Трави, які надають сечогінну дію

Сечогінні трави допомагають нормалізувати роботу організму з виведення зайвої рідини в тканинах. Це особливо корисно при набряках - зайвому накопиченні рідини, що особливо важливо при захворюваннях або запаленнях сечового міхура. Крім того, речовини відмінно виводять токсини і шлаки. Дані засоби називаються діуретиками.

Вплив сечогінних трав на організм

Є цілий комплекс лікарських рослин і трав, які мають сечогінний ефект. Це можуть бути окремі рослини або ж кілька видів трав у чаї.

Головне завдання діуретика - виводити воду з організму. Вони змушують тканини швидше виводити вологу, а це, в свою чергу, сприяє схудненню, зняттю набряків або припухлостей на обличчі, руках і ногах. Крім того, сечогінні рослини впливають на нирки, очищаючи їх від продуктів метаболізму й шкідливих сполук.

Такі рослини використовуються при лікуванні багатьох захворювань і запалень, оскільки при цьому з організму виділяються різні негативні речовини. Наприклад, лікар виписує застосування сечогінного засобу при запаленні сечового міхура або за наявності захворювання сечостатевих шляхів.

Також можна відзначити, що при виведенні токсинів і шлаків діуретики не призводять до вимивання цінних для організму електролітів.

сечогінні трави

Які є протипоказання?

Звичайно, приймати діуретики та рослини, які мають сечогінний ефект, можна далеко не всім. Як і всіма лікарськими препаратами, цими травами не можна зловживати, тому що у великій кількості вони призводять до зневоднення організму. Особливо обережними треба бути вагітним, дітям і літнім людям.

Оскільки сечогінні трави стимулюють роботу нирок, то їх не можна приймати одночасно з іншими засобами, які впливають на нирки. Тому перед прийомом трав краще провести попередню консультацію з лікарем, особливо якщо ви плануєте постійно пити сечогінні засоби.

Також варто відзначити, що використовувати найкраще спеціальні трави, які вирощуються в безпечних умовах. Лікарські рослини вбирають різні компоненти з грунту, повітря і навколишнього середовища, тому у великій кількості не слід вживати неперевірені рослини.

 

Трави і рослини, які мають сечогінний ефект

Рослини і трав'яні збори, які надають діуретичну дію, можуть бути окремими компонентами або зборами різних трав в одному чаї. Вони також надають безліч інших ефектів на організм - зміцнюють імунітет, знімають запальні процеси, мають антиоксидантний і антисептичний ефект.

  • Кропива. Ця рослина є одним з найбільш ефективних і поширених діуретичних засобів. Відвар на кропиві швидко виводить зайву вологу з організму, а також додає енергії та в цілому поліпшує самопочуття.
  • Петрушка. В натуральній медицині петрушка є цінними ліками, тому що має потогінний, сечогінний і бактерицидний ефект. Тут величезна кількість вітаміну С. На петрушці можна зробити відвар і вживати в невеликих кількостях.
  • Мучниця. Це дуже ефективний і потужний засіб, який, на відміну від багатьох інших трав, підходить для вагітних жінок. Щоб вживати рослину, треба столову ложку мучниці додати в склянку окропу, залишити на 10 хвилин, після чого процідити напій від трав і випити за два рази протягом дня. 
  • Бузина. Різні лікарські препарати мають основним компонентом бузину, оскільки вона має протизапальну та сечогінну дію. Вона сприяє виведенню токсинів і допомагає при схудненні. Можна вживати настоянки чи відвари з квіток бузини, а також вони використовуються як компонент різних трав'яних зборів і чаїв.
  • Хвощ. Польовий хвощ відрізняється масою позитивних ефектів на організм і сечогінною властивістю зокрема. Завдяки цьому рослина відмінно бореться з набряками, стимулює виведення сечі, допомагає при каменях у нирках або інфекціях сечовивідних шляхів. Також засіб позитивно впливає на стан шкіри або нігтів. Хвощ можна заварювати або робити настоянку.
  • Розторопша. Насіння розторопші дуже ефективне при захворюваннях нирок, а також має загальнозміцнювальну дію.

трави з сечогінним ефектом

Як правильно пити сечогінні засоби? Зазвичай їх заварюють або настоюють на окропі, після чого п'ють по склянці або половині склянки з ранку і після обіду. Щоб поліпшити смак відвару, можна додати трохи цукру, меду або стевії. Не рекомендовано пити такий чай на ніч.

Курс лікування становить кілька тижнів, протягом яких треба регулярно пити відвари на травах. Також краще не переривати прийом, якщо здається, що засоби не діють (як і краще не підвищувати кількість напою для одного прийому), тому що трави починають ефективно працювати через кілька днів регулярного прийому. Те ж стосується і занадто тривалого прийому - організм починає звикати до стимуляції, тому користі від сечогінних трав буде менше.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі