10 лікарських рослин для схуднення

Проблему зайвої ваги прагнуть вирішити мільйони людей. Вона стосується не лише зовнішнього вигляду, але й здоров’я в цілому. Ожиріння негативно впливає на роботу серцево-судинної та ендокринної системи, збільшує ймовірність виникнення цукрового діабету та гіпертонії.

Ефективне схуднення передбачає комплексний підхід: фізичні вправи, здорове харчування, підтримку водного балансу. Також цей перелік доповнить фітотерапія.

лікарські рослини для схудненняЛікарські рослини не лише сприяють зменшенню ваги, але й постачають організму важливі вітаміни, мінерали, макро- та мікроелементи.

У цьому матеріалі ми розкажемо про десять популярних рослин для схуднення, що за характером дії поділяються на такі, що:

  • пригнічують відчуття голоду та зменшують апетит (супресанти);
  • стимулюють травлення та мають проносний ефект;
  • позбавляють організм від зайвої рідини.
Зауважте: вживати лікарські рослини для схуднення варто лише після консультації з лікарем! І пам’ятайте, що фітотерапія дієва лише за умови достатньої фізичної активності та правильного харчування. В іншому разі результат від неї може бути мінімальним.

Природні супресанти для зменшення апетиту

Лікарські рослини-супресанти пригнічують відчуття голоду, мають легкий заспокійливий ефект та допомагають дотримуватися будь-яких дієт. Щоб зменшити апетит, дієтологи радять вживати корінь алтеї, насіння льону.

Корінь алтеї

У складі кореня алтеї міститься:

  • велика кількість слизистих речовин, які обволікають шлунок, перешкоджають засвоєнню жирів та знижують апетит;
  • пектини, що активно сприяють виведенню токсинів та радіонуклідів, покращують перистальтику кишківника;
  • крохмаль, який посилює відчуття ситості.

Насіння льону

Насіння льону має у своєму складі вітамін А та вуглеводи, багаті білками та органічними кислотами. Під час замочування воно виділяє велику кількість слизу, який обволікає стінки шлунка, знижує кількість шлункового соку та пригнічує апетит.

насіння льону для схуднення та здоров'я

Діуретики для схуднення

Надмірна вага формується під впливом двох факторів — збільшення жирових відкладень і затримки в організмі рідини.

Вивести зайву рідину та позбавитися набряків можна за допомогою діуретиків. Вони блокують транспортні системи ниркових канальців та посилюють сечоутворення. До сечогінних рослин належать липа, мучниця, корінь лопуха, кукурудзяні приймочки.

Липа

Липа — ефективний сечогінний засіб, який сприяє виведенню шлаків і токсинів, нормалізує рівень холестерину.

Суцвіття липи особливо цінне завдяки фітоестрогенам. Це — речовини, що прискорюють обмін речовин та підтягують шкіру.

Мучниця

Коли йдеться про діуретики, важливо згадати і про мучницю. Сечогінні властивості цієї рослини зумовлені вмістом арбутину й гідрохінону.

Гідрохінон впливає на епітелій ниркових канальців та викликає слабку діуретичну дію, яка підсилюється флавоноїдами. Завдяки цьому виникає інтенсивне виведення з організму натрію та хлору.

Корінь лопуха

Дієвий сечогінний ефект має і корінь лопуха. Лікарські властивості цієї рослини забезпечуються інуліном, ненасиченими жирними кислотами, ситостерином та стигмастерином. Настої з кореня лопуха не лише виводять зайву рідину з тканин, а й прискорюють обмін речовин і пригнічують апетит.

Корінь лопуха для сечогінного ефекту

Кукурудзяні приймочки

Кукурудзяні приймочки — сировина, що теж активно використовується для схуднення. Жовчогінна та сечогінна дія приймочок можлива завдяки:

  • алкалоїдам;
  • цукрам;
  • жирним оліям;
  • смолам;
  • вітамінам К, PP, B2;
  • аскорбіновій і пантотеновій кислотам.

Кукурудзяні приймочки збільшують секрецію жовчі, знижують вміст білірубіну, стимулюють відтік сечі, виводять з організму фосфати, оксалати, урати, зменшують набряки.

Детальну інформацію про застосування приймочок кукурудзи у боротьбі із зайвою вагою можна дізнатися за покликанням.

Рослини, що мають проносний ефект

Порушення в роботі травної системи затримують їжу в організмі та сприяють жировим відкладенням. Схуднути в такому разі дуже важко, тому потрібно вживати фітопрепарати, що нормалізують функціонування шлунка та кишківника. Серед таких рослин деревій, аніс, крушина, сена.

Трава деревію

Деревій ефективний при схудненні тим, що:

  • посилює секреторну активність шлунка;
  • збільшує жовчовиділення;
  • підвищує діурез;
  • забезпечує проносну дію.

Такий ефект можливий завдяки унікальному хімічному складу деревію, до якого входять ефірна олія, флавоноїди, гіркоти, дубильні речовини, органічні кислоти та вітамін К.

Аніс

Для лікування органів травлення й стимуляції секреторної функції кишківника використовується аніс. Він містить:

  • ефірну олію;
  • білкові речовини;
  • фурфурол;
  • кавову та хлорогенову кислоти.

Такий склад сприяє активному виділенню шлункового соку, стимулює розщеплення складних поживних речовин та пришвидшує виведення токсинів разом із продуктами життєдіяльності.

Аніс для лікування органів травлення

Крушина

Крушина — це м’який проносний засіб, який містить антраглікозиди. Саме ці складні ефіри подразнюють рецептори товстого кишківника, викликають посилення перистальтики та його спорожнення. За рахунок звільнення кишківника втрачається зайва вага, організм очищується від шкідливих речовин.

Більше інформації про кору крушини та її використання під час схуднення доступно за покликанням.

Листя сени

Антраглікозиди містяться також у листі сени. Вони активно впливають на рецептори слизової оболонки та посилюють моторику товстої кишки. Завдяки цьому виводяться застарілі калові маси й уповільнюється всмоктування жирів.

Більше про послаблювальну та очисну дію цієї рослини читайте у відповідній статті на нашому сайті.

Варто зазначити, що листя сени є основою фітозборів для схуднення «Грація» та «Грація Плюс» від компанії «Ліктрави». Детальніше про них ми поговоримо далі.

Фіточаї для схуднення «Грація» та «Грація Плюс»

Бажаних результатів при схудненні допоможуть досягти лікарські збори. Компанія «Ліктрави» розробила спеціальні фітозасоби «Грація» та «Грація Плюс». В основі їхнього складу — листя сени та пелюстки суданської троянди.«Грація Плюс» містить також кору крушини та квітки чорної бузини, які забезпечують інтенсивнішу дію дієтичної добавки.

 

Біологічно активні речовини зборів:

  • позитивно впливають на жовчовидільну та антитоксичну функцію печінки;
  • покращують травлення;
  • посилюють моторику товстого кишківника;
  • мають загальнозміцнювальні та послаблювальні властивості.

Фіточаї «Грація» та «Грація Плюс» — додаткове джерело органічних кислот, вітамінів P та PP, аскорбінової кислоти, полісахаридів, флавоноїдів та ефірних олій, які необхідні організму під час схуднення.

Обирайте безпечні методи схуднення, пам'ятайте про необхідність лікарської консультації і бережіть своє здоров’я!

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі