шляхи від хвороботворних мікроорганізмів, пилу, алергенів і т. д. Він може супроводжувати різні захворювання, але попри причини у лікуванні кашлю можна використовувати лікарські рослини. Завдяки своїм властивостям вони допомагають м'яко очистити дихальні шляхи й вивести слиз, зняти запалення і прискорити одужання, знімаючи також інші симптоми захворювання.

Причини та види кашлю

Поверхня дихальних шляхів вкрита слизовою оболонкою, яка виділяє секрет при попаданні на неї подразника. М'язи скорочуються, і виникає кашель, завдяки якому дихальні шляхи позбавляються від подразника, який виходить із них разом із мокротою.

Причини кашлю — різноманітні:

  • захворювання дихальної системи: бронхіт, фарингіт, трахеїт, пневмонія;
  • алергія;
  • пересушене повітря;
  • занадто холодне або гаряче повітря, перепад температур;
  • залишки їжі в горлі;
  • сильна закладеність носа;
  • бронхіальна астма;
  • порушення кислотності шлункового соку;
  • побічна дія лікарських препаратів і т. д.

Існує кілька класифікацій кашлю. За характером він буває сухим і продуктивним. Особливо багато незручностей приносить сухий кашель: він часто буває гавкучим, дратівливим.

За тривалістю кашель ділять на наступні види:

  • гострий (триває до двох тижнів);
  • затяжний (триває до місяця);
  • хронічний (турбує понад два місяці).

причини та види кашлю

У різних фахівців підхід до визначення хронічного кашлю відрізняється: деякі джерела називають хронічним кашель, якщо він триває довше двох або трьох тижнів. Часто він буває пов'язаний не тільки з наслідками хвороб, але і з курінням, зокрема пасивним. Тактику лікування хронічного кашлю, як і будь-якого іншого, повинен вибирати лікар.

Залежно від виду кашлю, для його лікування застосовують цілющі рослини з відмінним спектром властивостей. Але деякі із засобів — універсальні й можуть застосовуватися незалежно від характеру кашлю.

Лікування різних видів кашлю в домашніх умовах

Сухий, вологий та алергічний — принципово відмінні види кашлю: з різними причинами виникнення, протіканням та особливими схемами лікування.

Ключовим моментом у лікуванні сухого кашлю є використання засобів, дія яких направлена на збільшення кількості мокротиння та скорочення тривалості нападів кашлю. Під час лікування вологого кашлю важливо не допускати згущення мокроти та намагатися зменшити активність кашльового рефлексу. А головне завдання, коли лікується алергічний кашель, — знайти та виключити алерген.

Сухий кашель: як його позбутися?

При сухому кашлі, по-перше, важливо полегшити стан пацієнта, що відчуває неабиякий дискомфорт через поколювання в горлі, охриплість тощо. А по-друге, — забезпечити швидкий перехід сухого кашлю у вологий, якщо симптом проявляється через наявність запального процесу в дихальних шляхах.

Умови для усунення непродуктивного кашлю

Лікування сухого кашлю у дорослих і дітей має починатися зі створення сприятливих умов для пом’якшення горла та відкашлювання.

Отож, перша умова для цього — пиття великої кількості рідини. Найкраще, якщо це будуть теплі (не гарячі!) напої: чай з липи чи малини, молоко, какао. Вони не лише заспокоять подразнене горло, а й допоможуть розрідити слиз.

Друга умова — зволожене повітря. Використовуйте для цього спеціальний кліматичний прилад, робіть вологе прибирання, розпилюйте воду за допомогою пульверизатора або ж кладіть мокрий рушничок на гарячу батарею тощо.

Умова третя — вживайте продукти, що зменшують сухість у горлі та усувають першіння: супи, мед, льодяники, масло.

Цілющі рослини при сухому кашлі

Безпечно й ефективно лікувати сухий кашель відварами і настоями мати-й-мачухи. Детальніше про те, як приймати цю рослину та як саме вона полегшує стан, можна прочитати в матеріалі «Мати-й-мачуха — універсальний помічник при кашлі».

При непродуктивному кашлі показані також насіння льону, квітки липи , корінь алтеї.

Якщо надривистий сухий кашель сильно турбує ночами, варто випити перед сном чай з ромашки або пустирника. Якщо ж він поєднується з сильними больовими відчуттями, то допоможе відвар із соснових бруньок або чебрецю.

Цілющі рослини при сухому кашлі

Терапія вологого кашлю

Якщо сухий кашель — це не обов’язково симптом захворювання, і він може виникати, наприклад, навіть від пересушеного кондиціонером повітря. То вологий — майже завжди свідчить про запалення слизових оболонок органів дихання.

Тому терапія продуктивного кашлю передбачає, передусім, боротьбу із запальним процесом, розрідження та стимулювання відходження мокротиння.

Загальні рекомендації, що полегшать прояв симптому

При вологому кашлі важливо дотримуватися деяких простих рекомендацій. Вони допоможуть полегшити стан та прискорять процес очищення дихальних шляхів від мокроти.

Отож, щоб вологий кашель пройшов якомога швидше, потрібно:

  • багато пити: бажано, щоб це були вітамінні напої: трав'яні чаї, морси і т. д.;
  • дотримуватися постільного режиму та слідкувати за вологістю повітря у кімнаті;
  • проводити інгаляції, адже вони знижують больові відчуття та усувають спазми;
  • розтирати та утеплювати груди перед сном.

Народна медицина проти мокрого кашлю

Лікування кашлю з мокротинням необхідно направити на розрідження густого слизу та його виведення з дихальних шляхів. Цьому ефективно сприяє фіалка. До того ж вона знімає запалення й заспокоює. Якщо говорити про лікування кашлю народними методами у дітей, то відвар або чай з фіалки для цього підходить за всіма параметрами. Також допомагають настої з солодки та алтея. Дізнайтеся, як зробити відвар із цих рослин, тут.

Народна медицина проти мокрого кашлю

Окрім рослин, що володіють відхаркувальним ефектом, при вологому кашлі корисні й ті, які мають протизапальну, антисептичну та антимікробну дію. Це можуть бути листя шавлії, евкаліпт, плоди фенхелю і чебрець.

Якщо кашель не проходить довгий час, полегшити стан може корінь оману . Відвари рослин можна застосовувати не тільки всередину, але і для приготування інгаляцій. Також допоможе настій із солодки та алтеї.

Як усунути кашель при алергії?

При алергічному кашлі необхідно якомога швидше виявити алерген і виключити контакт з ним. Лікування кашлю народними засобами у цьому випадку направлене на його пом'якшення і полегшення стану хворого. Зменшити прояви алергічного кашлю допоможе кропива, ромашка, деревій і м'ята.

кашель при алергії

Також є рослини, які підвищують стійкість організму до алергенів. Наприклад, такими властивостями володіє відвар череди, який потрібно приймати кілька разів на день.

Лікування кашлю комплексними рослинними препаратами

Збори лікарських рослин проти кашлю мають комплексний вплив на організм. Більшість трав не тільки відмінно поєднуються між собою, а й доповнюють дію одна одної. Робити суміші з трав можна і самостійно, але щоб не сумніватися в правильності пропорцій, краще підібрати готові збори з перевіреною рецептурою. Такі комплексні рослинні засоби виготовляє компанія «Ліктрави».

Поліпшити виділення мокротиння, зняти запалення і захистити слизові оболонки від подразнення допоможе поєднання таких рослин:

  • календули;
  • солодки;
  • ромашки;
  • м'яти;
  • багна;
  • фіалки.

Вони містяться у зборі під назвою «Фітобронхол», що показаний до застосування як елемент комплексного лікування захворювань дихальних шляхів, які супроводжуються запаленням. Зокрема, фітозбір використовують як допоміжну терапію при гострому та хронічному бронхіті й трахеїті.

Компанія «Ліктрави» випускає «Фітобронхол» у двох формах — як розсипчастий збір та у фільтр-пакетах.

У випадках, коли необхідно посилити відхаркування, оптимально підійде комбінація з листя мати-й-мачухи, коренів алтеї та трави материнки. Ці рослини поєднує в собі «Грудний збір № 1» . Якщо, крім поліпшення відхаркування, необхідно зняти запалення, пом'якшити слизові оболонки або, наприклад, заспокоїти сильний нічний кашель, підійде збір із коренів солодки, листя мати-й-мачухи й подорожника. З цих рослин складається «Грудний збір № 2».

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі