Звіробій у косметології: секрет здоров'я й краси шкіри та волосся

Звіробій — рослина, що відома в народній і традиційній медицині з давніх-давен. Вона відрізняється широким спектром дії, корисна для травної, нервової систем і т. д. А ось у косметології цілющі властивості рослини почали застосовувати відносно нещодавно.

звіробій у косметології

Основна особливість звіробою в тому, що він підходить для різних типів шкіри й волосся. Звіробій ефективний при:

  • проблемній, жирній шкірі;
  • вугрових висипах;
  • зменшенні пружності шкіри;
  • надмірній сухості;
  • розширених порах;
  • вітиліго;
  • випаданні волосся.

Рослину також можна періодично використовувати для профілактики виникнення різних проблем.

У яких випадках і як застосовувати звіробій для обличчя

Зважаючи на особливості шкіри, обирають, у якій формі використовувати рослину. Зі звіробою готують відвари, настої й олію. На їхній основі роблять креми, маски, лосьйони та інші засоби.

Догляд за жирною і комбінованою шкірою

Для такої шкіри потрібно готувати настій. Вам знадобиться 40 г сухої трави. Її потрібно залити окропом (дві склянки), дати закипіти, потім зменшити вогонь і варити 10 хвилин. Настояти протягом двох годин. Процідженим настоєм протирати чисту шкіру двічі на добу. Зберігати його можна тільки протягом 24 годин. Цим настоєм можна також умиватися, але через 10 хвилин обов'язково змити холодною водою.

Для комбінованого типу шкіри корисний гарячий компрес. 4 ст. ложки сухої сировини залити окропом (дві склянки). Варити 10 хвилин, потім дочекатися, поки відвар охолоне до температури 50 °C. Рідину злити, а листя, що залишилося, покласти в марлю або бавовняну серветку. Прикласти на обличчя приблизно на 10 хвилин, умитися відваром, а потім змити все холодною водою. Повторювати процедуру кілька разів на тиждень.

Щоб зробити маску, потрібні такі інгредієнти:

  • 3 ст. л. відвару;
  • білок 1 яйця;
  • 5 крапель лимонного соку.

Наносити маску на 7 хвилин; після неї бажано вмитися теплою підсоленою водою.

Для очищення можна зробити домашній лосьйон. Потрібно зробити відвар, настояти протягом 6 годин, процідити. Дві частини настою змішати з однією частиною соку квашеної капусти. Найбільш корисний щойно приготовлений лосьйон.

Звіробій для лікування вугрів

При вуграх, розширених порах можна очищати шкіру кубиками льоду, зробленими з настоянки звіробою. Такий лід звужує пори, тонізує, знімає запалення. Можна готувати його, комбінуючи звіробій із шавлією, ромашкою, евкаліптом.

Звіробій від прищів і вугрів можна використовувати для розпарювання обличчя. Для цього 2 ст. ложки трави залити окропом (4 склянки), варити близько 10 хвилин. Накритися рушником і обережно розпарити обличчя. Вмитися рідиною, що залишилася, і протерти шкіру льодом.

Догляд за сухою шкірою

Якщо шкіра суха, вона схильна до ранньої втрати еластичності. Її потрібно захищати від атмосферних явищ за допомогою крему:

  • 1 ст. л. настою звіробою;
  • 2 ч. л. м'якого вершкового масла;
  • 5 крапель соку лимона.

Компоненти змішати й наносити на ніч.

Зі звіробійної олії можна робити живильні маски. Її змішують з густими вершками, м'якоттю помідора. Також для маски звіробійну олію поєднують із сирим жовтком і чайною ложкою соку моркви.

Лікування вітиліго звіробоєм

При лікуванні вітиліго звіробоєм потрібно зробити настій і приймати його всередину. Для настою потрібна столова ложка висушеної сировини і склянка окропу. Настояти 30 хвилин, процідити. Приймати тричі на день після їди. Вживати три тижні. По столовій ложці дорослим, дітям — по чайній. Потім варто зробити перерву на тиждень. Лікуватися потрібно довго — близько півроку. Олія звіробою при вітиліго живить шкіру, захищає її.

Звіробій для волосся

 

Найпростіший спосіб застосування звіробою для волосся — ополіскування відваром або використовувати чай зі звіробою. Він оптимально підходить для волосся, схильного до підвищеної жирності, додає блиску.

Якщо є проблеми зі шкірою голови, підійде олія зі звіробою. Для цього потрібно взяти в однакових кількостях суху траву й рослинну олію і настояти протягом 14 днів. Олію наносити прямо на шкіру. Добре змити, щоб волосся не жирніло.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі