Про користь грудного вигодовування: сучасний тренд, запорука здоров’я та вияв любові

Чим корисне грудне вигодовування

Чим корисне грудне вигодовування і як вирішити проблеми, які при ньому виникають

Ще якихось 10 років тому багато матусь під впливом реклами намагалися швидше відлучити дитину від грудей, щоб зберегти кар’єру, соціальну активність та струнку фігуру. Сьогодні ж у тренді — годування грудьми.

Користь грудного вигодовування завдяки зусиллям лікарів та міжнародних організацій не викликає сумніву. А все більше голлівудських зірок, знаменитостей та просто пересічних жінок доводять, що годувати дитину материнським молоком і залишатись при цьому красивою та активною цілком можливо.

Майбутні матусі знають про користь грудного вигодовування, володіють інформацією про те, як правильно прикласти дитину до грудей, як харчуватися, скільки рідини пити. Вони сміливо вирушають до пологових будинків без сосок, пляшок, сумішей та пустушок. Але, на жаль, у житті все буває не так красиво й правильно, як на плакаті в консультації. Тому мама має знати й про фактори, які змушують жінок відмовлятись від грудного вигодовування, та вміти з ними боротися.

Користь грудного вигодовування для малюка й мами

Мамине молоко — найприродніша їжа для маляти. Її користь проявляється у різних аспектах. Молоко:

  • завжди стерильно чисте, потрібної температури;
  • містить антитіла, підвищує імунітет;
  • змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба;
  • містить кальцій, що легко засвоюється;
  • зменшує ризик появи карієсу;
  • покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка;

Для мам природний спосіб вигодовування не менш необхідний. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей та економією сімейного бюджету.

Чому мами змушені відмовлятися від вигодовування

Іноді, знаючи всі переваги грудного вигодовування, мами змушені від нього відмовитися. Буває, причиною стає тяжка хвороба або сімейні обставини. Але нерідко жінки вирішують припинити вигодовування грудьми, бо вважають, що їм це не вдається. Вони наводять наступні аргументи:

  • У мене не вистачає молока, малюк голодний, погано набирає вагу.
  • Дитині важко смоктати молоко через особливості будови грудей.
  • Я дотримуюсь максимально обмеженої дієти, а малюка все одно турбують кольки.

Звісно, вигляд голодної, неспокійної дитини, яка годинами плаче та підгинає ніжки від кольок, змушує навіть досвідчених матусь здатися, не кажучи вже про тих, хто намагається налагодити вигодовування грудьми вперше. Та перед тим, як перейти на суміші, варто ще раз перевірити, чи всі поради ви спробували.

Як зберегти грудне вигодовування, коли щось пішло не так

 

Грудне вигодовування є природним, тому і про вирішення проблем з ним природа подбала. Перше, що необхідно мамі, це спокій та впевненість у своїх силах. Допомагає тривалий відпочинок, свіже повітря, повноцінне харчування та часте прикладання до грудей. Багатьом молодим матусям важко реалізувати цей пункт, тому в таких випадках добре скористатися допомогою рідних та близьких. У складний час вони можуть взяти на себе частину обов’язків — гуляти з візочком, робити хатні справи й т. д.

Також сучасні матусі підтверджують ефективність методу, про який знали ще наші прабабусі. Це фітотерапія. Плоди кмину, анісу і фенхелю, листя кропиви — ці рослини здавна використовують для посилення лактації. Сучасні дослідження не лише підтвердили їхню ефективність, а й розширили спектр дії. У складі 100 % натурального засобу «Лактафітол» від компанії «Ліктрави» лактогенні рослини містяться у найоптимальнішій комбінації. Тому такий фіточай не лише збільшує виділення молока, а й знімає спазм, полегшує смоктання та позбавляє малюка кольок. Склянка ароматного теплого натурального чаю — простий і безпечний засіб, який допоміг багатьом матусям.

Кольки — не привід припиняти вигодовування

Ще одна причина, яка змушує відмовитися від грудного вигодовування, — кольки. Цій проблемі малюків присвячено чимало наукових праць та досліджень. На жаль, справжні причини досі не виявлені. Лікарі у пострадянських країнах часто звинувачують маму, що вона з’їла щось не те, рекомендують строгу дієту — суп, курятину, гречку. Але сучасна медицина доводить, що можливість появи кольок від харчування мами мізерна. Навпаки: обмеження у їжі, особливо у вживанні овочів та фруктів, позбавляють дитину необхідних поживних речовин. Їсти за двох — інша крайність, яку спеціалісти не рекомендують. Найкращий варіант — збалансоване здорове харчування 4–5 разів на день, в основі якого будуть традиційні для регіону продукти (бажано сезонні). Випивати води треба більше, ніж зазвичай. А малюкові можна допомагати долати неприємні симптоми: робити масаж, класти на животик перед вигодовуванням, прикладати до животика ледь теплу пелюшку, давати відвари лікарських рослин або вживати їх мамі та пам’ятати, що кольки — явище тимчасове, їх треба перерости.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі