Чай із шипшини — полівітамінний напій для здоров'я організму
Шипшина — це джерело вітамінів та макроелементів. Багато корисних речовин міститься у м'якоті та шкурці плодів шипшини: вітаміни А, К, Е, Р, РР, вітаміни групи В, залізо, кальцій, магній та інші. Вітаміну С (аскорбінової кислоти) в ягодах у кілька десятків разів більше, ніж у деяких фруктах (чорниця, лимон).
Прекрасний полівітамінний напій — чай із шипшини. Це один із найкращих засобів для профілактики та лікування застуди. Він зміцнює імунну систему і попереджає розвиток хвороби.
Також чай із шипшиною корисний при ССЗ (серцево-судинних захворюваннях): знижує рівень холестерину, зменшує імовірність виникнення атеросклерозу, інсульту, інфаркту і т. д.
Вживання чаю із шипшиною позитивно впливає на систему травлення: приносить користь при розладі шлунку, метеоризмі, проносі тощо.
- Підвищення імунітету.
- Зміцнення стінок судин.
- Зниження рівня холестерину.
- Підвищення гемоглобіну.
- Поліпшення обміну речовин.
- Оздоровлення печінки.
- Налагодження роботи жовчного міхура.
- Відновлення організму після стресів.
- Плоди промиваємо і подрібнюємо.
- Чайник обливаємо окропом, щоб він став теплим.
- Засипаємо ягоди у посудину (емальовану, скляну, керамічну або фарфорову, але не металеву) і заливаємо гарячою водою (не окропом).
- Настоюємо 10–15 хвилин.
- Якщо плоди подрібнювались, чай потрібно процідити.
- Чай із шипшини п'ють гарячим або холодним. Для профілактики потрібно випивати по 250 мл на день, при захворюваннях — 1,5 л. Після вживання прополіскуйте рот, тому що висока концентрація вітаміну С негативно впливає на зубну емаль.