Материнка для жіночої краси та здоров'я

Народна медицина недаремно називає цю лікарську рослину материнкою. Чимало народних рецептів для лікування так званих «жіночих хвороб» містять траву материнки. Проте її лікувальні властивості використовуються не лише в народних рецептах. Офіційна медицина вивчила корисні речовини материнки, їхні властивості та дію. Тепер траву материнки можна зустріти в багатьох препаратах для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, від кашлю, від безсоння і, звичайно ж, у якості заспокійливих засобів, наприклад, «Фітоседан».

Трава материнки для жінок

Трава материнки для жінок: догляд за обличчям і волоссям

Сама рослина материнка достатньо поширена й доступна. Можна збирати самостійно, сушити й використовувати материнку з різною метою, навіть у кулінарії. Максимальну користь рослина має в період цвітіння, коли в її складі міститься найбільша кількість ефірних масел. Ось тоді її і збирають.

Що стосується застосування готової трави материнки, яку можна купити в аптеці, то користі від неї дуже багато. Почнемо ззовні: настій материнки корисний для шкіри обличчя завдяки вмісту корисних речовин, серед яких:

  • вітамін К (зміцнює капіляри й поліпшує циркуляцію крові, сприяє відновленню пошкоджень на шкірі);
  • тимол і карвакрол (чинять антибактеріальну і заспокійливу дію);
  • фенолкарбонові кислоти (впливають на оновлення клітин);
  • бета-каротин (бореться з вуграми, знімає запалення й почервоніння, омолоджує, стимулює регенерацію клітин).

 

Так, материнку для обличчя використовують у таких випадках:

  • при вугрових висипах, шкірних інфекціях як ранозагоювальний та антисептичний засіб;
  • для омолодження шкіри, еластичності й пружності;
  • для поліпшення кольору обличчя;
  • для звуження розширених пор.

Настій материнки використовують також для ополіскування волосся. Високий вміст ефірних олій має не лише заспокійливий ефект, але й надає волоссю легкого приємного аромату. Також серед корисних властивостей материнки для волосся:

  • поліпшення кровообігу;
  • відновлення структури;
  • нормалізація саловиділення;
  • лікування лупи;
  • дезодорувальна дія.

Материнка для жінок — чудовий засіб для підтримання жіночої чарівності й краси.

Материнка для чоловіків. Чи може жіноча трава принести користь чоловікам?

Якщо чоловіка турбують спазми при гастриті, біль у кишечнику, жовчному міхурі, то властивості трави материнки в такому випадку прийдуть на допомогу. Материнка має спазмолітичну дію, знімає біль, заспокоює і допомагає швидше заснути.

При довготривалому вживанні материнка дещо впливає на чоловічу потенцію. Річ у тому, що рослина містить фітогормони — рослинні аналоги естрогену. Це впливає на зниження тестостерону в чоловічому організмі. Тому материнки трава для чоловіків у великій кількості або для тривалого вживання не рекомендується.

Трава материнки в гінекології

Найпоширенішою жіночою недугою є біль під час менструації, кровотеча й порушення менструального циклу. Відвар із трави материнки знімає менструальний біль, спазми органів малого тазу й зменшує кровотечу. Завдяки цим властивостям трава материнки виправдовує своє народне призначення жіночої трави. Також важливою особливістю трави материнки є її здатність діяти як заспокійливий і загальнозміцнювальний засіб. У період критичних днів жінки часто відчувають підвищену роздратованість, безсоння. Відвар материнки або просто чай з материнкою сприяє усуненню роздратованості, допомагає заспокоїтися та швидше заснути. Справді, материнка — жіноча трава: лікує все, що жінці приносить дискомфорт.

Як використовувати траву материнки

1. Настій трави материнки. Взяти 2 чайні ложки подрібненої трави й залити 200 мл окропу. Настоювати 15‒20 хвилин. Процідити.

  • Для внутрішнього застосування пити по 1/3 склянки 3 рази на день.
  • Для протирання обличчя використовувати ватний тампон, просочений настоєм. Настій зберігати в холодильнику не більше 3 діб.
  • Для ополіскування волосся настій потрібно розвести в достатній кількості води, ополоснути волосся після миття й не змивати.

2. Відвар трави материнки. Взяти 2 чайні ложки подрібненої трави материнки, залити 200 мл окропу й на водяній бані нагрівати 15‒20 хвилин. Процідити, залишити охолоджуватися. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.

3. Чай із травою материнки. 1 чайну ложку підсушеної й подрібненої трави материнки або готову траву материнки з аптеки помістити в заварник і залити окропом.

4. Заспокійливий чай із травою материнки. Можна купити в аптеці лікарський збір «Фітоседан» у фільтр-пакетах. Він містить траву материнки в достатній кількості; його зручно пити як чай.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі