Кропив'янка: що це і як лікувати народними засобами

Кропив'янка являє собою досить серйозну алергічну реакцію організму на зовнішні подразники і проявляється в червоних висипаннях по тілу. Може бути в хронічній або гострій формі та іноді переходить в інші запальні процеси. Чому виникає кропив'янка та як її можна лікувати?

Що таке кропив'янка?

Майже у кожної людини хоча б раз була кропив’янка. Вона проявляється у вигляді червоних горбиків, невеликих висипань на різних ділянках тіла. Зазвичай локалізована на певній ділянці (руках, плечах, спині, ногах, животі). Пухирі можуть бути невеликого розміру, але в рідкісних випадках об'єднуються і можуть покривати більшу площу шкіри.

Кропив'янка триває кілька днів, і складність у тому, що навіть при зникненні джерела алергії висипання все ще зберігаються, а іноді можуть "перейти" на інше місце.

Виникнення і тривале збереження горбиків і почервоніння від кропив'янки називають нападом. Найчастіше напади тривають до декількох тижнів - якщо почервоніння зникли протягом 6 тижнів, то це гострий приступ. Якщо ж вони тривають понад 6 тижнів, то це вже хронічна кропив'янка.

лікування кропив'янки травами

Причини і симптоми прояву кропив'янки

Самі причини виникнення кропив'янки дуже різноманітні, та, по суті, це просто реакція шкіри на будь-який зовнішній чи внутрішній подразник. Вона може проявлятися від контакту з холодом або вологою, а також як алергічна реакція на їжу, пилок або ж внаслідок вірусного захворювання, інфекції. Причин для появи кропив'янки дуже багато, і при частому її виникненні найкраще буде звернутися до лікаря, щоб знайти причину.

Симптоматика кропив'янки дуже різноманітна, і її часто можна переплутати з рядом інших захворювань. Наприклад, у деяких пацієнтів плями червоного кольору і більше схожі на прищі, а в інших - білуватого і просто нагадують горбисту шкіру; в одних почервоніння не викликає ніякого дискомфорту, а в інших воно сильно свербить, викликає набряк і болить. Тому "на око" іноді складно визначити кропив'янку.

Хоча кропив'янка не є складним або надмірно небезпечним захворюванням, але в будь-якому випадку це відповідна реакція організму на щось, тому потрібно розібратися в причинах. Лікар може провести перевірки та аналізи, які допоможуть визначити найточніші причини.

Як лікувати кропивницю?

Перед тим як приступати до лікування або йти до дерматолога, краще сфотографувати висипання, тому що напади зазвичай тривають кілька днів і до моменту звернення до лікаря вони вже можуть зникнути. Ще одна складність у тому, що можна так і не знайти причини появи кропив'янки або ж сучасні методи лікування не будуть допомагати, тому нерідко лікар рекомендує змінити спосіб життя або уважно стежити за тим, які продукти приймає пацієнт.

Один із найпопулярніших варіантів лікування кропив'янки - це використання народних засобів і натуральних рослин. Лікування кропив'янки травами дуже зручне, швидке і дає позитивний ефект, хоча й тут треба бути обережними. Не приймайте ті трави, які раніше викликали алергію, і краще заздалегідь проконсультуватися з дерматологом (як мінімум, щоб переконається в правильності діагнозу).

Лікування кропив'янки народними засобами

Для лікування кропив'янки можна використовувати різні трави і рослини. Вони застосовуються у вигляді зовнішнього розчину, для оздоровлювальної ванночки або для внутрішнього прийому.

Які найпоширеніші рецепти для лікування кропив'янки домашніми засобами?

Відвар із ромашки

Інгредієнти:

  • Ромашка - 2 столові ложки.
  • Гаряча вода - 1 склянка.
  • Мед - 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:

Змішати сушені трави ромашки з водою, довести до кипіння і залишити настоюватися кілька хвилин. Процідити через сито і пити відвар ромашки перед сном. Можна додати трохи меду.

Трава і квітки ромашки мають заспокійливий ефект, знімають симптоми тривоги і часто допомагають усунути кропив'янку, яка виникає як реакція на стресові фактори.

ромашка від кропив'янки

 

Відвар із липи

Інгредієнти:

  • Липа - 1 столова ложка.
  • Гаряча вода - 1 стакан.
  • Мед - 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:

Змішати липу з водою, довести до кипіння і залишити настоюватися кілька хвилин. Після цього налити відвар у склянку, процідити від липи і додати трохи меду.

липа від кропив'янки

Розчин для зовнішнього застосування з календули

Інгредієнти:

  • Календула - 2 столові ложки.
  • Гаряча вода - 1 склянка.

Спосіб приготування:

Необхідно зробити відвар для протирання кропив'янки на шкірі. Для цього візьміть суху календулу, змішайте з водою і доведіть до кипіння. Після цього потрібно залишити суміш настоюватися протягом декількох годин. Розчин наносять на ватний спонж і три рази на день протирають шкіру з кропив'янкою.

календула від кропив'янки

Настій з м'яти

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Залити м'яту склянкою води, довести до кипіння і залишити на 5 хвилин остигати. Приймати по 50 мл перед їдою тричі на день.

м'ята від кропив'янки

Ванна із трав

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Змішайте рівну кількість трав і залийте водою, доведіть до кипіння і залиште на невеликому вогні на 10 хвилин, постійно помішуючи. Витримайте відвар півгодини, процідіть його від трав і вилийте в теплу ванну. Приймати ванну протягом 10-15 хвилин.

Такі ванночки мають як зовнішній ефект, тому що трави впливають на кропив'янку та покращують стан шкіри, так і внутрішній - навіть запах ромашки розслабляє і знімає відчуття тривоги, безсоння та інші симптоми втоми.

ванна з трав від кропив'янки

Компрес із тіста з полином

Інгредієнти:

  • Житнє борошно - 500 г.
  • Полин - 100 г.

Спосіб приготування:

Змішайте борошно з полином, додайте трохи води і замісіть тісто. Покладіть його на плівку на півгодини, після чого акуратно зніміть плівку і прикладіть тісто до ураженої ділянки шкіри на 15-20 хвилин. Повторювати кілька разів на день.

тісто з полином від кропив'янки

Рецептів народної медицини для лікування кропив'янки досить багато, але, по суті, вони спрямовані на те, щоб усунути стреси або полегшити симптоми. Тому в будь-якому випадку треба розібратися з тим, чому виникає кропив'янка, і постаратися уникати алергенів.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі