Аїр для зміцнення волосся

Кожна жінка знає: волосся — це відображення настрою, стану здоров'я, добробуту в житті. Тому чистоті й красі волосся здавна приділяли велику увагу. А секрети догляду за волоссям передавалися з покоління в покоління.

Аїр (лепеху) ще називають татарським зіллям, адже в Україну цю рослину завезли саме татари. Вони використовували її для того, щоб знезаразити воду. Для очищення в неї кидали невеликий шматочок кореня лепехи. А ще відваром кореневищ цієї рослини татари ополіскували волосся й гриви коней.

Аїр для зміцнення волосся

Корисні властивості аїру для волосся

Сучасна наука пояснює дію аїру властивостями речовин, які містить рослина. У складі аїру є багато поживних компонентів, які позитивно впливають на структуру волосся при довготривалому й, головне, регулярному застосуванні:

  • аскорбінова кислота (стимулює кровообіг і ріст волосся);
  • йод (має протимікробну дію, лікує лупу й себорею);
  • глікозиди (очищують волосся);
  • холін (зміцнює волосся, запобігає випадінню);
  • фітонциди (зміцнюють корені, поліпшують ріст волосся);
  • крохмаль (нормалізує саловиділення);
  • смоли (створюють на волоссі природну захисну плівку, яка захищає його від впливу довкілля);
  • ефірна олія (робить волосся блискучим, залишає на ньому приємний запах).

 

В основному, аїр як лікарська рослина застосовується внутрішньо. Проте це ніяк не забороняє використовувати її для догляду за волоссям. Тим більше, що корінь аїру допомагає впоратися майже з будь-якими проблемами:

  • ослабленими волосяними фолікулами й випадінням волосся;
  • лупою, себореєю;
  • пошкодженням волосся — сухістю та ламкістю;
  • повільним ростом;
  • підвищеним саловиділенням;
  • відсутністю блиску.

В аптеці кореневище аїру можна купити без проблем, а якщо купувати сировину виробництва «Ліктрави», то це ще й гарантує якість та відсутність шкідливих речовин: свинцю, важких металів та ін. З кореневищ аїру, які куплені в аптеці, можна приготувати відвар або настій.

Аїр можна використовувати для будь-якого типу волосся, якщо немає алергії на цю рослину.

 

Корінь аїру від випадіння волосся

Для того, щоб попередити випадіння волосся, потрібно використовувати настій кореневищ аїру. Для приготування 200 мл настою потрібно:

1. Взяти 1 столову ложку подрібненого кореневища аїру й залити окропом до об'єму 200 мл.

2. Настоювати під кришкою 30–60 хвилин.

Готовий настій втирають у коріння волосся. Завдяки антисептичним, бактерицидним властивостям, настій запобігає розвитку себореї, лупи, викликаної грибковими захворюваннями. Волосяний фолікул, або «цибулинка», волосини починає «дихати», відновлюється обмін. Органічні кислоти сприяють зменшенню виділення жиру сальними залозами, поліпшуючи прикореневе живлення. Тривалість такої терапії — 10–15 процедур після кожного миття волосся. Волосся стане міцним, і з часом його густота збільшиться.

Кореневища аїру для відновлення структури волосся

А для тих, хто бореться з ламкістю й відсутністю еластичності волосся, рекомендується використовувати відвар кореневищ аїру, яким слід ополіскувати волосся після кожного миття голови. Останнім часом стали популярні маски для волосся з аїром, які втирають в коріння. Щоб приготувати відвар кореневищ аїру, потрібно використовувати подрібнені кореневища:

1. Залити 200 мл окропу й 10 хвилин тримати на дуже маленькому вогні, а ліпше на водяній бані.

2. Отриманий відвар остудити, розвести достатньою кількістю теплої води для ополіскування волосся.

Довге волосся можна прямо «замочити» в посудині з розведеним відваром.

Завдяки дубильним речовинам, крохмалю, смолам і ефірним оліям, волосся покривається невидимим захистом, що не дозволяє «розтріпатися» структурним елементам. При цьому натуральні речовини сприяють відновленню природної еластичності волосся, не порушуючи його цілісність.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі