Лікування грибка стоп народними методами

Грибок стоп — поширене інфекційне захворювання, яке може вражати шкіру та нігтьові пластини. Лікування грибка ніг підбирають з огляду на стадію та форму захворювання. Якщо в запущених стадіях необхідний системний підхід, то при перших проявах хвороби буде ефективним лікування грибка ступень народними засобами.

Лікування грибка стоп

Яким буває грибок та як розпізнати захворювання

Дерматомікоз (ураження шкіри) та оніхомікоз (ураження нігтьових пластин) найчастіше бувають викликані грибками групи дерматофіти, пліснявими грибами, що викликають руброфітію, або рубромікоз, а також грибами роду кандида. Прояви захворювання можуть відрізнятися залежно від виду грибка та загального стану здоров'я людини.

Перший етап після зараження може пройти непоміченим, у деяких людей виникає свербіж та почервоніння. Першими страждають складки шкіри між пальцями, потім пошкоджується підошва й бічні ділянки стопи, а згодом і нігтьові пластини. Шкіра починає лущитися, відшаровуватися. На нігтях з'являються плями жовтуватого відтінку, вони потовщуються, можуть відшаровуватися. Найкраще починати лікувати грибок стоп на ранніх стадіях.

Фактори ризику: способи зараження грибком

Заразитися грибком можна різними способами:

  • у громадському місці, наприклад, у басейні, сауні, спортзалі;
  • при носінні чужого взуття;
  • вдома, якщо в сім'ї є хвора людина;
  • після контакту з ґрунтом або тваринами (деякі групи грибків здатні вражати як людей, так і тварин).

Ризик зараження підвищується у випадку:

  • підвищеної пітливості ніг;
  • носіння тісного взуття, наявності мозолів, мікротравм;
  • ослабленого імунітету;
  • інших захворювань шкіри.

Лікування грибка в домашніх умовах

Особливості застосування лікарських рослин проти грибка

Лікувати грибок ніг народними засобами доцільно, оскільки багато рослин мають виражений антигрибковий ефект. До того ж деякі з них є натуральними антисептиками, знімають запалення, усувають свербіння, сприяють швидкому відновленню пошкоджених грибком ділянок і перешкоджають повторному зараженню. З лікарських рослин готують спиртові настоянки, водні настої, відвари та мазі. Ці методи лікування грибка в домашніх умовах можуть бути використані для профілактики; це особливо актуально при відвідуванні басейнів, саун, спортзалів.

Лікарські рослини проти грибка для зовнішнього застосування

При перших симптомах ураження можна використовувати не спеціальні антигрибкові препарати, а рослинні засоби. Наприклад, відвар із дубової кори зменшує пітливість ніг, знижуючи ймовірність зараження грибком, і допомагає боротися з ним при перших проявах. Як його приготувати, читайте тут.

При грибку стоп та ураженні нігтьових пластин корисні ванночки з відваром чистотілу. Їх необхідно робити щодня, опускаючи в них стопи на 10–15 хвилин.

Лікарські рослини проти грибка

Корисні також ванночки з молочаєм або з полином. Після ванночки до уражених грибком місць можна прикладати примочки з відварів лікарських рослин. Наприклад, можна приготувати відвар з висушених квіток календули. Він допоможе позбутися патогенної мікрофлори, оскільки володіє не тільки протигрибковою, але і протимікробною дією. Такі примочки не дають приєднатися інфекції, яка часто супроводжує грибкові захворювання. Для примочок можна використовувати відвар череди або чебрецю.

Цілющі рослини від грибка для застосування всередину

При грибку ніг рослинні засоби можна приймати й усередину. У такому випадку вони не тільки впливають на грибок, а й підвищують імунітет. З цією метою можна застосовувати настоянку ехінацеї або шавлії, а також регулярно пити чай із м'яти та меліси.

рослини від грибка для застосування всередину

Лікування грибка ніг народними засобами особливо ефективне на ранніх стадіях захворювання. На пізніх стадіях, при ураженні великих ділянок шкіри й нігтьових пластин, лікарські трави можуть бути використані в комплексній терапії.

Профілактичні заходи

Щоб лікування проходило ефективно і щоб не заразитися повторно відразу ж після одужання й не заразити людей, які живуть поруч, потрібно виконувати наступні вимоги.

  • Після лікування викинути всі шкарпетки, які надягали під час хвороби.
  • Під час лікування періодично дезінфікувати взуття спеціальними протигрибковими засобами або, наприклад, розчином оцтової кислоти.
  • Людина з грибком стоп вдома повинна ходити тільки в закритих капцях, використовувати тільки індивідуальні рушники, ножиці або кусачки.
  • Мити поверхню ванної кімнати деззасобами.
  • Носити тільки своє взуття і шкарпетки.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі