Лікування подагри народними засобами

"Хвороба королів", як її називали, або подагра - це досить неприємна недуга, яка викликає больові відчуття і може стати причиною багатьох розладів. Проте подагра піддається лікуванню і зняттю симптомів, тому при належному зусиллі можна перемогти захворювання. Високу ефективність у лікуванні подагри показали народні засоби - трави і рослини. Як правильно лікувати подагру вдома? Які трави підходять для цього?

Подагра - причини і симптоми

Поширене метаболічне порушення подагра - це патологія суглобів, яка виникає через надмірне відкладення солей сечовини в організмі, а це, в свою чергу, з часом призводить до ураження суглобів на руках і ногах. Найчастіше діагностується у пацієнтів старше 40 років і літніх.

Подагра переважно виникає у тих, хто веде недостатньо здоровий спосіб життя. Зазвичай, коли ставлять діагноз, то виявляється, що у пацієнта також є діабет, ожиріння, артеріальна гіпертензія та ряд інших захворювань. Найчастіше людина з подагрою - це чоловік або жінка від 40 років, які не стежать за харчуванням, їдять багато жирної їжі та періодично вживають алкоголь.

Через гормональні особливості найчастіше на подагру хворіють чоловіки, а жінки набагато рідше стикаються з цим захворюванням. Хоча після того, як настає менопауза і в організмі змінюється система вироблення гормонів, ймовірність діагностування подагри збільшується.

В цілому подагра і причини її виникнення мають комплексний ефект. Серед основних причин з фізіологічної точки зору можна виділити:

  • Погіршення роботи нирок з часом, що стає причиною поганого виведення сечової кислоти. У нормальному стані організму вона повинна повністю виводитися з тіла, але при зниженні видільної функції нирок вона з часом накопичується в суглобах.
  • З їжею та напоями в організм потрапляють пуринові сполуки, але при неправильному раціоні й надмірному споживанні певних продуктів ці сполуки накопичуються і викликають подагру. Це може бути викликано як неправильним харчуванням, так і спадковою схильністю.

лікування подагри травами

Якщо говорити в ширшому сенсі про те, то провокують захворювання і стають причиною подагри:

  • Причиною може бути запалення в нирках або запальні процеси, наприклад, гломерулонефрит або пієлонефрит. Якщо не лікувати і запустити захворювання, то порушується робота нирок, що й провокує подагру.
  • При артеріальній гіпертензії та частому стані підвищеного тиску постійно здійснюється негативний вплив на стінки судин, що, відповідно, погіршує функцію нирок.
  • У тих, хто страждає на ожиріння, є порушення процесу метаболізму і роботи органів шлунково-кишкового тракту, що і є причиною виникнення подагри. Крім того, ожиріння часто супроводжується неправильним харчуванням і зайвим споживанням продуктів, які негативно позначаються на роботі нирок і стані здоров'я в цілому.
  • Сидячий і малорухливий спосіб життя дає уповільнений обмін речовин і збільшує ризики метаболічних порушень, що включає і подагру.

Багато в чому (в більшості випадків подагри) саме неправильне харчування стає вирішальним фактором. Якщо у пацієнта немає захворювань нирок або інших порушень, які можуть стати причиною подагри, то саме харчування визначає це. Зокрема, це стосується великої кількості смаженої їжі, жирної або м'ясної, а також вживання алкогольних напоїв, особливо пива.

Народні засоби для лікування подагри

Компрес з ромашки та бузини

Інгредієнти:

Спосіб приготування: щоб зробити компрес для лікування подагри з рослин, потрібно змішати сушену бузину і сухі квіти ромашки (столова ложка того й іншого) та висипати в окріп. Кілька хвилин проварити на повільному вогні, залишити охолоджуватися до кімнатної температури, після чого процідити, змочити тканину, прикладати на ніч компрес.

Компрес з ромашки та бузини від подагри

 

Мазь з подорожнику та полину

Інгредієнти:

Спосіб приготування: зробити мазь для зовнішнього застосування з трав дуже просто. Треба змішати в рівній мірі полин і подорожник. Потім додають столову ложку вершкового масла, щоб вийшла густа суміш. Потрібно настояти мазь кілька годин, після чого розтирати уражений суглоб.

Мазь з подорожнику та полину від подагри

Відвар з брусниці, смородини та шипшини

Інгредієнти:

Спосіб приготування: всі три компоненти в рівних частках змішують у воді, доводять до кипіння і настоюють кілька хвилин. Після того як відвар буде кімнатної температури, треба процідити його і приймати по півсклянки перед їдою.

Відвар з брусниці, смородини та шипшини від подагри

Ванночка з шавлії

Інгредієнти:

Спосіб приготування: на 1,5 літра води йде 50 г шавлії, суміш довести до кипіння і томити на середньому вогні, після чого треба процідити воду в миску або ванну, а до залишків шавлії додати ще 1,5 літра води. Прогрівати суглоби потрібно по півгодини у ванні з відваром шавлії, можна підігрівати його. Курс лікування - протягом місяця.

Ванночка з шавлії від подагри

Хоча народні засоби і лікування травами показують позитивний ефект, але при цьому не варто забувати, що основну частину лікування становить саме медикаментозне лікування і дотримання дієти, тому рекомендовано заздалегідь проконсультуватися з лікарем.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі