Як лікувати бурсит народними засобами?

Бурсит є досить неприємним захворюванням, яке зазвичай проявляється після забиття або ударів судин. Так називають запалення слизової суглобової сумки, яке викликає больові відчуття, що зазвичай виявляються в нічний час. Складність захворювання в тому, що якщо тривалий час не займатися лікуванням запалення, то воно може перейти в більш серйозну форму, призвести до незворотних наслідків. Зокрема, тривала відсутність лікування призводить до хронічної стадії бурситу.

Одним із найпопулярніших методів лікування бурситу є використання народних засобів, лікування травами і рослинами, зокрема - накладення компресу.

Симптоми та особливості бурситу

В організмі людини близько 200 суглобів, кожен з яких відповідає за рухливість певних кісток. Всі суглоби мають складну будову, з'єднують між собою кістки в області хрящів, завдяки чому ми можемо ходити і виконувати безліч інших завдань.

У місцях розташування хрящів є синовіальні сумки та оболонки, які за своєю будовою досить складні. На стику суглобів і м'язів виділяється рідина, яка виступає в якості мастила для зручності та рухливості. Якщо суглоб запалюється або уражається захворюванням, то в синовіальній сумці накопичується занадто велика кількість рідини, а це, в свою чергу, призводить до порушення рухливості суглоба. Це захворювання і називається бурситом.

Симптоматика бурситу досить страхітлива - суглоби починають запалюватися, червоніти (що видно на шкірі) та істотно збільшуватися в розмірах; у тілі з'являється слабкість, може піднятися температура.

Причини бурситу і кращі методи лікування

Серед основних причин захворювання на бурсит можна відзначити як механічний вплив на суглоб, так і безліч інших чинників:

  • ускладнення після тривалого захворювання кісток чи суглобів;
  • відкладення солей у суглобі;
  • інфекція суглобової сумки;
  • порушення метаболізму в організмі;
  • отруєння токсинами;
  • аутоімунна реакція організму.

Зазвичай бурсит з'являється після удару, травми або внаслідок ураження інфекцією. У рідкісних випадках захворювання починається без будь-яких явних причин.

Якщо запалення продовжувалося тривалий час і має серйозні симптоми, то лікар може призначити хірургічне втручання, але зазвичай при початковій стадії можна скористатися і народними засобами лікування бурситу.

Лікування бурситу в домашніх умовах

Є безліч рецептів народної медицини, які використовуються для лікування бурситу. Зазвичай вони включають відвари для внутрішнього прийому або компреси - для зовнішнього.

Компрес на корені лопуха

 

Одним з найзручніших і простих рецептів для компресу в разі бурситу є використання кореня лопуха.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Потрібно подрібнити корінь лопуха, взяти дві столові ложки рослини і залити їх літром теплої води. Поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і кип'ятити протягом 5-10 хвилин, після чого залишити на 15 хвилин.

Потрібно змочити марлю або бинт у відварі й прикласти до ураженого суглоба. Для максимального ефекту потрібно зверху щільно утеплити суглоб вовняною тканиною. Залишити компрес на дві години. Рекомендовано повторювати щодня протягом місяця.

 

Настій шипшини

Спиртові настоянки вважаються одними з найкорисніших при лікуванні бурситу, оскільки вони відмінно зігрівають суглоб, при цьому не залишають опіків.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Плоди шипшини заливають спиртом. Рекомендовано попередньо подрібнити або розрізати плоди на кілька частин, щоб корисні речовини максимально передалися в настоянку. Залишити суміш на два-три тижні в темному, теплому місці. Після цього процідити концентрат.

Приймати по 30 крапель тричі на день протягом місяця. Якщо за цей термін хворобливі відчуття і запалення зменшилися, але не пройшло повністю, то період лікування можна продовжити ще на місяць.

Зігріваючий засіб

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Потрібно використовувати бавовняну тканину, бажано зробити невеликий мішечок. Туди засипати насіння льону, яке попередньо потрібно потримати в мікрохвильовці до теплого стану або розігріти на чистій сковороді. Теплий мішечок з насінням льону прикласти до хворого суглоба на півгодини. Повторювати процедуру протягом двох тижнів.

Дуже важливо під час лікування не навантажувати суглоб зайвими рухами та фізичними навантаженнями.

Якщо у пацієнта гостра форма бурситу, то потрібно забезпечити суглобу повний спокій без зайвих рухів або навіть згинань. Протягом декількох тижнів (як мінімум 10 днів) суглоб повинен бути нерухомим, інакше є ризик погіршення запалення. Після цього періоду під наглядом лікаря потрібно потроху починати згинати і розгинати суглоб, навіть якщо це буде боляче. Періодично прикладайте тепло і холод до запаленого місця.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі