Кропива при проносі: чим допоможе натуральний засіб
Кропива здавна вважалася універсальними ліками й застосовувалась при різних захворюваннях. Її листя має багатий склад, є відмінним джерелом вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин. Вони застосовуються при різних хворобливих станах. Наприклад, кропива при проносі корисна навіть у випадках, коли діарея має хронічний характер.
Склад кропиви: чим корисна рослина
Склад кропиви містить наступні речовини:
- білки й вуглеводи;
- аскорбінову кислоту;
- мурашину й пантотенову кислоти;
- глікозиди;
- вітаміни К і В2;
- каротиноїди;
- хлорофіл;
- залізо;
- мінеральні солі;
- протопорфірини;
- фітонциди;
- ефірні олії;
- ситостерин і т. д.
У листі кропиви корисних речовин не менше, ніж в овочах та фруктах. Тому її застосовують не лише як лікувальний засіб, але й використовують як джерело вітамінів. Якщо розглядати рослину з точки зору поживної цінності, то кропива найбільш близька до бобових.
Завдяки своєму складу кропива володіє цінними властивостями:
- протизапальною;
- кровоспинною;
- ранозагоювальною;
- сечогінною;
- відхаркувальною й т. д.
Чому кропива показана при проносі
Причини проносу можуть бути різними, але його прояви завжди неприємні та несвоєчасні. Якщо діарею спровокувала бактеріальна інфекція, вона часто супроводжується високою температурою, потребує термінового звернення до лікаря та прийому антибіотиків. У решті випадків, особливо якщо пронос виник через переїдання, неправильне харчування, бродіння в шлунку, вірус, стрес, можна обійтися без медикаментів. Допоможуть натуральні засоби.
Кропива при проносі особливо корисна при синдромі подразненого кишечника та інших станах, коли діарея стає хронічною. Вона закріплює, допомагає налагодити діяльність шлунку та кишечника. Безперечна користь кропиви в тому, що вона активно насичує організм корисними речовинами: а при проносі він втрачає багато вітамінів, мікроелементів, мінеральних солей. Ця особливість кропиви особливо актуальна при дотриманні дієти для відновлення травної системи. Також рослина допомагає швидше відновитися після хвороби, оскільки дає сили й енергію.
Як правильно вживати кропиву при проносі
Для симптоматичного лікування можна використовувати міцний чай з кропиви. Для його приготування потрібно 2 ст. ложки висушеного листя: їх заливають 2 л окропу й настоюють у термосі. Для смаку та ще більшої користі можна додати шипшину. Кропива при проносі відмінно поєднується з листям ожини. Їх змішують у рівних кількостях, і готують відвар з 15 г такої суміші та 200 мл окропу. Якщо пронос супроводжується болями, до кропиви й ожини можна додати корінь алтеї.
Також підійде відвар з трьох частин листя крушини й по одній частині листя кропиви й квіток деревію. Столову ложку суміші заливають склянкою окропу й варять 10 хвилин.
При частих проносах як простий та ефективний засіб можна приймати подрібнену в порошок кропиву в сухому вигляді.
Відмовитися від використання натурального засобу варто при серцевій і нирковій недостатності, схильності до утворення тромбів, варикозному розширенні вен. Кропива не повинна використовуватися при вагітності, особливо на пізніх термінах, а ось мамам, що годують, її можна, рослина до того ж збільшує секрецію молока.