Гастрит: причини виникнення, лікування травами та профілактика

Гастрит та його лікування — популярна тема, яка може торкнутися кожного, незалежно від віку, харчових звичок та способу життя. Захворювання пов'язане із запаленням слизової оболонки шлунка: воно виникає як через певні бактерії, так і через несприятливі умови. Лікування гастриту передбачає комплексний підхід: приймання засобів, які перешкоджають запальному процесу, нормалізують кислотність, активізують травлення. Важлива, звичайно ж, і правильно підібрана схема харчування.

Гастрит: причини виникнення, лікування

Лікування гастриту травами доцільне за будь-якої форми та стадії хвороби. Як при зниженій, так і при підвищеній кислотності рослинні засоби допомагають полегшити стан. Якщо захворювання не перейшло в гостру форму й запалення не спровоковане бактеріями, призначають лікування гастриту без антибіотиків.

Гастрит: симптоми та лікування

Лікування гастриту пов'язане з усуненням симптомів, які порушують звичний ритм життя людини. При різних формах захворювання його прояви можуть бути наступними:

  • порушення процесу перетравлювання їжі;
  • підвищене газоутворення;
  • відрижка з неприємним запахом після їди;
  • нудота;
  • біль у животі;
  • порушення випорожнень.

Якщо не звернутися до лікаря та не вжити жодних дій, то з часом можливе виникнення анемії, зниження працездатності та загальне погіршення стану здоров'я. Лікування гастриту починають з діагностики, оскільки необхідно точно знати рівень кислотності.

Лікування гастриту в домашніх умовах

Цілющі трави при гастриті зі зниженою кислотністю

У випадку недостатнього вироблення кислоти та ферментів підійде відвар із кореня аїру або відвар із трави золототисячника, які необхідно вживати за деякий час до їди. Вони знімуть больові відчуття і допоможуть нормалізувати травлення. Для підвищення кислотності варто пити перед прийомом їжі настоянку з кореня лопуха. Такого ж ефекту можна досягнути, регулярно вживаючи відвар із плодів шипшини.

Варто взяти до уваги, що при зниженій кислотності корисні перцева м'ята, звіробій, листя подорожника. Для збудження апетиту рекомендують пити чай з полину.

Лікування гастриту в домашніх умовах

Лікування гастриту без ліків при зниженій кислотності можливе за умови регулярного застосування настоїв із суміші лікарських трав. Рецепт настою можна подивитися тут.

Гастрит із підвищеною кислотністю: народні засоби

Гастрит із підвищеною кислотністю найчастіше викликаний впливом патогенних бактерій. Лікування гастриту без антибіотиків у цьому випадку неможливе, оскільки надлишкове вироблення шлункового соку в запущених ситуаціях може спровокувати виникнення виразки шлунка. Лікарські трави при підвищеній кислотності використовуються в комплексній терапії для зняття таких симптомів, як сильний біль і печія.

При сильних больових відчуттях показаний відвар кореня солодки, який потрібно вживати перед їдою кілька разів на день. При болі, який супроводжується відчуттям важкості в шлунку, перед кожним прийомом їжі потрібно випивати невелику кількість відвару з насіння льону. Зняти запалення допомагає і липовий чай, який також має обволікаючі властивості.

Гастрит із підвищеною кислотністю

«Фітогастрол» — універсальний збір проти гастриту

 

Збір лікарських рослин «Фітогастрол» від компанії «Ліктрави» — це препарат проти гастриту, що застосовується і при зниженій, і при підвищеній кислотності шлункового соку.

Універсальність засобу обумовлена складом і різновекторною дією його компонентів на шлунок:

  • лепеха й кріп нормалізують виділення шлункового соку, відновлюють захисну систему внутрішньої оболонки органа, усувають спазми;
  • ромашка й м’ята знезаражують, знімають запалення, покращують моторику;
  • солодка відновлює слизову, обволікає її, створюючи захисний бар’єр від нових пошкоджень.

Для ефективного результату «Фітогастрол» показаний до застосування у складі комплексної терапії гастриту.

У рамках клінічного дослідження Харківської медичної академії післядипломної освіти було доведено, що «Фітогастрол» як додатковий препарат до основного лікування хронічного гастриту:

 

  • надає широкий спектр терапевтичних ефектів;
  • добре сприймається пацієнтами: у жодного з учасників дослідження на фоні прийому «Фітогастролу» не спостерігалися прояви побічних дій;
  • сприяє швидшому настанню клінічною ремісії: у пацієнтів, які вживали «Фітогастрол», прояви хвороби почали зникати на 4,3 дня раніше, ніж у хворих із групи монотерапії;
  • нормалізує психосоматичний статус та якість життя;
  • поліпшує показники кислотності шлункового соку [за матеріалами медичної газети «Здоров’я України» № 20 від жовтня 2017 року, с. 48].

Дієта при гастриті для лікування та профілактики

При хронічному гастриті зі зниженою кислотністю важливо вживати продукти, які активізують вироблення ферментів і кислоти в шлунку. Оскільки через їх нестачу корисні речовини з їжі не можуть засвоюватися повністю, краще їсти перетерту їжу, наприклад супи-пюре. Варто уникати занадто гарячих і холодних страв.

Що стосується набору продуктів, то при зниженій кислотності мало обмежень. Головне знати міру та уникати занадто жирного м'яса, молока в чистому вигляді, а також продуктів, що підсилюють метеоризм — бобових, свіжої капусти і т. д. Крупи потрібно добре розварювати. Від здобної випічки краще відмовитися.

Дієта при лікуванні гастриту та для запобігання його загострень у випадку підвищеної кислотності набагато суворіша. Насамперед, потрібно зменшити порції, роблячи при цьому прийоми їжі частішими. Їжа не може бути жирною, смаженою, копченою, дуже солоною і кислою. Краще не вживати свіжі овочі, жирне м'ясо та наваристі м'ясні бульйони.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі