Меліса — простий, але ефективний засіб від безсоння

 

Чай від безсоння

Статистика стверджує, що кожна людина хоча б раз у житті мала порушення сну. У 10 % населення планети такі проблеми виникають регулярно. Причин у безсоння багато:

  • серйозні порушення психіки;
  • сильні болі;
  • стреси, переживання;
  • інтелектуальні перенавантаження;
  • депресія, апатія.

Якщо у перших двох випадках необхідно лікувати основне захворювання, то у всіх інших підійдуть засоби від безсоння натурального походження. Одною з найефективніших рослин у цьому випадку є меліса. Її застосування безпечне, а лікування епізодичних порушень сну здійснювати легко і приємно.

Чим корисна меліса для сну

Основне багатство меліси — ефірні олії, багато яких міститься у листі й пагонах. Крім того, рослина багата на вітаміни (С, групи В), містить мінеральні речовини (калій, залізо, магній), мікроелементи. Рослина відома як «сердечна трава» і використовується досить часто.

Меліса від безсоння ефективна, перш за все, як седативний засіб; також вона допомагає від депресії, неврозів. Підвищений тиск не є протипоказанням до прийому засобів на основі меліси; навпаки, трава показана гіпертонікам.

Якщо дитина погано спить, не може заспокоїтися після активних вечірніх ігор або ж їй важко заснути перед контрольною, батьки сміливо можуть заварити чай з мелісою. Навіть вагітним призначають цю рослину, щоб позбутися гіпертонусу.

Як приймати мелісу від безсоння

 

Із рослини можна готувати відвари, настої, заварювати чай. При легких, епізодичних порушеннях сну достатньо випити ароматний чай і через півгодини лягти у постіль. Якщо тривожність виражається не тільки у безсонні, але й у постійних неврозах, пити його можна і вдень, тільки у невеликих кількостях. Зверніть увагу, що він посилює апетит.

Щоб заварити чай від безсоння, знадобиться 30 г сухої трави і літр окропу. Час заварювання — 30 хвилин. Коли чай дещо охолоне, можна розчинити у чаші трохи меду.

Якщо потрібен більш дієвий засіб, приготуйте відвар із меліси. Для цього потрібно 2 ч. л. трави залити склянкою окропу і проварити 3 хвилини на водяній бані. Настоявши кілька годин, процідити, розділити на дві частини і випити за день.

Щоб упоратися з безсонням, мелісу не потрібно змішувати з іншими рослинами: вона найкраще допомагає у чистому вигляді. Суху траву краще купувати в аптеці. Чорний і зелений чай з додаванням меліси, який продається в магазинах, не позбавить від порушень сну: навпаки, ці напої можуть погіршити ситуацію.

 

Кому не варто приймати мелісу

Протипоказань до лікування безсоння з допомогою меліси дуже мало. Навіть індивідуальна непереносимість рослини зустрічається вкрай рідко. Єдина категорія людей, яким варто утриматися від вживання чаю і відвару цієї рослини, — це гіпотоніки. У всякому разі, не варто вживати мелісу постійно і в великих кількостях: при сильних передозуваннях можлива сонливість, уповільнюється пульс, може впасти артеріальний тиск.

З цією рослиною пов'язаний поширений міф. Багато чоловіків, потерпаючи від безсоння, не вживають мелісу, оскільки бояться її впливу на потенцію. Лікарі спростовують цю помилкову думку і радять сміливо використовувати мелісу для сну при сильних навантаженнях чи у період стресу.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі