Лікування гаймориту травами

Гайморит — запалення слизової оболонки носа, яке може також зачіпати кісткові стінки гайморових пазух. Найчастіше симптоми гострого запалення, яке перетікає у хронічну форму, зустрічаються у дітей, але виявити їх у себе може людина будь-якого віку.

Як лікувати гайморит, залежить, перш за все, від форми захворювання. Але в будь-якому випадку полегшити симптоми запалення допоможе фітотерапія. На початковій стадії вона може застосовуватися як самостійний спосіб лікування, а при гострому і хронічному гаймориті — у комплексі з медикаментозним лікуванням.

лікування гаймориту травами

Симптоми гаймориту у дорослих та причини захворювання

Гайморит нерідко з'являється як ускладнення після тривалого нежитю при ГРВІ. Крім того, він може бути спровокований хронічними інфекціями горла, тривалим алергічним ринітом. Причиною розвитку запалення може стати також викривлена носова перегородка та пошкоджені карієсом верхні зуби.

Визначити розвиток гаймориту можна за такими симптомами:

  • сильною закладеністю носа;
  • слизовими та гнійними виділеннями з носа;
  • болем у районі очниць і до верхньої щелепи;
  • головними болями;
  • кон'юнктивітом (нерідко розвивається при хронічній формі).

Лікування гаймориту в домашніх умовах

При лікуванні гаймориту необхідно подолати інфекцію, яка його викликала, зняти запалення, поліпшити відділення слизу, усунути відчуття болю та дискомфорту, які, як правило, посилюються під вечір. Як у поєднанні з медикаментозним лікуванням, так і самостійно, добре показали себе народні засоби від гаймориту. Зокрема, фітотерапія ефективна:

  • для зняття симптоматики при гострій формі захворювання;
  • щоб полегшити протікання хронічного гаймориту;
  • для відновлення після перенесеного запалення;
  • для профілактики виникнення захворювання у сезон ГРВІ.

У домашніх умовах різними відварами та настоями промивають і закапують ніс. Ефективні при гаймориті й інгаляції на основі лікарських рослин, — але тільки при правильному застосуванні. Важливо, щоб пара не була дуже гарячою, дихати потрібно не поспішаючи, а перед процедурою очистити ніс за допомогою сольового розчину.

Лікування гаймориту в домашніх умовах

Трав'яні настої та відвари в період лікування також приймають всередину для того, щоб зробити слиз рідшим. Крім цього, лікарські рослини ще й зміцнюють імунітет.

Цілющі рослини, які допомагають при гаймориті

Народні засоби при гаймориті ефективні при використанні тривалими курсами. Лікування захворювання результативне при застосуванні й однокомпонентних засобів, й зборів, в яких трави доповнюють дію одна одної. Проти гаймориту особливо цінні антисептичні, протизапальні та регенеруючі властивості рослин.

Ромашка

Її добре застосовувати для промивання носа, яке проводять за допомогою спеціального чайничка, спринцівки або шприца без голки. Ромашка не лише очищує, а також усуває запалення та дискомфорт.

Щоб промити ніс, необхідно зробити неміцний ромашковий чай. Для цього візьміть половину чайної ложки висушеної ромашки та залийте склянкою окропу.

промивання носа ромашкою

Календула

Календула забезпечить відновлення слизової оболонки носа, пом'якшення та усунення запалення.

При гаймориті квітки календули часто застосовують для парових інгаляцій. Для цього готується відвар: на 4 склянки окропу потрібно 4 ст. л. сушеної сировини. Відвар прокип'ятити кілька хвилин, почекати, поки пара трохи охолоне і провести інгаляцію, накрившись рушником. До відвару можна додати пару крапель олії — евкаліптового або чайного дерева.

промивання носа календулою

Подорожник

Не варто обмежуватися тільки місцевим лікуванням: ліки проти гаймориту можна приймати і всередину.

Наприклад, відвар подорожника допоможе зробити слиз рідшим та активізує його виведення. Для його приготування необхідно взяти чайну ложку висушеного листя на склянку води, прокип'ятити пару хвилин, процідити й випити за день, розділивши на два-три прийоми.

відвар подорожника від гаймориту

«Синуфітол» — спеціальний збір для лікування гаймориту

Окрім монозасобів, при гаймориті ефективні збори, в яких поєднано кілька рослин із різним механізмом дії. Зокрема, для поліпшення стану та підняття імунітету використовують спеціальний фіточай «Синуфітол», який є в асортименті продукції компанії «Ліктрави».

Фіточай необхідно одночасно і приймати всередину, і закапувати в ніс.

 

«Синуфітол» допомагає подолати набряк і закладеність носових пазух, полегшити стан і не допустити розвитку гаймориту завдяки шістьом корисним рослинам.

  • Первоцвіт. Сприяє розрідженню слизу та звільненню від нього носових ходів і пазух, знімає запалення, має антибактеріальний ефект.
  • Звіробій. Один із найвідоміших природних антибіотиків. А при гаймориті — боротьба з хвороботворними мікроорганізмами є запорукою ефективного лікування.
  • Буквиця. Допомагає ефективно очистити гайморові пазухи від слизу. Також ця рослина має протизапальні властивості.
  • Шавлія. Завдяки високому вмісту ефірних олій, дубильних речовин і фітонцидів відповідає в цьому зборі за дезінфекцію. Також підвищує імунітет.
  • Евкаліпт. Як і шавлія, проявляє сильні бактерицидні властивості. Ефірні олії, що містяться в листі евкаліпта, здатні знищувати стафілококи, стрептококи та інші бактерії. Крім цього, вони розріджують слиз і звільняють носові проходи.
  • Квітки липи. Сприяють очищенню гайморових пазух. При цьому вони знімають набряк і запалення, допомагають позбутися больових відчуттів.

Щоб почати вживати «Синуфітол», не варто чекати ознак гострого і хронічного гаймориту: лікарі призначають його вже при ГРВІ для того, щоб не допустити ускладнень у вигляді запалення.

Застосування фіточаю відповідає стандартам лікування, що були опубліковані 2016 року в новому українському клінічному протоколі «Гострий риносинусит», в якому не рекомендується призначення противірусних, антигістамінних, відхаркувальних препаратів. У зв'язку з цим багато фахівців використовують методи фітотерапії, призначаючи фітозбори, що містять протизапальні, протинабрякові, знеболювальні компоненти [цитуємо за медичною газетою «Здоров'я України» № 1 (42), лютий 2018 р., с. 17 (темат. номер «Пульмонологія. Алергологія. Риноларингологія»)].

Профілактика гаймориту

Незважаючи на проведене лікування, симптоми гаймориту можуть повернутися. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватися певних правил:

  • З'ясувати причину виникнення гаймориту й усунути її (наприклад, пролікувати зуби, не запускати нежитю при алергії та ГРВІ).
  • При лікуванні звичайного нежитю не використовувати безконтрольно судинозвужувальні краплі. Ніс необхідно промивати сольовим розчином, а зволожувати — масляним.
  • Намагатися зміцнювати імунітет простими та відомими способами: свіжим повітрям, спортом, повноцінним харчуванням, травами.
Більше нові публікаціі