Як лікувати варикоз у домашніх умовах народними методами?

Варикоз є досить поширеним захворюванням, особливо у жінок старше 30 років. Зазвичай він вражає поверхневі вени на ногах, але іноді виникає і на інших венах по тілу. Особливо сильно тиск на вени збільшується при стоянні чи ходьбі.

При діагностуванні варикозу лікарі призначають низку процедур, аж до хірургічного втручання та видалення уражених вен. Крім того, на початковому етапі рекомендовано застосовувати профілактичні методи лікування. Разом з цим відмінно в лікуванні варикозу себе показали народні методи - відвари на рослинах, мазі або настоянки на травах, які можна зробити вдома.

Варикоз - що це, симптоми та причини

Варикоз, або варикозне розширення вен, є захворюванням, при якому відбувається запалення стінок вени, набухання, поява вузликів, а у найважчих випадках розвиваються виразки.

Суть у тому, що кров розноситься організмом зверху вниз - артерії за допомогою серця несуть кров до тканин, а вени повертають її назад нагору до серця. Складність у тому, що вени на ногах змушені "працювати" в умовах підвищеної складності - потрібно не тільки піднімати кров проти сили тяжіння, а й витримувати навантаження при ходьбі, бігу, надмірній вазі. Завдяки скороченню м'язів у ногах вени діють як насоси, переводячи кров вгору. Стінки вен допомагають цьому процесу й змушують кров рухатися в одну сторону. У венах є крихітні клапани, які відкриваються, коли кров піднімається до серця, при цьому вони закриваються, щоб зупинити відтік крові. Іноді клапани не працюють правильно, слабшають, можуть пошкоджуватись - через це кров тече назад вниз, може накопичуватися у венах, розтягуючи зсередини вену і викликаючи скручування. Це й називається варикозом.

Як діагностується варикозне розширення вен? Симптоматика досить проста, але потрібно уважно контролювати стан здоров'я, оскільки часто попередні симптоми схожі на інші захворювання. Насамперед треба пам'ятати, що варикоз не обов'язково супроводжується болем чи неприємними відчуттями, а іноді може початися без серйозних симптомів.

Найпоширеніші симптоми варикозного розширення вен:

  • вени в ураженому місці стають фіолетового чи синього кольору й помітні на поверхні шкіри;
  • вени виглядають скрученими та випирають на шкірі;
  • може з'явитися біль, печіння чи тяжкість у ногах;
  • м'язові спазми, набряки, пульсація у гомілках;
  • свербіж та подразнення навколо вени;
  • шкіра змінюється і стає темнішою навколо розширеної вени.

Варикозне розширення вен, або павучі вени, зазвичай розташовуються на ногах, але в деяких бувають також на обличчі. Тонкі вени виглядають як павутинка і можуть бути різними за формою, довжиною та розміром.

Раніше основною причиною захворювання вважався малорухливий спосіб життя або, навпаки, надто активні заняття спортом. Сьогодні лікарі-флебологи говорять про те, що варикоз передається у спадок і викликається тим, що в судинах слабкі або пошкоджені клапани.

лікування варикозу травами

Лікування варикозу в домашніх умовах

Лікувати варикоз можна декількома методами, але найчастіше використовують спеціальні масажі та вправи. Є ряд простих правил, яких потрібно дотримуватися:

  • Рекомендовано щодня виконувати розслаблюючі процедури - коли повертаєтеся додому, підніміть ноги на рівень серця (поставте їх на подушку або іншу підставку) і утримуйте в такому стані близько 20 хвилин. Це допоможе знизити навантаження та розслабитися.
  • Вени можна регулярно масажувати з використанням кінського каштана. Цей засіб чудово допомагає розріджувати кров, усунути сліди варикозу та полегшити біль.
  • Лікарі відразу рекомендують застосовувати спеціальні компресійні панчохи, що сприяє нормалізації кровообігу протягом дня. Це також знімає болючі відчуття, зберігає вени в тонусі та підтримує гомілки. Вночі панчохи треба знімати.

Народна медицина проти варикозу

Одним із найкращих варіантів є використання народних методів. Багато рослин і трав входять в основу ліків та препаратів для лікування варикозу, тому можуть сприяти лікуванню, усуненню симптомів або профілактиці.

 

Настій від варикозу

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Взяти по чайній ложці всіх трав, ретельно перемішати все. Залити літром окропу, після чого поставити на плиту і тримати на невеликому вогні кілька хвилин, залишити настоюватися та остигати. Можна пити тричі на день.

Різні компоненти у відварі мають комплексний вплив – сечогінний, протизапальний та антиалергічний ефект, а також тут є безліч корисних компонентів та вітамін Е.

Настій від варикозу

Ванночка для ніг

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Треба взяти в однаковій кількості кору дуба і верби, перемішати їх, після чого залити гарячою водою і залишити на плиті на кілька хвилин. Готовий відвар залишити настоюватися на ніч, після чого процідити і додавати у ванни для ніг.

Ванночка для ніг від варикозу

Разом з цим одним із найефективніших засобів проти варикозу є кінський каштан – використовуються майже всі частини рослини для приготування відварів.

Потрібно розуміти, що перед лікуванням варикозу та використанням народної медицини потрібно обов'язково звернутися до лікаря та отримати рекомендації в лікуванні. Важливо розібратися в причині виникнення варикозу та стадії захворювання, що допоможе підібрати найефективніший метод лікування.
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі