Кропива при кровотечах

Хоча кропива з дитинства асоціюється з опіками, а багато садівників вважають її бур'яном, але насправді у цієї рослини величезна кількість позитивних якостей. Кропива має лікувальні властивості та неймовірно ефективна при кровотечах.

 

Користь і склад кропиви

До складу рослини і відвару з кропиви входить безліч вітамінів, мікроелементів і мікрокомпонентів, що й пояснює користь цієї лікарської рослини. Сюди входить комплекс вітамінів групи В, С і К, хлор, фосфор, магній, кальцій, а також мідь і залізо.

У кропиві високий вміст каротину, а також аскорбінової кислоти, набагато більше, ніж у чорній смородині або лимоні. Серед основних властивостей кропиви можна відзначити протизапальні й тонізуючі, зміцнюючі та сечогінні якості, але частіше за все рослина використовується в народній медицині як кровоспинний засіб.

кропива при кровотечі

Кровоспинна дія кропиви

Високий вміст мікроелементів і вітаміну К у складі підвищує згортання крові й допомагає зняти запальний процес, а листя та різні види настоянок на кропиві допомагають зупинити кровотечу. Різні засоби з кропивою у складі використовуються для захисту від зовнішніх пошкоджень або при внутрішніх травмах, тому що вони допомагають у загоєнні ран, зупинці різних видів кровотеч (маткових, легеневих, ниркових чи кишкових). Кропива впливає на обмін речовин, тонізує роботу судин і серця, а також центру дихання.

Проте варто зазначити, що хоч основна дія рослини полягає у підвищенні згортання і зупинці крові, але її не рекомендовано використовувати в період вагітності. Кропива може спровокувати скорочення матки на ранніх термінах, викликати передчасні пологи і спровокувати перейми.

Як використовувати кропиву при кровотечах?

Завдяки хімічному складу кропиви її можна використовувати при різних видах кровотеч або запальних процесів, а також знизити ризики інфекції або зменшити спазми, біль. Найчастіше кропива застосовується при маткових кровотечах і в гінекології.

Рецепти при маткових кровотечах

Причини маткових кровотеч можуть бути різними - інфекція, запалення, хірургічне втручання, якісь порушення у роботі ендокринної системи. 

Інгредієнти:

Спосіб приготування: 

  • Закип'ятити 300 мл води.
  • Додати туди 3 столові ложки сухого листя кропиви.
  • Витримати і настояти 30 хв.
  • Профільтрувати відвар від рослин.

Пити відвар треба кілька разів на день по 100 мл за раз протягом двох тижнів. Це допоможе очистити матку від крові та згустків після пологів. Якщо ж кровотеча тільки починається, то курс повинен становити три дні, а позитивний ефект повинен проявитися вже через день.

Цей же відвар використовують для зупинки носової кровотечі - потрібно змочити вату або тампон у рідині та акуратно помістити його у ніздрю. Через кілька хвилин кровотеча повинна зупинитися.

кровоспинна дія кропиви

Відвар при рясній менструації

Інгредієнти:

  • сухе листя кропиви - 20 г

Спосіб приготування: зробити відвар з літра води і 20 г кропиви, прокип'ятити рідину кілька хвилин. Після цього потрібно перелити його в банку, укрити пледом або рушниками й залишити на 2 години. Відвар п'ють перед сном протягом двох місяців.

відвар кропиви при менструації

При геморої та кровотечі

Якщо кропива використовується при геморої, то це можуть бути різні види лікарського засобу - настоянки, мазі, бальзами та інше. А зазвичай водні відвари застосовуються внутрішньо та зовнішньо. Для цього використовується така ж настоянка, як і для інших видів кровотеч, але можна застосовувати її для сидячої ванни.

Можна також приготувати мазь зі знеболювальним і кровоспинним ефектом.

Інгредієнти:

  • сухе листя кропиви;
  • вазелін.

Спосіб приготування: потрібно ретельно перемолоти листя кропиви (краще за все через кавомолку або млин для перцю). Його перемішують з вазеліном, щоб вийшла мазь. Засобом змащують запалені вузли два рази на день протягом місяця.

мазь з кропиви

Настій при кровотечі з носа

Інгредієнти:

  • сухе листя кропиви - 3 столові ложки;
  • квітки зніту - 1 чайна ложка;
  • мед - 1 чайна ложка.

Спосіб приготування: кропиву доводять до кипіння у 400 мл води, після чого додають квітки зніту і настоюють протягом 3 годин. Після цього треба процідити рідину від рослин, додати чайну ложку меду і добре перемішати.

Настоянку слід приймати по кілька разів на день по одній столовій ложці при носових кровотечах або низькому згортанні крові.

настій кропиви при кровотечі з носа

При анемії, для зміцнення імунітету

Інгредієнти:

Спосіб приготування: засипати в банку кропиву і м'яту, після чого залити гарячою водою. Настоянку треба залишити на 2-3 години, закутавши рушником і пледом. Пити засіб потрібно вранці та ввечері з кінця осені протягом декількох місяців. Перед вживанням відвар треба процідити й додати трохи меду.

Протипоказання щодо вживання відвару кропиви

Настоянки та відвари з кропиви дуже дієві, тому з ними потрібно бути обережними. Не можна використовувати засоби тим, хто страждає на тромбози та тромбофлебіти, має захворювання нирок, особливо якщо є підвищене згортання крові.

Потрібно бути особливо уважними, якщо у жінки є маткові кровотечі, кісти, міоми чи інші утворення.

Рекомендовано попередньо проконсультуватися з лікарем, який визначить тривалість використання та особливості застосування засобу. Крім того, краще не комбінувати настойки з кропиви одночасно з іншими лікарськими препаратами, інакше вплив може бути сильним.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі