Як лікувати оніхомікоз (грибок нігтів) народними засобами?

Усі хоч раз у житті подорожували, відвідували громадські пляжі, бували в басейнах чи лазнях. Це все місця підвищеної небезпеки, де можна зіткнутися з інфекціями чи грибком. Вилікувати грибок нігтів практично неможливо (на сьогодні багато лікарів вважають, що вивести його з організму взагалі не можна), але можна позбавитись симптомів, усунути всі негативні фактори грибка.

Грибок нігтів є одним із найпоширеніших захворювань у світі. Вважається, що в нормальному стані грибок є практично в кожної людини, але при збігу певних факторів, наприклад, зниженого імунітету чи наявності іншого дерматологічного захворювання в організмі, грибок активізується і починає проявлятися на ногах.

Грибок лікується як медикаментозно, так і в домашніх умовах народними засобами – травами або рослинами, ваннами, примочками, а також іншими настоями.

лікування оніхомікозу травами

Що таке оніхомікоз та які симптоми цього захворювання?

Оніхомікоз, або ураження нігтів, – це захворювання, яке викликається грибками. Є три типи:

  • нормотрофічний грибок, коли змінюється лише колір нігтів, але відсутні інші зміни;
  • гіпертрофічний, коли нігтьова пластина товщає, нігті втрачають блиск і стають жовтуватого кольору, а згодом збільшуються до розмірів самого пальця;
  • атрофічний, коли ніготь може повністю відмерти та відійти від пальця.

Чоловіки страждають на захворювання набагато частіше, ніж жінки. Вважається, що це пов'язано з тим, що жінки більш уважні до догляду за шкірою, стопами та нігтями, частіше роблять косметичні процедури, видаляють шкіру, що огрубіла, в той час як багато чоловіків обходиться виключно миттям ніг. Крім того, люди старшого віку більш схильні до хвороб - після 50 років, коли в організмі погіршується кровообіг і знижується імунна реакція, грибок може швидко активізуватися.

Серед поширених симптомів оніхомікозу можна відзначити такі:

  • ніготь змінює колір, біліє або жовтіє;
  • на нігті можуть з'явитися невеликі смуги чи плями;
  • губиться блиск нігтя, поверхня може стати шорсткою;
  • з'являється неприємний запах на ногах, який особливо сильно відчувається після ходьби, при знятті взуття;
  • нігтьова пластина потовщується, стає ламкою, може кришитися;
  • при тривалій відсутності лікування або ігноруванні симптомів ніготь повністю відходить від пальця і руйнується.

Грибок нігтів починається з появи маленьких плям на кінчику нігтя, які зазвичай не турбують людину. Вони бувають як майже невидимими, так і жовтого чи білого кольору. Грибок може з'являтися як на ногах, так і на руках.

Діагностика та лікування грибка нігтів

Складність захворювання в тому, що якщо вчасно не помітити або проігнорувати симптоми, то грибкова інфекція може поширюватися глибше, вражати шкіру або спричинити інші серйозні запалення. Крім того, відсутність лікування призводить до того, що оніхомікоз викликає потовщення, крихкість, в окремих випадках повний розпад нігтьової пластини. Він дуже швидко поширюється на сусідні нігті, може потрапити й на руки, навіть якщо з самого початку вражений був лише один ніготь.

Якщо людина помітила погіршення стану нігтів або виявила наявність грибка в організмі іншим шляхом, але при цьому сильних негативних наслідків немає, то серйозне медикаментозне лікування не потрібне. У такому разі достатньо використати народні методи, щоб усунути негативні симптоми.

Кращі народні рецепти для лікування оніхомікозу

Відвар лепехи

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Треба взяти одну чайну ложку коріння лепехи та залити 100 мл окропу, після чого поставити на слабкий вогонь і кип'ятити протягом 10 хвилин. Відвар необхідно процідити та пити по 3 рази на день, при цьому розбавивши теплою водою.

Одночасно з прийомом відвару необхідно регулярно робити правильний педикюр - парити ноги, обробляти пемзою шкіру, що ороговіла, підрізати нігті, користуватися педикюрною пилочкою. Усі процедури необхідно робити обережно, щоб не пошкодити ніготь.

відвар лепехи від оніхомікозу

 

Ванночка з м'яти

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Необхідно взяти сушене листя м'яти й залити літром окропу, після чого залишити настоюватися і трохи остигнути. Настоянку потрібно процідити й використовувати як ванночку для ніг щодня.

Ванночка з чистотілу

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Взяти чотири столові ложки сушеного чистотілу і залити літром окропу. Залишити настоянку на кілька годин, після чого процідити й трохи підігріти. Відвар чистотілу використовується для ванночок для ніг. Робити ванночки щодня протягом тижня, після чого зробити перерву на тиждень і знову відновити курс.

ванночка з чистотілу від оніхомікозу

Настій чебрецю

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Використовувати 6 столових ложок сухої трави чебрецю, яка заливається половиною літром окропу. Залишити настоюватися на одну годину, процідити, половину настою додати у воду, зробити ванночку для ніг. Тривалість лікування 1-2 тижні, найкраще робити вранці та ввечері.

настій чебрецю від оніхомікозу

Рослинний збір від оніхомікозу

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

У зазначених пропорціях необхідно взяти всі інгредієнти, ретельно перемішати. Одна столова ложка збору рослин заливається однією склянкою окропу, після чого її треба поставити на водяну баню на 10 хвилин. Зняти відвар і дати настоятися ще півгодини, процідити. Необхідно пити третину склянки тричі на день протягом 2 місяців.

Треба розуміти, що лікування оніхомікозу – це тривалий і складний процес, який найчастіше триває протягом усього життя. Купірувати симптоми та усунути негативні фактори можна протягом кількох місяців при правильному підході, але повністю вивести грибок з організму не можна. Якщо один раз були явні прояви оніхомікозу, але лікування їх усунуло, то при зниженні імунітету або неправильному догляді за ногами вони можуть з'явитися знову. Також пам'ятайте, що грибок нігтів є досить заразним захворюванням – якщо в сім'ї у когось з'явився оніхомікоз, то необхідно звернутися до лікаря, провести перевірку та лікування інших членів сім'ї.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі