Евкаліпт при стоматиті: полегшення симптомів і прискорення одужання

Неприємні симптоми стоматиту знайомі багатьом. Особливо часто від запалення слизової оболонки рота страждають діти. Основні причини появи виразок у роті — ослаблення імунітету й недотримання правил особистої гігієни. Але зітнутися зі стоматитом можуть навіть найздоровіші люди й загартовані чистюлі, оскільки іноді він виникає як наслідок алергії або травми.

Коли хвороба починається, важливо полегшити стан: це актуально й для дітей, і для дорослих. Поряд із загальними рекомендаціями та медикаментами синтетичного походження нерідко призначають листя евкаліпта проти стоматиту. Він відомий тим, що є найвищим деревом у світі й має особливий склад. У листі евкаліпта містяться наступні елементи:

  • цинеол (до 80 %);
  • дубильні речовини;
  • органічні кислоти;
  • мікроелементи (марганець, селен, цинк);
  • пігменти.

Чому варто використовувати евкаліпт від стоматиту

При стоматиті засоби на основі цієї рослини ефективні завдяки антисептичним, протимікробним, противірусним, протизапальним та загоювальним властивостям. Вони здатні втамовувати біль і свербіж. З цієї причини екстракт або ефірна олія евкаліпта є у складі багатьох спреїв та інших засобів. Але приготувати препарат можна й самостійно:

  • по-перше, ви будете точно знати, що в ньому немає шкідливих додаткових інгредієнтів;
  • по-друге, це значно дешевше;
  • по-третє, це зовсім не складно.

Найважливіше — підібрати якісну сировину. Тому найкраще купити її в аптеці в сухому вигляді.

Як вживати евкаліпт при стоматиті

 

Евкаліпт використовують при стоматиті для полоскання рота. Ця процедура — найважливіша. Полоскання рота при стоматиті полегшує стан, усуває свербіж, вимиває залишки їжі, не дає бактеріям розмножуватись, виконує загоюючі властивості. Регулярно роблячи цю процедуру, можна суттєво прискорити одужання. Для цього підійдуть настої та відвари.

Приготування настою

2 ч. л. сухої сировини залити 250 мл окропу. Прокип'ятити на водяній бані до 15 хв. Остудити й процідити. Перед застосуванням настій розводять, беручи 1 ч. л. на 250 мл води.

Приготування відвару

15 г подрібненої сировини залити 200 мл окропу. Прокип'ятити близько 4 хв, а потім настояти й процідити.

Евкаліпт і звіробій проти стоматиту

Потрібно взяти в однакових пропорціях листя евкаліпта й звіробою (подрібнені). Висипати їх у банку, щоб вони заповнили 2/3 її об'єму. Залити доверху рослинною олією (можна рафінованою соняшниковою). Перемішати, закрити й залишити на 5 днів настоюватись. Використовувати отриману олію для обробки виразок; робити це можна часто, до 5 разів на день.

Полоскання й обробку виразок не варто проводити перед прийомом їжі, їх потрібно робити лише після їди.

Особливості застосування й протипоказання

Евкаліпт — безпечний і не токсичний. З цієї причини евкаліпт дітям можна і потрібно використовувати. Єдине, на що потрібно звернути увагу, — це імовірність алергічної реакції. Евкаліпт — алерген, тому при стоматиті алергічного походження від нього краще відмовитися або використовувати дуже обережно. При вірусних, бактеріальних, посттравматичних стоматитах рослина ефективна й безпечна. На індивідуальну непереносимість часто вказує негативне сприйняття запаху евкаліпта.

Спиртові настої евкаліпта, як і будь-які інші спиртовмісні засоби, при стоматиті протипоказані. Вони негативно впливають на стан слизової оболонки, уповільнюють процеси загоювання. Крім того, спирт зі слизових оболонок швидко всмоктується у кров.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі