Відвар із шипшини при гастриті: застосування, користь, рецепти

Відвар із шипшини є одним з найбільш традиційних і старовинних лікарських засобів, які використовувалися для лікування найрізноманітніших захворювань. Перевага даної рослини в тому, що цілющими є не тільки плоди, а й листя, гілки, ягоди. З них готують величезну кількість косметичних засобів і ліків, відварів, настоянок, сиропів.

Зокрема, шипшина використовується для боротьби з різними запальними процесами і проблемами в ШКТ. Як же застосовувати шипшину для лікування гастриту в домашніх умовах?

Гастрит і особливості домашнього лікування

Гастрит є хронічним або гострим запаленням шлунка, яке має неприємні симптоми, характеризується хворобливими відчуттями, розладом травлення. Крім того, якщо тривалий час не лікувати гастрит, то він може викликати ряд інших захворювань і запальних процесів.

На відміну від багатьох захворювань, гастрит дуже добре піддається лікуванню народними засобами, травами і рослинами. І шипшина є однією з найефективніших і корисних рослин у даному випадку.

На сьогодні розділяють три види гастриту:

  • з підвищеною кислотністю;
  • з нормальною кислотністю;
  • зі зниженою кислотністю.

Потрібно розуміти, що в шипшині та майже у всіх видах її використання (відварах, настойках з плодів або листя) підвищений вміст аскорбінової кислоти. Це означає, що використовувати засіб при підвищеній кислотності не можна, інакше можна викликати інші проблеми або погіршити стан. При такому виді гастриту можна приймати тільки олію насіння шипшини.

При нормальній або зниженій кислотності відвари чи настоянки будуть кращим рішенням. Засіб допоможе зняти запальний процес, покращує травлення і знімає больові відчуття. Якщо дотримуватися дієти і регулярно вживати відвар, то симптоми з часом проходять.

Відвар або настій позитивно впливає на шлунок:

  1. Ефективно заспокоює запалену оболонку шлунка.
  2. Має жовчогінний ефект, знеболює і знижує больові відчуття.
  3. Сприяє регенерації пошкодженої слизової.
  4. Відмінно нормалізує кишкову мікрофлору.
  5. Покращує моторику шлунку.
  6. Нормалізує обмін речовин.
  7. Сприяє пригніченню патогенної мікрофлори.
  8. Насичує організм додатковими мінералами і вітамінами.

Лікарські властивості та користь шипшини

 

Плоди шипшини, або дикої троянди, визнані в усьому світі як лікарська рослина і продаються в аптеках. Народні рецепти також можуть використовувати як квіти, так і гілочки, коріння, листя та інші частини рослини, хоча потрібно пам'ятати, що кожна частина має певний склад і діє по-різному.

Серед основних переваг і відмінностей шипшини можна відзначити:

  • Зміцнювальні властивості.
  • Відведення жовчі та сечі.
  • Стимуляція роботи імунної системи.
  • Бактерицидна дія.
  • Клітинне оновлення.
  • Зупиняє кровотечу.

Відвар або інші цілющі засоби на основі шипшини комплексно впливають на організм, лікують нирки, жовчний міхур, кишечник та інші системи травного тракту.

У складі шипшини є велика кількість вітамінів, мінералів та інших активних сполук, завдяки чому вона має позитивний вплив на організм і здоров'я.

Кращі рецепти з шипшини для лікування гастриту

В якості домашнього засобу для лікування гастриту або зменшення симптомів використовують майже всі частини чагарника. Настоянки або відвари роблять із плодів, ягід, квітів, коренів або листя. Як правильно готувати лікарські засоби і як приймати?

Настій

Інгредієнти:

Спосіб застосування:

Залити шипшину окропом у скляному або емальованому посуді, а ще краще - використовувати термос. Залишити засіб настоюватися протягом 10 годин. Перед вживанням потрібно підігріти відвар, він повинен бути теплим, а не гарячим або холодним, інакше можна погіршити стан або користі від засобу буде мало.

Приймати по 100 мл настоянки перед їдою по три рази на день протягом тижня.

Відвар

Інгредієнти:

  • сухі плоди шипшини - 2 ст. ложки.

Спосіб застосування:

Потрібно залити плоди двома склянками окропу, після чого проварити ще 10-15 хвилин. Відвар готувати потрібно тільки в емальованому або скляному посуді, щоб не зруйнувати корисні властивості рослини і вітамін С. Проварити відвар кілька хвилин, після чого зняти і залишити настоюватися протягом доби. Перед вживанням ретельно процідити. Пити по 200 мл тричі на день після їди.

Кисіль

На основі настоянки або відвару можна зробити кисіль. Для цього можна взяти готовий відвар (з вищевказаних рецептів), довести до кипіння. У склянці розвести дві чайні ложки крохмалю, акуратно, тонкою цівкою влити розчин у киплячий відвар шипшини і постійно помішувати.

Залишити кисіль на півгодини, поки він охолоне. Пити по склянці засобу після їди кілька разів на день. Рекомендовано не додавати цукор, але можна додати трохи меду.

Олія шипшини

Інгредієнти:

  • насіння шипшини - 200 г;
  • соняшникова олія - 500 мл.

Спосіб застосування:

Залити насіння шипшини соняшниковою олією, поставити на водяну баню або в мікрохвильовку на невеликий час, нагріти олію. Залишити засіб остигати, процідити і зберігати олію в холодильнику. Приймати по чайній ложці після їди.

Даний засіб можна приймати при підвищеній кислотності, але краще заздалегідь проконсультуватися з лікарем.

Дуже важливо правильно розібратися в тому, який тип гастриту є, щоб при прийманні шипшини не нашкодити собі. Потрібно заздалегідь пройти огляд у лікаря, здати аналізи і отримати точний діагноз, після чого проконсультуватися щодо оптимального способу лікування. При гастриті важливо дотримуватися певної дієти та рекомендацій лікаря, а корисна шипшина буде кращим варіантом для домашнього лікування травами.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі