Настій бузини при застуді
У різних частинах бузини чорної містяться корисні біологічно активні речовини, та найбільше їх є у квітках. Вони багаті на:
- рутин;
- холін;
- ефірні олії;
- вітамін С;
- органічні кислоти (яблучну, валеріанову тощо).
Такий хімічний склад надає суцвіттю бузини саме такі властивості, які необхідні для подолання симптомів застуди, передусім кашлю. Бузина:
- чинить протизапальну та знеболювальну дію;
- знищує віруси та бактерії;
- збільшує потовиділення, виводячи з організму токсини;
- сприяє розрідженню мокротиння та пришвидшує його відходження;
- насичує організм аскорбіновою кислотою, зміцнюючи імунітет.
Бузина — основа для приготування різних форм засобів, що застосовуються при застуді: крапель, полоскань, інгаляцій та настоїв для внутрішнього вживання. Для полегшення стану добре використовувати і відвар.
Властивості та переваги
- Поліпшення загального стану.
- Посилене виділення поту.
- Зниження температури.
- Відходження мокротиння.
- Зняття запалення.
- Зміцнення імунітету.
Як приймати препарат
- Висипте квітки бузини у сотейник або каструльку.
- Доведіть до кипіння воду й залийте нею рослинну сировину.
- Поставте ємність на киплячу водяну баню на 15 хвилин.
- Після цього засіб повинен настоятися не менше 45 хвилин.
- Процідіть суміш.
Є два способи вживання такого відвару при застуді:
- пити теплим по 100 мл за 15 хвилин до їди;
- розбавити півсклянки засобу окропом і пити як чай також до прийому їжі.
Вживати бузину необхідно не менше 3‒4 разів на день.
Товари з цієї статті