Валеріана допоможе заснути: як робити настої, відвари, ванни й подушечки

Якість сну безпосередньо впливає на якість життя. Про це говорять сотні досліджень, і кожний може переконатися у правильності твердження на власному досвіді. Життя сучасних людей відрізняється швидким темпом і напруженістю. Тому організму необхідно регулярно відпочивати, відновлюватися, що неможливо без повноцінного сну.

Але багато хто зіштовхується з проблемою: людина втомилася, сили немає, а заснути не може. Або засинає, але прокидається за найменшого шурхоту, в результаті відчуваючи себе «розбитою». Різні порушення сну зустрічаються і в дітей, особливо в період адаптації у дитячому садочку або в школі, емоційних перевантажень. Спеціалісти рекомендують налагодити режим дня, збалансувати раціон, більше гуляти на свіжому повітрі. Хороший помічник — лікарські рослини. Валеріана для сну (подушечки, настої, відвари) — перевірений і безпечний засіб.

Валеріана заспокоїть нерви та нормалізує сон

Корінь валеріани був відомий у медицині ще в Стародавній Греції. Валеріанова кислота й валепотріати є тільки в цій рослині. Взагалі валеріана містить близько 120 активних речовин, серед яких алкалоїди, ефірні олії, оцтова та яблучна кислоти. Ця корисна рослина справляється з порушеннями сну краще, ніж деякі синтетичні снодійні препарати. При цьому валеріана має такі переваги:

  • не викликає почуття своєрідного «похмілля» вранці;
  • не знижує показників концентрації уваги;
  • не викликає звикання;
  • коштує недорого.

Її прийом у різних формах дозволений і дітям після двох років, але перед цим необхідно проконсультуватися з педіатром і знати, чи немає у дитини алергії.

Коли та кому показана валеріана

Валеріана ефективна при епізодичних проблемах зі сном. Препарати на її основі підійдуть, якщо не виходить заснути перед важливою подією (екзаменом, співбесідою, поїздкою і т. д.), оскільки її діючі речовини знижують збудження в мозку. При хронічному безсонні вона також гарантує результат, оскільки стабілізує стан нервової системи.

Внутрішній прийом валеріани при безсонні

З цієї рослини готують відвари й настої. Для них використовують сухе подрібнене коріння. Щоб посилити їхню дію, валеріану нерідко комбінують з шишками хмелю, ромашкою, листям м'яти.

Для приготування настою столову ложку сировини заливають 200 мл окропу та настоюють близько 10 годин. Вживають по 1 ст. л. тричі на день. Щоб зробити відвар, 2 ст. л. сировини заливають 200 мл окропу й варять близько 15 хвилин на водяній бані, настоюють і проціджують. П'ють двічі на добу по 2 ст. л.

Ванни й подушечки з валеріаною для поліпшення сну

 

Корисно просто вдихати перед сном аромат рослини. Для цього оптимально підходять спеціальні подушечки з валеріаною. Їх можна зробити самостійно: чохол пошити з тоненької тканини або марлі, а всередину покласти валеріану; можна також додати м'яту або мелісу, шишки хмелю. Спати на подушці з валеріани не потрібно: достатньо покласти її на постіль або біля ліжечка дитини (від 2-х років).

Ще один спосіб розслабитися й міцніше заснути — вечірня ванна з валеріаною. Але лежати в ній не потрібно, краще прийняти сидячу ванну, щоб вода не доходила до рівня грудей. Температура не повинна бути високою, оскільки це підвищить серцебиття. Краще поступово привчати організм до ледь теплої води; проводити в ній потрібно не більше 7 хвилин. Для приготування відвару для ванни 5 ст. л. подрібненого кореня заливають 1 л окропу, варять 15 хвилин, проціджують і виливають у ванну.

Лікування валеріаною безпечне, оскільки рослина не токсична. Але потрібно пам'ятати, що можлива непереносимість або індивідуальна (зворотна) реакція. Перевищення дозування й надто довготривалий прийом ведуть до сонливості та в'ялості вдень.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі