Настій із солодки й алтеї проти кашлю

 

І в солодки, і в алтеї найбільша концентрація біологічно активних речовин знаходиться в корені. Цілющі властивості цього вегетативного органу обох рослин мають велику цінність у лікуванні інфекційних та запальних захворювань дихальної системи, що супроводжуються кашлем.

У солодці містяться сапоніни: ця речовина подразнює слизову оболонку легень, стимулюючи секрецію епітелію та покращуючи виділення секрету. Водночас лакриця (інша назва солодки) робить мокротиння менш в’язким — так воно легше й швидше виводиться. Окрім цього, солодка знімає запалення й чинить на організм загальнозміцнювальну дію.

Алтея також має муколітичні властивості — розріджує мокротиння й пришвидшує його виведення з легень. Також рослині притаманна обволікаюча дія — це результат впливу слизу, що захищає слизові оболонки від шкідливих факторів. А поєднання слизу з полісахаридами абсорбує шкідливі речовини, що виділяють запалені клітини епітелію.

Алтея та солодка — безпечні й нетоксичні рослинні засоби. І хоч вони володіють достатньо високою медичною ефективністю, список протипоказань у них невеликий. Настій за цим рецептом обережно потрібно вживати алергікам та діабетикам. Протипоказаний засіб при:

  • вагітності та годуванні грудьми;
  • хронічній гіпертонії;
  • тяжких захворюваннях нирок та печінки;
  • серцевій недостатності.

Алтея і солодка дозволені й дітям, але лише за призначенням педіатра.

 

Властивості та переваги

 

  • Обволікання стінок легень, зменшення запального процесу.
  • Розрідження мокротиння і виведення його з бронхів.
  • Активізація захисних сил організму.

 

Як приймати препарат

 

  • Змішайте сировину, потрібну для приготування відвару.
  • Візьміть 1 ст. л. отриманої суміші й висипте в посудину об’ємом не менше 600 мл.
  • Залийте рослинний збір двома склянками окропу — 400–500 мл.
  • Залиште засіб настоюватися при кімнатній температурі не менше ніж протягом години.
  • При кашлі такий настій із кореня солодки та алтеї вживають упродовж дня. Прийом варто розділити на 4–5 разів. Настій потрібно пити теплим.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі