Стевія при цукровому діабеті: користь і особливості

Є безліч лікарських рослин і трав, які надають позитивний вплив на організм. Особливо це стосується різних захворювань, при яких необхідно вибіркове харчування, зокрема при діабеті. При цій хворобі не можна нормально харчуватися солодощами або продуктами, які містять цукор, тому для повноцінного раціону можна використовувати альтернативні компоненти - стевію.

Стевія є відмінним природним цукрозамінником. Це натуральна рослина, яка безпечно замінює цукор у різних продуктах. Дана речовина повністю природна, а не синтетичний компонент (який надає негативний вплив на організм).

Разом з цим варто відзначити, що сама стевія до цього часу викликає суперечки і сумніви. Багато дієтологів стверджують, що користь рослини перебільшена, тому потрібно особливо уважно ставитися до прийому продуктів зі стевією. Давайте з’ясовувати, наскільки корисно рослина і чи підходить вона при діабеті.

Користь і особливості стевії

 

Стевія, або "медова трава" - це трав'яниста рослина, яка походить з Америки, але сьогодні вже вирощується по всьому світу, включаючи нашу країну. Вона є чудовою альтернативою і безпечною заміною цукру, при цьому вона корисніша, ніж фруктоза або інші замінники. 

До того ж стевії потрібно набагато менше, ніж альтернативних компонентів.

Рослина вигідна не тільки як солодкий замінник цукру, але і сама по собі, тому що у складі стевії є понад 50 різних корисних речовин - вітаміни, мінерали, мікроелементи та інші компоненти.

У стевії міститься велика кількість речовини сапоніну, який надає їй протизапальний і протинабряковий ефект, допомагає нормалізувати роботу травної системи. Рослина позитивно впливає на стан волосся і нігтів, є компонентом безліч косметичних засобів і допомагає шкірі виглядати більш здоровою.

Варто відзначити, що стевія призначається не тільки як цукрозамінник, але і як лікарський препарат, який знижує рівень цукру.

Протипоказання до прийому стевії

Звичайно, як і будь-яка інша рослина, у стевії є і протипоказання. Продукти або стевію не можна використовувати при:

  • наявності серцево-судинних захворювань;
  • якщо є проблеми з артеріальним тиском;
  • у період вагітності або годування грудьми;
  • якщо є індивідуальна непереносимість або підвищена чутливість до будь-якого компонента у складі;
  • дітям до року.

Навіть здоровим людям рекомендовано вводити стевію в раціон поступово, тому що вона може викликати алергію або загострення певних захворювань. Рекомендовано спочатку перевірити реакцію власного організму на речовину, а тільки потім поступово починати приймати продукти.

На цьому в цілому недоліки стевії закінчуються.

Форми і види стевії при діабеті

Є кілька видів стевії для хворих на діабет 2 типу, які відрізняються формою випуску і підходять для різних продуктів:

  • Таблетки для прийому всередину. Можуть виготовлятися як самостійний продукт або мати у складі корінь солодки, цикорій, аскорбінову кислоту та інші доповнення. Одна таблетка відповідає чайній ложці білого цукру, тому в якості доповнення до чаю або інших рідин можна брати по дві таблетки. Також за добу можна приймати не більше 5-8 таблеток.
  • Сироп. Найчастіше стевія у формі рідкого сиропу може мати безліч смаків (шоколад, ваніль, малина та інші), мінерали і вітаміни, які ідеально підходять у вигляді підсолоджувача або компонента кондитерських виробів. Для склянки чаю використовується максимум 5 крапель, а курс лікування може тривати кілька тижнів залежно від самопочуття.
  • Фіточай. Це один з найпоширеніших варіантів стевії, яка використовується як самостійний засіб. Листя стевії є аналогом чайного листя, має легкий смак і відмінно замінює цукор. Рекомендовано приймати при ожирінні, вірусних інфекціях, виразці, дисбактеріозі та інших порушеннях у роботі організму.
  • Екстракт. Сухий екстракт готують за допомогою води або спирту, після чого виходить білий порошок, який називають стевіозидом. Він застосовується для виготовлення таблеток або сиропу. Випускається у формі саше, які відповідають 2 чайним ложкам білого цукру. Може використовуватися для чаю або кондитерських виробів.

Стевія - це природний, натуральний і безпечний цукрозамінник, який відмінно підходить для тих, хто хворіє на діабет 2 типу. При цьому потрібно пам'ятати, що приймати засіб треба так само обережно, як і будь-які інші компоненти та речовини. Краще заздалегідь обговорити зміну харчування зі своїм лікарем і дотримуватись інструкції та рекомендацій з прийому стевії.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі