Які трави допомагають при застуді?

Хоч багато хто не сприймає простуду як серйозну хворобу, лікувати її все одно треба. Інакше існує ризик розвитку серйозних ускладнень. Як правило, вони виникають у вигляді запальних захворювань органів дихання і вух, проте можливі й абсолютно непередбачувані наслідки з боку серцево-судинної, видільної та нервової систем.

лікувальні трави при застуді

Лікування навіть, здавалось би, легкої простуди має проводитись згідно з рекомендаціями лікаря, який у складі комплексної терапії може призначити фітопрепарати. Завдяки невеликій кількості протипоказань та побічних ефектів їх рекомендують як дорослим, так і дітям. Зазвичай трави застосовують у вигляді чаїв, настоїв, настоянок та інгаляцій.

Рослини, що допоможуть подолати застуду

Фітопрепарати, що застосовуються при застуді, мають такі властивості:

  • противірусні та протимікробні (листя берези, трава материнки, плоди ялівцю, квіти ромашки);
  • жарознижувальні (листя малини, квітки волошки, ісландський мох);
  • відхаркувальні (корені оману, трава чебрецю, трава материнки, листя подорожника);
  • імуностимулювальні (квіти липи, квіти ромашки, корінь лопуха);
  • потогінні (плоди і листя малини, квіти липи);
  • полівітамінні (листя смородини, листя кропиви, плоди шипшини).

Правильно підібраний комплекс рослинних препаратів дозволяє швидше подолати застуду, відновити сили та повернутися до повноцінного життя.

Чебрець

Для профілактики та лікування застуди ефективний чебрець. Завдяки високому вмісту вітаміну С та заліза він покращує роботу імунної системи, підвищуючи реакцію антитіл на інфекційні агенти. Поліфеноли зменшують кашель та заспокоюють дихальні шляхи, а тимол і карвакрол знижують рівень мікробів і токсинів в організмі.

Для приготування цілющого чаю з чебрецю 1 ч. л. сухої трави заливають склянкою окропу, настоюють 10–15 хвилин. Проціджують, додають лимон та мед за смаком. Вживають двічі на день — зранку та ввечері перед сном.

Листя смородини

Листя смородини є одним з основних компонентів різноманітних фітозборів, що призначаються при застуді. Це зумовлено великим вмістом вітаміну С та поліфенольних сполук. Смородиновий чай фахівці рекомендують вживати в період сезонних епідемій, щоб насичувати організм вітаміном С та підвищувати його захисні сили проти вірусів і бактерій. Також це відмінний засіб у комплексному лікуванні застуди, ГРВІ, грипу.

листя смородини при застуді

Чаї та настої з листя смородини допомагають знизити температуру тіла, позбавляють від симптомів застуди, сприяють швидкому виведенню мокротиння з верхніх дихальних шляхів та очищенню горла від бактерій.

Для приготування протизастудного чаю 1 ч. л. листя смородини та 1 ч. л. листя малини заливають склянкою кип’ятку, настоюють 15–20 хвилин. Вживають по 3–4 склянки на добу.

Шипшина

Плоди шипшини містять велику кількість вітаміну С, каротин, кальцій, калій, марганець, мідь, залізо, фосфор, яблучну, лимонну кислоти, пектин, антиоксиданти та інші корисні елементи. Прийом засобів на основі шипшини зміцнює імунітет, допомагає справлятися з різними інфекційними та простудними захворюваннями; сприяє припиненню запальних процесів, що протікають в організмі, надає тонізувальну дію (підвищує працездатність, допомагає при фізичній перевтомі).

Для приготування настою з шипшини 3–4 ст. л. ягід засипають у термос, заливають 1 л окропу, залишають настоюватися на ніч. Уживають настій по одній склянці перед їдою. Якщо поставити такий напій у прохолодне місце, він зберігатиме всі корисні властивості протягом двох днів.

Липа

При респіраторних захворюваннях фахівці рекомендують вживати липовий чай. Біофлавоноїди, що містяться у липовому цвіті, зменшують запалення та затримують його поширення, а також прискорюють відновлення уражених тканин.

Відхаркувальний ефект квіток липи зумовлений наявністю в їхньому складі сапонінів і флавоноїдів, органічних кислот, зокрема високим вмістом аскорбінової кислоти. Ці активні компоненти забезпечують рослині антисептичну, жарознижувальну й потогінну дію.

Детально про користь липи при застуді варто почитати в цьому матеріалі.

 

Збір проти застуди «Грипофітол»

Плоди шипшини та липовий цвіт входять до складу трав’яного збору «Грипофітол» від компанії «Ліктрави». Окрім зазначених компонентів, у ньому містяться квітки білої акації, листя шавлії та малини.

Таке поєднання цілющих рослин робить «Грипофітол» джерелом корисних дієвих речовин, які:

  • полегшують симптоми застуди;
  • мають потогінні, протизапальні та протимікробні властивості;
  • активізують захисні сили організму;
  • покращують загальне самопочуття;
  • зменшують вірогідність розвитку ускладнень.

Збір забезпечує антисептичну, імуностимулювальну, протизапальну, відхаркувальну та тонізувальну дію. Його можна вживати для профілактики та лікування застуди.

«Грипофітол» розфасований у фільтр-пакети. Це означає, що ви завжди можете мати під рукою зручне рішення для швидкого полегшення самопочуття при раптовому нездужанні. І заварювати настій будь-де: вдома, на роботі та навіть у дорозі!

Фітотерапія застуди для вагітних жінок

Вагітні жінки перебувають у групі ризику зараження ГРВІ у зв'язку зі збільшеним навантаженням на імунітет майбутньої мами. Симптоми застуди залишаються традиційними: запалене горло, нежить, закладення носа, кашель, герпес, головний біль, підвищена температура. Відмінність може бути лише в посиленому нежиті. Обумовлено це зміною гормонального фону, що впливає на слизові та може викликати нежить навіть при відсутності захворювання.

трави при застуді для вагітних жінок

Схему лікування застуди при вагітності обов'язково має призначати лікар! Лише кваліфікований спеціаліст зможе підібрати препарати, які допоможуть позбутися неприємних симптомів і водночас не зашкодять ні мамі, ні дитині.

Під час застуди вагітним жінкам рекомендується обмежити фізичні навантаження, більше відпочивати, а також збільшити кількість спожитої рідини. Полегшити самопочуття та прискорити одужання допоможе фіточай із квіток ромашки.

Для приготування чаю 1 ст. л. квіток ромашки висипають у склянку та заливають окропом. Настоюють 10 хвилин і проціджують. Напій зміцнює імунітет, допомагає при простудних і вірусних захворюваннях, знімає набряк і запалення слизових оболонок носа, допомагає полегшити сухий кашель та швидше вивести мокротиння. Але перед вживанням проконсультуйтеся зі своїм лікарем!

Пам’ятайте, що головна запорука швидкого одужання — своєчасне лікування. При перших симптомах застуди візьміть лікарняний і відпочиньте вдома. Пийте більше трав’яних чаїв, регулярно провітрюйте приміщення, вживайте достатньо овочів та фруктів. Та, звичайно ж, обирайте перевірені засоби від компанії «Ліктрави», які допоможуть побороти застуду швидко та ефективно!

Більше нові публікаціі