Лікування флюсу народними засобами - кращі рецепти

Одним з найнеприємніших, але досить поширених захворювань ротової порожнини є флюс на яснах, або періостит. Виглядає він як невелика біла шишка, часто болить або викликає інші неприємні відчуття, при цьому, якщо не лікувати флюс, наслідки можуть бути ще гірші.

У домашніх умовах можна лікувати періостит різними методами, але рекомендовано заздалегідь відвідати лікаря і обговорити з ним способи лікування. Найчастіше призначаються антибіотики, оскільки флюс являє собою гнійне запалення, але нерідко призначають і інші засоби. Одними з найефективніших і безпечних для здоров'я є народні засоби лікування флюсу. Давайте з’ясуємо, що таке флюс, які симптоми захворювання та як можна в домашніх умовах вилікуватися від флюсу.

Флюс - причини і симптоми

Флюс, або періостит (медична назва), являє собою запалення, яке проявляється на окісті у кістці черепа. Причиною захворювання можуть бути різні фактори, але найчастіше це інфекція в роті.

Найпоширеніші джерела інфекційного зараження:

  • якщо на зубах є карієс або вже проявилися каріозні порожнини, то це є хорошим середовищем для активного розмноження різних хвороботворних мікроорганізмів;
  • при механічному пошкодженні тканин ротової порожнини, через які інфекція може швидко потрапити в рот;
  • якщо є різні захворювання в ротовій порожнині, які викликаються грибками і бактеріями, а вони можуть давати ускладнення у вигляді флюсу;
  • при недостатньо ефективній і якісній гігієні порожнини рота, що сприяє розвитку бактерій і патогенної мікрофлори;
  • у разі хронічного захворювання горла, пазух або слизової носа.

Спочатку на яснах з'являється невелике затвердіння, яке з часом збільшується і починає боліти. Через кілька днів починається гнійне запалення, піднімається температура, опухають слизові, з'являється сильний біль при натисканні або жуванні їжі. Одним з основних симптомів флюсу є набрякання щік.

Лікування флюсу народними засобами

При флюсі часто рекомендують використовувати народні методи боротьби із захворюванням, і вони дійсно вигідно себе показали. Але треба пам'ятати, що рослинні збори і трави є більше додатковим засобом для лікування флюсу, а не основною терапією. Крім того, обов'язково треба провести консультацію з лікарем, щоб визначити, які медикаментозні засоби краще використовувати та які народні методи більше допоможуть.

Трави і рослини допомагають зняти симптоми, але часто не можуть боротися з основною причиною флюсу. Завдання стоматолога буде в тому, щоб розкрити і дренувати флюс, а пізніше можна підтримувати стан народними засобами і домашніми процедурами.

Найчастіше застосовуються засоби для полоскання на основі солі або соди, трав'яні настойки і відвари, примочки або компреси. Найефективнішими є різні трави:

Часто використовується і прополіс, яким роблять примочку або спиртову настоянку для компресів.

Обов'язково треба пам'ятати, що всі компреси повинні бути тільки холодними, а засоби для полоскання - теплими, щоб не провокувати розвиток патогенних бактерій і максимально ефективно допомогти в лікуванні.

Рецепти народної медицини

Відвар для полоскання на основі ромашки та календули

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Змішати трави в прохолодній воді, поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Прокип'ятити кілька хвилин, залишити охолоджуватися. Поки відвар не повністю охолонув, можна додати трохи солі. Ретельно процідити перед використанням. Полоскати рот теплим відваром по кілька разів на день.

Засіб не тільки відмінно підходить для зняття запалення, але й має антисептичний, знеболювальний ефект, заспокоює ясна і зміцнює їх.

 

Відвар для полоскання на основі шавлії та зеленого чаю

Інгредієнти:

  • зелений чай - 1 ч. ложка;
  • шавлія - 1 ч. ложка;
  • сіль - 0,5 ч. ложки;
  • окріп - 500 мл.

Спосіб приготування:

Потрібно в окріп додати ложку зеленого чаю, залишити трохи настоятися і додати шавлію. Відвар повинен настоятися 10-15 хвилин, охолонути до теплого. Додати трохи солі, перемішати до розчинення солі та процідити. Полоскати рот відваром три рази на день.

Відвар із трав

Для лікування флюсу часто використовуються різні трави, які не просто знімають запалення, але й в цілому зміцнюють імунітет. Рекомендовано використовувати різні рослини для приготування відвару:

Їх можна заварити самостійно або в комбінації з іншими травами. Щоб приготувати відвар, достатньо взяти столову ложку сушеної трави, додати в 500 мл води і кип'ятити 10-15 хвилин на невеликому вогні. Залишити суміш настоюватися і полоскати рот по три рази на день.

Настоянка для компресу

Інгредієнти:

  • насіння льону - 1 ч. ложка;
  • прополіс - невеликий шматочок;
  • тепла вода - 100 мл.

Спосіб приготування:

Змішати всі інгредієнти і залити теплою водою до утворення однорідної маси. Залишити трохи настоятися, після чого нанести кашку на ватний тампон і на півгодини прикласти до флюсу. Прополоскати рот теплим відваром після цього.

Засіб відмінно знімає запалення і болісні відчуття.

Народні засоби для лікування флюсу травами - це відмінне рішення для зняття болю і запалення до того, як вийде піти до лікаря. Також їх можна використовувати для того, щоб прискорити процес загоєння і як доповнення до основної терапії.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі