Чистотіл при псоріазі та інших захворюваннях шкіри

Чистотіл має складний хімічний склад, тому володіє високою лікувальною активністю. Рослина багатосторонньо діє на організм: засоби на основі чистотілу не тільки вживають всередину, але й застосовують зовні.

Чистотіл ефективно допомагає при шкірних захворюваннях, в тому числі при псоріазі. Він володіє бактерицидною, болезаспокійливою та протизапальною властивістю. При псоріазі у багатьох випадках застосування рослини дає кращі результати, ніж відомі медичні засоби.

Враховуючи високу біологічну активність, застосування чистотілу при захворюваннях шкіри має проводитись з обережністю та дотриманням дозування.

Активні компоненти у складі чистотілу

Основні діючі речовини чистотілу — алкалоїди: у рослині їх міститься понад 20 видів. Також у складі є такі компоненти, що забезпечують лікувальну дію:

  • сапоніни;
  • вітаміни;
  • дубильні речовини;
  • кислоти;
  • флавоноїди.

Корисні властивості чистотілу при псоріазі

Чистотіл дозволяє справитися з багатьма захворюваннями шкіри, але його застосування при псоріазі особливо ефективне. Зумовлено це тим, що чистотіл має в складі алкалоїд хелідонін, який пригнічує перевиробництво клітин шкіри й знеболює. Другий алкалоїд — гомохелідонін — місцевий анестетик. При внутрішньому застосуванні алкалоїди діють на нейрони мозку й знижують чутливість до болю.

Чистотіл від псоріазу корисний ще й тим, що допомагає уникнути ускладнень. Через пошкоджені й запалені ділянки шкіри нерідко проникають бактерії, грибки, віруси. Тоді разом з основним захворюванням доводиться лікувати і ряд побічних. Чистотіл має противірусну, протигрибкову й антибактеріальну дію. Це забезпечує ефективність застосування рослини не лише при псоріазі, але й при екземі, вуграх, прищах, фурункулах, герпесі, грибку шкіри та нігтів, бородавках, дерматиті, себореї.

Форми застосування чистотілу при шкірних захворюваннях

Всередину чистотіл приймають у вигляді відварів та настоїв. Роблять це обережно, дотримуючись дозування і роблячи перерви. Внутрішнє вживання потрібно обов’язково поєднувати із зовнішнім застосуванням.

Зовні можна використовувати настої та відвари з цієї трави, але більш щадний вплив на шкіру мають олії й мазі. Приготувати будь-який засіб на основі чистотілу можна самостійно.

Для настою знадобиться 1 ст. л. трави на 400 мл води. Для внутрішнього застосування чистотіл комбінують з фіалкою, листям ожини й волоського горіха, коренями аїру, оману, кукурудзяними приймочками, квітками брусниці. Якщо застосовувати настій у вигляді компресу на уражені ділянки, то до чистотілу можна додати мед, деревій, гриб чагу й т. д.

 

У тандемі з іншими засобами використовують ванни з чистотілом. Для ванни на 30–40 л потрібно зробити відвар зі стакана трави й 4 л окропу. Якщо для ванни використовувати негарячу (до 36 градусів) воду, крім чистотілу, до відвару можна додавати череду, корінь валеріани, календулу, звіробій, квітки конюшини.

Відомий засіб від псоріазу та інших захворювань — мазь на основі чистотілу. Для її приготування потрібні одна частина сухої трави та дві частини суміші вазеліну та дитячого крему. Якщо вам необхідний засіб з м’якою дією, що допоможе справитися з лущенням, можна зробити олію з чистотілом. Для цього потрібно приготувати олійний екстракт: пастеризованою на водяній бані олією (обліпиховою, соняшниковою) залити суху траву в баночці, щоб рівень олії був на кілька сантиметрів вищим за траву. Настоювати тиждень, періодично збовтуючи. Розвести у пропорції 1:1 з чистою олією.

Чистотіл не можна вживати дітям, мамам, що годують грудьми, вагітним, пацієнтам з ураженнями печінки. Рослину не поєднують з опіатами, діуретиками, деякими ліками проти аритмії, алкоголем.

 

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі