Лікування й фітопрофілактика грипу

Грип — це вірусна інфекційна хвороба, для якої характерний гострий респіраторний синдром з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою. Грип має симптоми, схожі з ГРВІ, але є набагато небезпечнішим, оскільки може призвести до важких ускладнень: пневмонії, серцевої недостатності, менінгіту, енцефаліту. Тому дуже важливо вчасно діагностувати хворобу та почати ефективне лікування.

Грип легко передається повітряно-крапельним шляхом. У зоні ризику — діти до п’яти років, вагітні жінки, люди похилого віку, хворі на діабет, серцево-судинні захворювання чи хронічні захворювання легенів. Цим людям життєво необхідна профілактика від грипу, оскільки для них хвороба становить особливу загрозу та суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень.

профілактика грипу лікарськими рослинами

Грип і простуда: в чому різниця?

Симптоми застуди та грипу бувають дуже схожими. Але перебіг та тяжкість захворювань суттєво різняться. Важливо знати ці відмінності, аби вчасно розпізнати грип і терміново звернутися до лікаря.

Як розрізнити грип і застуду?

  • Звичайна застуда починається поступово зі слабкості та невисокої температури, а симптоми грипу розвиваються дуже різко — з жаром, ознобом, болем в очах та ломотою в м'язах.
  • При ГРВІ спостерігається невисока температура 37–37,5 градусів, а при грипі — гарячка від 38 градусів і вище.
  • Застуда супроводжується відчуттям слабкості та «розбитості», а в разі хвороби на грип людина відчуває сильну ломоту в тілі, озноб, головний і м’язовий біль.
  • Для ГРВІ більш характерні нежить та біль у горлі, а для грипу — кашель, задишка, сльозоточивість, почервоніння очей та світлобоязнь.

Якщо вберегтися від хвороби не вдалося, варто звернутися до лікаря та забезпечити оптимальні умови для одужання:

  • регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання;
  • повноцінно харчуватися, більше спати та уникати перевтоми;
  • вживати максимальну кількість рідини: води, чаїв, трав’яних настоїв, морсів.

Та все ж найкраще — подбати про своє здоров'я завчасно, зайнявшись профілактикою грипу. Дієвим і перевіреним природним засобом для цього є фітотерапія. Рослинні препарати посилюють імунітет, стимулюють опірність організму до інфекцій, запобігають сезонним інфекційно-запальним захворюванням.

Профілактика грипу фітозасобами

При грипі та застуді лікарські рослини найчастіше використовуються у вигляді чаїв, настоїв, настоянок. Також можливі інгаляції за умови відсутності високої температури. Фітотерапія має м’яку дію, не викликає звикання та практично не має побічних ефектів. Тому рослинні препарати можна застосовувати не лише дорослим, а й дітям.

Чебрець

Чебрець має протизапальну, протимікробну та потогінну дію. Рослина відома як ефективний відхаркувальний засіб: вона швидко та легко допомагає очистити легені від слизу. Завдяки своїм цілющим властивостям чебрець лікує захворювання горла, запальні процеси легень, бронхів, верхніх дихальних шляхів.

Для профілактики застуди та грипу спробуйте вживати ароматний чебрецевий чай. 1 ч. л. сухої трави заливають окропом, накривають і настоюють протягом 10–15 хвилин.
При болях у горлі чи запаленнях дихальних шляхів рекомендуються інгаляції. У миску з окропом додають 2–3 ст. л. сухої трави або кілька крапель ефірної олії, нахиляються над мискою, накриваються рушником та вдихають цілющі пари чебрецю протягом 10–20 хвилин.

Бузина

Відмінний знеболювальний, заспокійливий, протизапальний, потогінний, жарознижувальний, відхаркувальний ефект мають квітки бузини чорної. Настій бузини рекомендують для профілактики та лікування грипу, хвороб дихальних шляхів: бронхіту із сухим кашлем і хрипом у грудях, ларингіту, трахеїту.

бузина для профілактики грипу

При грипі, бронхіті, трахеїті, хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів рекомендується вживати настій із квіток бузини. 1 ст. л. сухих подрібнених квіток заливають склянкою окропу. Настоюють 20 хвилин, проціджують і приймають по 2 ст. л. 5–6 разів на день за 20 хвилин до прийому їжі.

Солодка

Корінь солодки відрізняється сильною протизапальною дією, він підвищує імунітет та підтримує нормальний функціональний стан слизової оболонки бронхів. Рослина має потужний антивірусний ефект і результативно лікує грип та важкі форми застуди, виводячи з організму токсини, продукти розпаду речовин та зайвий слиз із легенів.

Щоб приготувати цілющий настій на основі солодки, 10 г коренів висипають в емальований посуд, заливають 200 мл окропу, щільно закривають кришкою та тримають на пару 20 хвилин. Настоюють відвар протягом години, проціджують та остуджують. Вживають по 1 ст. л. 4–5 разів на день.

Ехінацея

Цілющі властивості ехінацеї виявляються у протизапальній та протимікробній дії. Рослина є дієвим засобом підвищення імунітету. Вона повертає сили при фізичній перевтомі та після перенесених хвороб. Профілактичне застосування ехінацеї знижує ризик захворювання грипом чи застудою, а вживання рослини під час хвороби скорочує термін недуги.

Восени, взимку та навесні рекомендується чай з ехінацеї. 2 ч. л. трави заливають 0,5 л окропу та настоюють 40 хвилин. Для профілактики простудних захворювань достатньо вживати по чашці на день. А щоб використовувати чай як лікувальний засіб, дозу збільшують у три рази.

ехінацея для профілактики грипу

 

Корисний збір «Грипофітол імуно»

Обираючи ефективний засіб для профілактики грипу, зверніть увагу на препарат «Грипофітол імуно» від компанії «Ліктрави». Фіточай рекомендується вживати як дієтичну добавку до основного раціону харчування. Таке додаткове джерело біологічно активних речовин:

  • сприяє підвищенню імунітету;
  • запобігає інфекційно-запальним захворюванням;
  • відновлює організм після перенесених простудних хвороб.

Цілюща дія збору «Грипофітол імуно» можлива завдяки унікальному складу, в якому вдало поєдналися:

  • корені солодки;
  • квітки ромашки;
  • трава звіробою;
  • плоди шипшини;
  • кореневища з коренями ехінацеї;
  • ісландський мох;
  • трава чебрецю.

У комплексі перелічені трави чинять імуностимулювальну, протизапальну, протизастудну, відхаркувальну та тонізувальну дію.

Профілактика грипу: методи й засоби

Хоч фітотерапія і вважається хорошим засобом профілактики грипу, проте перелік методів, які допомагають захистити організм, не вичерпується лише нею. Адже процедуру профілактики потрібно здійснювати комплексно.

Найперший та найважливіший крок для запобігання захворюванню — вакцинація. Вчасно проведене щеплення знижує ризик захворіти та розвиток серйозних ускладнень.

З профілактичною метою варто також:

  • дотримуватися здорового харчування, вживати корисні продукти з високим вмістом вітамінів;
  • регулярно проводити загартовувальні процедури;
  • займатися спортом та проводити більше часу на свіжому повітрі;
  • вживати загальнозміцнювальні та імуностимулювальні фітопрепарати.

Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно:

  • уникати контакту з особами, які мають симптоми грипу;
  • за можливості мінімізувати поїздки в громадському транспорті;
  • обмежити своє перебування в місцях великого скупчення людей;
  • якомога частіше провітрювати приміщення;
  • частіше мити руки.

Такі елементарні правила допоможуть захистити себе і свою сім'ю від грипу. Дотримуйтеся наших порад та будьте здорові!

Більше нові публікаціі