Лікування отиту травами

Отит - поширене захворювання вуха, яке зустрічається як у дорослих, так і у дітей. Для нього характерна поява запального процесу в зовнішній, середній або внутрішній частині органу. Хвороба супроводжується хворобливими відчуттями у вусі. При лікуванні отиту важливо отримати своєчасну допомогу в профільного лікаря, а також чітко дотримуватися призначеної ним схеми лікування, щоб уникнути ускладнень, аж до втрати слуху. Щоб усунути причину захворювання, використовуються спеціальні препарати. Як допоміжний засіб можна застосовувати народні засоби, але потрібно пам'ятати, що вони не можуть повною мірою усунути запальний процес.

лікування отиту травами

Настій коренів аїру при отиті

Користь аїру болотного в лікуванні отиту є досить високою. Рослина має ряд цінних властивостей - надає болезаспокійливу, протизапальну дію. У лікувальних цілях використовують кореневища лепехи, в яких сконцентрована оптимальна кількість корисних речовин і ефірної олії. У складі рослини присутні калій, фосфор, магній, а також жирні кислоти - пальмітинова, стеаринова, міристинова, лінолева та антиоксиданти. Всі ці компоненти сприяють зниженню інтенсивності запальних процесів, покращують кровопостачання органу, стимулюють регенерацію і надають загальнозміцнювальний ефект.

Інгредієнти

  • Кореневища лепехи...........................................25 г
  • Спирт (горілка)...................................................100 г

Засіб для отиту з коренів аїру готують у вигляді настоянки. Для цього необхідно взяти 10 грамів кореневищ рослини і залити половиною склянки горілки. Настій витримують 10 днів. Після цього ліки можна закапувати у хворе вухо по 3-4 краплі 3 рази на день. Підвищити ефективність лікування можна за рахунок прийому настойки всередину по 30 крапель 3 рази на день.

корінь аїру від отиту

 

Листя меліси - користь рослини для лікування отиту

Трава меліси відрізняється своїми універсальними властивостями, які дозволяють застосовувати її в лікуванні різноманітних захворювань. При отиті рослина сприяє зменшенню болів і покращує кровообіг. У складі меліси присутні магній, кальцій, селен, калій, залізо, марганець, цинк, аскорбінова кислота, каротин. Характерний запах рослини та її спазмолітичні властивості забезпечуються за рахунок присутності в траві ефірної олії, в якій знаходиться цитраль, альдегіди, мирцен, цитронеллол, ліналоол. За рахунок них меліса чинить на організм протизапальну, дезинфікуючу, протисудомну і болезаспокійливу дію. Прийом рослини всередину у вигляді відварів, настоянок, екстрактів і чаїв прискорює виведення з організму токсичних речовин. Тому меліса частково відзначається жарознижувальною дією. Щоб полегшити перебіг запальних процесів при отиті, можна пити чай з рослини по 100 мл до 3 разів за день.

Інгредієнти

  • Меліса ........................................................50 г
  • Спирт (горілка)...........................................100 г

Приготувати спиртову настоянку з меліси для лікування отиту можна виходячи з пропорції 50 г сухої або свіжої сировини на 100 г спирту 40%-ної міцності. Всі компоненти засипають у ємність, герметично закривають кришкою і залишають на 10 днів у сухому й захищеному від сонячних променів місці. Переважно використовують свіже подрібнене листя меліси. Для приготування настоянки беруть прозору скляну ємність. Перед тим як використовувати ліки, їх збовтують. При отиті настойку закапують у вуха по 6-8 крапель двічі на добу.

меліса від отиту

Настоянка елеутерококу для лікування вушного болю

Ряд корисних властивостей елеутерококу включає все необхідне для лікування отиту в домашніх умовах. Препарати на основі рослини служать ефективним допоміжним засобом, завдяки якому можна прискорити одужання. Кореневища елеутерококу містять елеутерозиди, ефірну олію, флавоноїди, похідні кумарину, рослинні смоли та інші компоненти. За рахунок свого складу рослина допомагає зміцнити імунітет і підвищити стійкість організму до зовнішніх несприятливих факторів. Також препарати елеутерококу стимулюють кровообіг. Кореневище рослини має протизапальні властивості й тонізує організм, надає сили та підвищує працездатність, втрату якої можна відчути при отиті.

Оскільки у складі елеутерококу присутні глікозиди, препарати кореневищ позитивно впливають на стан клітин і судин організму. Поряд з цим вони допомагають поліпшити слух. Щоб приготувати настій елеутерококу для лікування отиту, необхідно 150-200 г сухих подрібнених кореневищ залити 1 літром спирту 40%-ної міцності. Настоювати рідину потрібно протягом 2 тижнів, періодично збовтуючи ємність, в якій вона зберігається. Після того як ліки будуть готові, як допоміжний засіб при лікуванні отиту їх приймають по половині чайної ложки не більше 3 разів на добу. Вживати настоянку кореневищ елеутерококу не рекомендується, якщо є скарги на безсоння, а також при гіперзбудливості й підвищеному кров'яному тиску.

елеутерокок від отиту

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі