Зміцнюємо імунітет травами

Повноцінне існування людського організму неможливе без контакту зі світом мікроорганізмів. Він по-різному впливає на людину: в одних випадках стає рятівним елементом від серйозних захворювань, в інших — перетворюється на пряму загрозу для життя. Визначити справжній намір мікроорганізмів здатна лише імунна система людини.

Стан імунної системи залежить від багатьох факторів. Серед них — внутрішні особливості функціонування організму, а також зовнішній вплив навколишнього середовища. На погіршення імунітету можуть вказувати наступні симптоми:

  • регулярні гострі респіраторні вірусні інфекції (для дітей — частіше ніж чотири рази на рік, для дорослих — більш як три рази на рік);
  • стійкі гнійничкові ураження шкіри;
  • рецидивні гнійно-септичні хірургічні інфекції м’яких тканин (карбункули, абсцеси);
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • грибкові ураження нігтів, шкіри і слизових оболонок (оніхомікоз, кандидоз);
  • туберкульозна інфекція;
  • погане загоєння ран;
  • загальна слабкість.

Всі перераховані стани є наслідком зниження імунітету. Зважаючи на складну організацію системи імунітету, причини для зниження її функції можуть бути різні:

  • незбалансоване харчування протягом тривалого часу;
  • гіповітаміноз та анемія;
  • гіпер- чи гіподинамія;
  • невроз, дратівливість, порушення сну;
  • куріння, наркоманія, зловживання алкоголем;
  • підвищений радіаційний фон;
  • вплив токсичних речовин;
  • захворювання різного характеру.

Допомогти підтримати імунітет можуть фітопрепарати. Трав’яні чаї, настої та відвари зміцнюють організм в цілому, відновлюють сили після тяжких хвороб, підвищують фізичну активність та перемагають втому.

лікарські рослини для зміцнення імунітету

Трави для зміцнення імунітету

Народна медицина налічує десятки цілющих рослин, що покращують функціонування імунної системи. Серед них —женьшень, родіола рожева, чебрець, шипшина, кропива, пустирник, смородина, кульбаба, медуниця, звіробій. Лікарські рослинипідвищують імунітет, запобігають сезонним інфекційно-запальним захворюванням, відновлюють організм після перенесених простудних хвороб.

Іван-чай

Листя іван-чаю багате на вітамін С, каротиноїди, флавоноїди (кемпферол і кверцетин), пектини, кумарини, дубильні речовини й органічні кислоти. Ці компоненти сприяють синтезу Т-лімфоцитів в організмі, які відповідають за підвищення імунітету та боротьбу проти пухлинних клітин, вірусів і деяких хвороботворних бактерій.

Іван-чай заварюють з розрахунку 3 ст. л. листків на 1 л окропу та настоюють протягом 20 хвилин. Вживають по 100 мл двічі на день протягом двох тижнів. Напій не містить щавлевої кислоти та пуринових основ (кофеїну, теофіліну), тому практично не має обмежень у вживанні.

Женьшень

Природним імунним стимулятором є женьшень. Його корені містять тритерпенові сапоніни, що визначають тонізувальну, стимулювальну та адаптогенну дію на організм. При профілактичному прийомі женьшеня підвищується опірність до екстремальних умов навколишнього середовища, токсинів, хвороботворних агентів та інших факторів стресу.

Женьшень проявляє чітко виражену сезонну дію: його прийом найбільш ефективний восени та взимку. Найчастіше використовують спиртову настоянку женьшеня: по 15–25 крапель 2–3 рази на день до їди.

 

Ехінацея

Імуномодулювальна дія ехінацеї зумовлена значним вмістом біологічно активних речовин: полісахаридів, ефірної олії, гідроксикоричних кислот, органічних кислот, фітостеринів, дубильних речовин.

ехінацея для зміцнення імунітету

Полісахариди (крохмаль, інулін, пектин) допомагають організму боротися з вірусами та очищають тканини від уражених клітин, стимулюючи вироблення Т-лімфоцитів та збільшуючи активність білих кров'яних тілець.

Чай з ехінацеї покращує самопочуття при грипі, застуді, запаленнях, а також після перенесених важких захворювань та лікування антибіотиками. 2 ч. л. сухої сировини заливають 0,5 л окропу та настоюють 40 хвилин. Вживають по склянці тричі на день.

Лимонник китайський

Лимонник китайський містить лігнани— речовини з широким спектром біологічної активності. Лігнани стимулюють діяльність центральної нервової системи та зміцнюють організм. Фітопрепарати на основі лимонника допомагають при перевтомі, служать захистом від депресії, сприяють покращенню настрою, підвищенню розумової та фізичної активності.

Для зміцнення імунітету застосовують спиртову настоянку з насіння та плодів лимонника. Вживають по 20–30 крапель на день натщесерце. Також використовують листя лимонника для заварювання чаю, воно тонізує організм та зміцнює його. 1 ч. л. сухої подрібненої сировини заливають склянкою окропу, настоюють 10 хвилин, додають мед чи лимон за смаком.

Подорожник

Зміцнити імунну систему допоможе подорожник. Він містить полісахариди (пектинові речовини, слизи), маніт, сорбіт, іридоїди, флавоноїди, дубильні речовини. Такий комплекс біологічно активних компонентів сприяє підвищенню імунітету та лікуванню простудних захворювань.

Для зміцнення імунітету вживають сироп із листя подорожника. Свіже, ретельно промите листя дрібно ріжуть та перемішують з натуральним медом у співвідношенні 1:1. Суміш перекладають у скляну банку і ставлять у каструлю з теплою водою. Через 20 хвилин проціджують та вживають по 1 ч. л. тричі на день за 30 хвилин до їди.

Фітозасоби для дитячого імунітету

Дитячий організм потребує особливо делікатного підходу у зміцненні імунної системи. Варто обирати лише перевірені фітопрепарати, узгодивши лікування з сімейним лікарем чи педіатром.

Із шестимісячного віку діткам можна давати відвар шипшини. Плоди цієї рослини містять вітаміни С, Е, Р, каротин, ліноленову кислоту. Такі компоненти допомагають протистояти інфекціям, зміцнюють дитячий організм, попереджають залізодефіцитну анемію. Під час грипу та ГРВІ відвари та настої з плодів шипшини сприяють швидкому одужанню, знижують рівень інтоксикації.

Для приготування настою із шипшини 100 г ягід заливають 1 л окропу,залишають на 7 годин у термосі. Вживають у чистому вигляді або додають у чай. Загальна кількість випитого відвару не має перевищувати однієї склянки на добу.

фітозасоби для зміцнення дитячого імунітету

Більше про користь шипшини для дитячого імунітету можна прочитати тут.

Діткам від одного року можна давати настій чи відвар з кореня солодки. Рослина містить сапоніни, пектин, глюкозу, мінеральні солі, аспарагін,флавоноїди. Саме вони зміцнюють імунітет та допомагають організму боротися з інфекційними захворюваннями.

10 г кореня солодки заливають склянкою окропу, настоюють на водяній бані 15 хвилин. Знімають, залишають на 40 хвилин при кімнатній температурі, остуджують. Проціджують і додають кип’яченої води до загального об’єму 200 мл. Дітям дають по 1 ст. л. відвару тричі на день.

 

Збір «Грипофітол імуно»

В пошуках ефективного рослинного збору для підвищення імунітету варто звернути увагу на препарат «Грипофітол імуно». Це повністю натуральний фітозбір без синтетичних домішок, який покращує роботу імунної системи, запобігає сезонним інфекційно-запальним хворобам, відновлює загальний стан організму після перенесених простудних захворювань.

Такий ефект зумовлений цілющим складом збору, до якого входять:

  • плоди шипшини;
  • корені солодки;
  • квітки ромашки;
  • трава звіробою;
  • трава чебрецю.

У поєднанні ці рослини забезпечують імуностимулювальну, протизапальну, протизастудну, тонізувальну та відхаркувальну дію. Курс лікування та дозу препарату визначає лікар.

Піклуйтеся про свій імунітет, приділяйте достатньо часу сну та відпочинку, обирайте здорове харчування та не забувайте, що найкращі ліки дарує нам природа!

Більше нові публікаціі