Лікування лишаю травами

Лишай - група шкірних захворювань, які характеризуються такими неприємними проявами, як свербіж, поява вузликової висипки, плям. При цьому колір плям лишаю варіюється від світло-рожевого до темно-червоного. Вони покривають будь-які ділянки шкіри, однак переважно локалізуються на спині, шиї, кінцівках, обличчі, шкірі голови. Захворювання в більшості випадків є контагіозним. Поява лишаю часто пов'язана зі стресами, несприятливими умовами навколишнього середовища, фізичним і психоемоційним перенапруженням, авітамінозом, алергічними реакціями, інфекційними запальними захворюваннями. У групі ризику знаходяться діти, люди з ослабленим імунітетом, літні люди.

Збудниками лишаю стають грибки і віруси, а також неінфекційні організми. Найчастіше причиною захворювання є грибки, місцем існування яких є шкіра людини або тварин, земля. За видом збудників лишаю розрізняють сім основних типів герпесу:

  • рожевий;
  • плоский;
  • стригучий;
  • оперізуючий;
  • різнобарвний;
  • бульбашковий;
  • псоріатичний.
Слід враховувати, що самостійно визначити збудника лишаю ви не зможете, тому при перших ознаках захворювання необхідно відвідати лікаря. Як доповнення до основного лікування, яке призначить фахівець, можна використовувати народні засоби.

 

Календула і хміль від лишаю

У лікуванні лишаю може допомогти поєднання календули і хмелю. Календула має набір цінних властивостей. Вона дозволяє знищувати патогенну мікрофлору і стримувати її поширення, забезпечує загоєння уражених ділянок, перешкоджає огрубінню шкіри. Рослина має протизапальну дію на місця, уражені лишаєм, а також знімає свербіж. Хміль доповнює цю користь за рахунок здатності заспокоювати запалення, прискорювати процеси загоєння. Бактерицидні властивості рослини дозволяють обробляти її препаратами місця поширення лишаю.

Щоб приготувати ліки від лишаю, знадобиться 20 г шишок хмелю (приблизно 2 столові ложки), 15 г нагідків і 20 г коренів лопуха. Трави змішують у ємності, заливають 200-300 мл гарячої води і кип'ятять протягом декількох хвилин. Отриманий відвар змішують у пропорції 1:1 з вазеліном для отримання мазі від лишаю.

Інгредієнти

  • Шишки хмелю........................................................20 г
  • Календула .............................................................15 г
  • Коріння лопуха ......................................................20 г
  • Вода .......................................................................200-300 мл

Як приготувати звіробій і лопух для лікування лишаю

Знизити інтенсивність неприємних проявів лишаю допомагає суміш трав з яскраво вираженою бактерицидною дією. Звіробій - рослина з антисептичними властивостями, здатна активізувати захисні функції шкіри. Фітопрепарати з нього допомагають підсушувати шкіру, усувати запалення, знімати свербіж і прискорювати загоєння уражених місць. Звіробій можна використовувати для обробки делікатних ділянок шкіри - наприклад, на обличчі. З його допомогою можна звести до мінімуму появу рубців, а також усунути сильну пігментацію пошкоджених ділянок. Приготувати відвар із звіробою можна з 3 столових ложок сировини, яку необхідно залити 2 склянками окропу і витримати на водяній бані протягом 20 хвилин. Проціджений відвар використовують для обробки лишаю.

Інгредієнти

  • Звіробій ................................................................25 г
  • Календула ............................................................15 г
  • Коріння лопуха .....................................................10 г
  • Соняшникова олія ...............................................250 г

Доповненням до звіробою може виступати лопух. Корінь рослини має не тільки бактерицидні, а й протигрибкові властивості. За рахунок цього він може застосовуватися як дезінфікуючий засіб від лишаю. Приготувати ліки можна з 25 г звіробою, 10 г лопуха і 15 г нагідок. Сировину потрібно залити 250 г соняшникової олії і настоювати в темному місці теплом протягом 10 днів, потім процідити й втирати в уражені лишаєм ділянки кілька разів на день.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі