Тонзиліт - як лікувати запалення в домашніх умовах травами

Запалення мигдалин, або тонзиліт, є одним із найпоширеніших захворювань. Це пов'язано з функціями мигдалин та їхнім розташуванням - вони є своєрідним бар'єром, який зупиняє безліч бактерій, що викликають хвороби і запальні процеси. Через це мигдалини дуже схильні до тонзиліту і для нормальної роботи захисної системи організму їх треба акуратно лікувати.

Одним з найоптимальніших рішень є лікування тонзиліту травами або домашніми засобами, оскільки саме захворювання легко піддається лікуванню. Які трави для цього треба використовувати та як найкраще лікувати тонзиліт народними засобами?

лікування тонзиліту травами

Тонзиліт - симптоми і прояви запалення

Тонзиліт - це захворювання, при якому гланди уражаються різними хвороботворними бактеріями. Це можуть бути стрептококи, стафілококи або різні види грибків. Сама поверхня мигдалин і знижений імунітет дозволяють бактеріям швидко "освоїтися", що й викликає запалення гланд.

Щоб дізнатися, чи є запалення, досить при появі перших симптомів заглянути в ротову порожнину і побачити горло. Якщо мигдалини почервоніли і збільшилися в розмірі, то це є першим симптомом тонзиліту.

Зазвичай тонзиліт проявляється максимум раз на рік і залежить від безлічі факторів, але у деяких він виникає з певною регулярністю по кілька разів на рік. У першому випадку можна говорити, що у пацієнта ангіна, але якщо запалення триває тривалий час, погано піддається лікуванню або часто повторюється, то мова вже йде про хронічний тонзиліт.

При хронічному запаленні симптоми видно набагато менше, ніж при ангіні, хоча поступово стан буде погіршуватися і велика тривалість захворювання буде приносити все більше незручностей. Крім того, запалення може з часом викликати інші негативні процеси в організмі, адже бактерії на поверхні гланд продовжують розмножуватися і можуть "перейти" на інші поверхні.

Основними симптомами тонзиліту є:

  • набряклі гланди, які в деяких випадках при хронічному тонзиліті можуть настільки збільшитися, що перекривають дихальні шляхи і не дають нормально харчуватися;
  • біль і першіння в горлі, особливо при ковтанні;
  • частий ниючий головний біль;
  • неприємний запах із рота, що є наслідком гнійного нальоту на поверхні мигдалин;
  • лімфовузли збільшуються;
  • підвищена температура тіла, хоча зазвичай при запаленні гланд цей симптом відсутній.

Часто захворювання стає частиною загального запального процесу в організмі, може виникати при ГРВІ або після застуди.

Рецепти народної медицини для лікування тонзиліту

Полоскання календулою

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Невелику кількість сухих квіток залити склянкою окропу і залишити на кілька годин настоюватися. Після того як засіб охолоне до кімнатної температури, його треба процідити. Полоскати горло два-три рази на день.

календула від тонзиліту

 

Полоскання бузиною

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Залити столову ложку бузини половиною літра води, поставити на плиту і довести до кипіння. Залишити на слабкому вогні на кілька хвилин, постійно помішуючи. Зняти з плити і залишити до повного охолодження відвару, після чого процідити його від залишків рослин та полоскати горло кілька разів на день.

Також у відвар можна додати трохи меду, який надає позитивний вплив на мигдалини і знімає запалення.

бузина від тонзиліту

Полоскання на основі шавлії та ромашки

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

У рівних долях змішати всі інгредієнти. Одну чайну ложку трав висипають у склянку окропу і залишають настоюватися до того, як засіб стане кімнатної температури або трохи тепліше. Процідіть його від трав і полощіть горло кілька разів на день. Засіб робить позитивний вплив не тільки на гланди, а й на всю слизову.

шавлія та ромашка від тонзиліту

Полоскання подорожником

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Залити столову ложку листя подорожника сушене склянкою гарячої води і залишити настоюватися на 20 хвилин. Коли відвар охолоне, процідити від листя. Можна додати трохи меду. Полоскати горло кілька разів на день.

подорожник від тонзиліту

Відвар від тонзиліту з кашлем

Якщо вже проявляються симптоми кашлю і системного захворювання, то рекомендовано зробити відвар із декількох трав.

Інгредієнти:

  • листя подорожника - 1 ст. ложка;
  • листя росички - 1 ст. ложка;
  • квіти фіалки - 1 ст. ложка.

Спосіб приготування:

Змішуємо в рівній мірі всі інгредієнти і заливаємо 1 літром води. Довести до кипіння, потримати на вогні ще кілька хвилин, після чого залишити до охолодження. Приймати відвар треба три рази на день по одній столовій ложці. Він ефективно допомагає не тільки при ангіні, а й при появі кашлю.

відвар від тонзиліту

Настій з трав

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Змішати всі трави, залити 1 літром окропу, можна трохи проварити, залишити настоюватися протягом 2 годин. Настій приймати по половині склянки двічі на день. Він відмінно допомагає зміцнити імунітет і позбутися симптомів тонзиліту.

настій від тонзиліту

Засіб для інгаляції

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Змішайте всі трави і залийте окропом у мисці. Накрийте голову рушником і нахиліться над мискою так, щоб дихати випарами відвару. Протипоказано використовувати, якщо є головний біль, температура або при гнійній ангіні.

Треба розуміти, що хоча домашні методи лікування з використанням рецептів народної медицини і вважаються ефективними, але краще все одно звернутися до лікаря. Трави і рослини допомагають більш легкому перебігу захворювання, часто знімають симптоми і прискорюють одужання.

інгаляція травами від тонзиліту

Особливості лікування тонзиліту

Багато хто вважає, що тонзиліт є більше неприємним станом організму, який викликаний похолоданнями або зниженим імунітетом, тому й лікувати його немає сенсу, але це зовсім не так. Викликають захворювання бактерії, і щоб позбутися від них і відновити здоров'я, потрібне правильне лікування.

Лікарі найчастіше призначають антибіотики. При їх прийомі важливо пам'ятати, що треба точно розрахувати дозування і приймати таблетки повний курс, інакше бактерії можуть виробити імунітет проти антибіотиків і в подальшому ще складніше піддаються лікуванню.

Для лікування тонзиліту в домашніх умовах дуже добре допомагають різні рослини і трави. З них роблять настоянки для зміцнення імунітету, засоби для полоскання рота або інгаляцій, відвари та інше. Проте важливо розуміти, що хронічну стадію тонзиліту треба лікувати в комплексі - як домашніми засобами, так і з застосуванням ліків і рекомендацій лікаря.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі