Ячмінь – народні засоби для лікування запалення

У кожної людини хоча б раз у житті був ячмінь на оці. Це невелике запалення, яке має червоний колір, зазвичай не болить і лікується протягом декількох днів. За відсутності лікування він може більше запалюватися, з'являється гній та неприємні відчуття біля ока. Особливо часто вони з'являються у дітей, які погано стежать за гігієною.

Здається, саме захворювання не дуже небезпечне (швидко виникає, безболісне, після лікування не залишається слідів), але насправді причини появи ячменю досить серйозні. Це свідчить про те, що організм має проблеми з імунною системою, не може повноцінно давати відсіч небезпечним мікроорганізмам та інфекціям, що потрапляють у тіло.

Крім того, ще з дитинства ми пам'ятаємо, як лікувати ячмінь – народними засобами за допомогою трав і компресів. На сьогодні є кілька видів медикаментозних засобів, але найбільш ефективними та корисними все ще вважаються саме домашні препарати.

Що таке ячмінь, чому виникає та які симптоми має

Ячмінь є обмеженим гнійним утворенням на повіках. Він виникає після того, як відбувається інфікування волосяного фолікула сальної залози на повіках. Зазвичай він помітний через те, що є невелике почервоніння та набряк повіки, а через пару днів відчувається біль і з'являється гнійник.

Ячмінь найчастіше з'являється тільки на одній повіці, але іноді при ослабленому імунітеті, підвищеному інфікуванні або тривалій відсутності лікування він може перейти і на другу повіку. Також зазвичай він виникає рідко, це не хронічне захворювання, і якщо пацієнт вилікував ячмінь, він не з'явиться найближчим часом. Але якщо пацієнт вже має проблеми зі здоров'ям, то може бути рецидив.

Суть захворювання в тому, що стафілококи в нормальному стані мешкають на шкірі та волоссі людини, але зазвичай ніяк не виявляються. Якщо ж в організму знижується функціональність, недостатньо сильний імунітет, було переохолодження, перенесене захворювання, то патогени починають активно розмножуватися на шкірі та викликають запалення цибулини на віях, після чого відбувається нагноєння, оскільки організм намагається дати відсіч. Це і є основною причиною, чому виникає ячмінь, але також варто відзначити неправильне харчування, незбалансований раціон, занадто великі або надто маленькі фізичні навантаження, стреси та прийом сильних лікарських препаратів також негативно впливають на здоров'я. Найчастіше діти заносять запалення в очі, коли чіпають повіки брудними руками, але це не основна причина.

Розпізнати симптоми ячменю дуже просто:

  • набряк і припухлість повік;
  • від сильного світла та раптового освітлення починають пекти очі;
  • уражене місце свербить і трохи болить;
  • сильна сльозотеча;
  • біль в очах, що посилюється, коли очі заплющені;
  • почуття, наче на око щось тисне і в ньому є стороннє тіло;
  • погіршення зору (тимчасове);
  • формування гнійника.

Ячмінь може виникнути на верхній чи нижній повіці, а складнішою формою запалення є внутрішній ячмінь. Складність у тому, що зовні та в цілому його спочатку взагалі не видно, а при відкритті ока можуть з'явитися невеликі гнійні виділення (що найчастіше списується на кон'юнктивіт), які швидко зникають. Запалення може пройти з болем, але іноді перебіг майже безсимптомний. Внутрішній ячмінь небезпечний, бо часто дає рецидиви, адже нормального лікування не було.

лікування ячменю травами

Кращі домашні рецепти для лікування ячменю

Для лікування часто використовуються народні засоби, примочки з рослин і трав, які сприятливо впливають на здоров'я та борються з ячменем. Але в будь-якому випадку потрібно після виявлення симптомів відразу звернутися до лікаря і пройти консультацію.

Настій для примочок

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Щоб приготувати трав'яний настій, потрібно взяти по столовій ложці кожного компонента, перемішати все і залити половиною склянки окропу. Залишити суміш настоюватись на кілька годин, після чого додати прополіс і перемішати. Настойку використовують для того, щоб зробити примочку для ока. Потрібно змочити ватяний спонж у настоянці та на 10 хвилин прикласти до ураженого ока. Протягом кількох днів запалення має пройти.

Настій для примочок від ячменю

 

Відвар з ромашки

Інгредієнти:

  • ромашка – 2 ст. ложки;
  • очанка – 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

Взяти по дві столові ложки трав, залити половиною склянки окропу і почекати, поки засіб трохи охолоне (близько 40 градусів). Використовуються трави з відвару. Для цього треба викласти рослини на серветку або паперовий рушник, скласти вдвічі й прикласти на 15 хвилин до ока. Коли трави охолонуть, повторити процедуру.

Відвар з ромашки від ячменю

Відвар для прийому всередину

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Потрібно змішати всі трави, взяти дві столові ложки суміші й залити літром окропу. Після цього необхідно поставити відвар на слабкий вогонь, потім кип'ятити протягом 10 хвилин. Залишити засіб настоюватися на 10 годин, процідити трави. Рекомендовано пити по половині склянки перед їдою. Можна додати трохи меду.

Цей відвар використовується для примочок для ураженого ока.

Якщо симптоми не проходять протягом тижня, то дуже важливо одразу ж припинити домашнє лікування та звернутися до лікаря для призначення ефективнішого лікування.

трав'яний відвар від ячменю

Варто відзначити, що найкращим засобом профілактики ячменю є дотримання правил гігієни. Якщо є будь-які рани на шкірі, відразу ж звернутися до лікаря і обробити їх йодом або антисептиками. Дуже важливо стежити за станом свого здоров'я загалом, зміцнювати імунітет, правильно харчуватися, приймати вітаміни, будь-які захворювання потрібно відразу лікувати.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі