Настоянка ехінацеї для імунітету: користь, вплив і рецепти

 

Настоянка ехінацеї є одним із найпоширеніших і найпопулярніших засобів для підняття імунітету, які використовуються ось уже сотні років. Серед основних переваг ехінацеї можна відзначити зокрема те, що вона майже не має негативних побічних ефектів для здоров'я. При цьому перед прийманням даного препарату необхідно проконсультуватися з лікарем, який визначить ваш стан здоров'я і вкаже точне дозування для максимальної ефективності засобу.

Як діє ехінацея на імунітет?

Ехінацея – це рослина, що походить з Північної Америки. Листя та коріння ехінацеї використовувалися для лікування різних видів поранень, боротьби з інфекцією. Після появи антибіотиків популярність ехінацеї почала поступово падати, хоча раніше рослина була одним з основних компонентів народної медицини та лікарських засобів. Сьогодні ехінацея як є декоративною рослиною, так і вирощується для медичних цілей.

Є кілька різних видів ехінацеї, але в медицині використовуються три види: пурпурова, вузьколиста та бліда. Найчастіше застосовують пурпурову ехінацею, яку додають до їжі, настоюють на горілці або готують відвари.

У медицині застосовуються різні частини цієї рослини:

  • Квітки та коріння багаті на таку речовину, як ехінозид. Вони є природним антибіотиком, що може пригнічувати патогенні мікроорганізми.
  • У гілках і багатьох надземних частинах ехінацеї є велика кількість полісахаридів, які захищають клітини від бактерій та вірусів, допомагають відновлювати структуру.
  • У коренях ехінацеї знаходяться алкіламіди, які зменшують біль та є анестетиками. Крім того, коріння допомагає відновлювати імунітет, що сприяє швидкому одужанню в період відновлення після захворювання.

В цілому ехінацея багата на залізо, магній, калій та безліч інших корисних мікроелементів і вітамінів.

Показання до застосування настоянки ехінацеї

Дана рослина застосовується в народній медицині для боротьби з різними видами інфекцій (зокрема, стафілококової та стрептококової). Ехінацея дуже ефективна для лікування простудних захворювань і профілактики ГРЗ.

Найчастіше лікарі рекомендують вживати засіб з ехінацеєю при таких показаннях:

  • якщо нещодавно був прийом антибіотиків та організму необхідне відновлення;
  • при безсонні, загальній втомі та дратівливості;
  • якщо людина часто хворіє, схильна до простудних захворювань;
  • при появі на шкірі висипів, фурункулів, карбункулів або інших запальних процесів;
  • якщо людина тривалий час піддається стресу, перебуває в умовах, які можуть спричинити підвищену нервозність;
  • як додатковий компонент, частина комплексної терапії для лікування суглобів, захворювань внутрішніх органів або погіршення зору, але тільки під ретельним наглядом і після консультації з лікарем;
  • якщо без видимих причин часто піднімається температура тіла, з'являється відчуття слабкості та втоми.

Ехінацея та засоби з цією рослиною показані тим пацієнтам, які мають захворювання або стани, що вказують на знижений імунітет. Варто зазначити, що настоянка на рослині показана навіть дітям, школярам, але тільки у вигляді чаю, відварів або інших речовин, в яких немає спирту.

Настоянка з ехінацеєю - найкращий рецепт

Настоянку ехінацеї можна приготувати в домашніх умовах, і для цього потрібно лише купити рослинну масу. Це може бути коріння, листя чи стебла.

Інгредієнти:

  • сушена ехінацея – 2 ст. ложки;
  • горілка – 1 літр.

Спосіб приготування:

Необхідно взяти 2 столові ложки рослинної маси ехінацеї, після чого залити її одним літром чистої горілки. Краще вибирати якісну та дорогу горілку. Потрібно перемішати ехінацею, після чого поставити її при кімнатній температурі в темне місце терміном від 2 тижнів до 1 місяця, щоб засіб настоявся. Необхідно раз на кілька днів перемішувати чи струшувати настоянку. Після цього потрібно процідити горілку і краще перелити в невелику баночку, щоб зручніше було використовувати настоянку.

Потрібно приймати по 20-30 крапель настоянки ехінацеї тричі на день протягом місяця. Найкраще набрати засіб у рот, трохи потримати, не ковтаючи. Якщо імунітет відновлюється після хвороби або прийому антибіотиків, початкове дозування можна збільшити до 50 крапель за раз, після чого знизити до 10 крапель. Середній курс лікування не повинен перевищувати 2 місяців.

Настоянку ехінацеї не можна давати дітям до 12 років, але в поодиноких випадках і за рекомендацією лікаря можна розбавляти 5-10 крапель у воді й давати настоянку раз на кілька днів.
Більше нові публікаціі