Про проблему гіпогалактії: що робити, коли молока не вистачає

Гіпогалактія

Сучасна мама знає, що варіанта, кращого за грудне вигодовування, для неї та малюка немає. Перед очима — безліч позитивних прикладів, наукових досліджень, порад фахівців. Сьогодні годування грудьми сприймається як невіддільний аспект материнства. Це закладено природою. Але іноді мама розуміє, що молока не вистачає. На жаль, про проблему гіпогалактії жінкам розповідають значно рідше, ніж про переваги грудного вигодовування. Хоча саме ця патологія стає найчастішою причиною відмови від годування грудьми. Про те, у яких випадках можна скорегувати гіпогалактію, чому вона виникає та як зберегти грудне вигодовування при нестачі молока, ми розкажемо у цьому матеріалі.

Гіпогалактія: обирати суміш чи боротися

Про гіпогалактію говорять, коли кількість грудного молока скорочується більше ніж на 25 % від добової потреби дитини. Випадків первинної патології, коли молоко у достатній кількості не з’являється від самого початку, дуже мало: різні джерела подають дані про 2–4 %. Усі інші жінки здатні вигодувати дитину грудьми, але чимало з них страждає на вторинну гіпогалактію. Так називають стан, коли молока вистачало, але на певному етапі його кількість припинила відповідати потребам дитини. У зв’язку з цим усе частіше обговорюють лактаційні кризи, які одним мамам вдається подолати за 2 дні, іншим — за тиждень, а для деяких, на жаль, вони стають причиною припинення грудного вигодовування. Розпізнати нестачу молока не складно:

  • малюк нервує, плаче;
  • дитина просить груди частіше;
  • годування стає довшим;
  • мама відчуває, що груди порожні;
  • малюк набирає недостатньо ваги;
  • дитина мочиться менше ніж 15 разів на добу;
  • контрольне зважування підтверджує, що молока недостатньо.

І лікарі, і спеціалісти з грудного вигодовування підтверджують, що вторинна гіпогалактія піддається корекції. Для цього необхідне бажання, впевненість у своїх силах та дотримання певних вимог.

Як збільшити кількість молока при гіпогалактії

Щоб вирішити проблему, варто спершу розібратися з деякими факторами. Якщо мама хворіє, наприклад, на ГРЗ чи застуду, потрібно зробити все, щоб її стан покращився. Якщо на сосках з’явилися тріщини, треба їх загоїти. А при лактостазі знадобиться консультація фахівця. Тобто про збільшення кількості молока можна говорити лише коли мама здорова, а годування не спричиняє дискомфорту. З метою профілактики важлива поінформованість. Деякі лікарі на курсах для вагітних намагаються налаштувати майбутніх мам лише на позитив та закликають не думати про погане. Але якщо жінка заздалегідь буде знати про проблему гіпогалактії, зрозуміє, що ситуацію можна врятувати. І їй буде легше зберегти грудне вигодовування.

Коригувати гіпогалактію потрібно, опираючись на різні аспекти. Ось найважливіші з них.

Правильне харчування та здоровий спосіб життя

Збалансоване харчування з достатньою кількістю білків, вітамінів, правильних жирів та вуглеводів, рідини — те, без чого мамі не обійтися. Також важливо удосталь відпочивати, рухатися, дихати свіжим повітрям. Це істини, про які відомо кожному, але саме з дотримання цих вимог варто починати при гіпогалактії. Коли молока не вистачає, важливо годувати малюка не за графіком, а за його бажанням, навіть якщо прикладати до грудей доводиться дуже часто. Це стимулює вироблення молока.

Психоемоційний стан

Іще один пункт, від якого залежить ефективність усіх наступних, — спокій та щастя мами. Поява малюка перевертає світ з ніг на голову: стресів — хоч відбавляй. Зазвичай мами прекрасно розуміють, чому молока не вистачає, але нічого зробити з собою не можуть. Фахівці радять у таких випадках не перечитувати форуми у пошуках заспокійливого, дозволеного при ГВ, а підвищувати стійкість до стресів. Допомагає підтримка близьких, прогулянки на природі, улюблені книжки, хобі. Може здатися, що з грудною дитиною часу на все це не вистачить, але якщо пам’ятати, що від стану мами залежить здоров’я малюка, то усе можливо. Седативні препарати теж бувають необхідні, але тільки після консультації з лікарем.

Фітотерапія

 

Цілющі трави допоможуть не лише при застудах і різних хронічних захворюваннях. Для мам, що годують, у зеленій аптеці також є ефективні засоби. Лактацію стимулюють листя кропиви та плоди рослин з родини зонтичних — фенхелю, кмину, анісу. У комплексі ці трави не лише покращують вироблення молока, а й знімають спазм, полегшуючи витікання рідини. Щоб мами не витрачали час на вимірювання пропорцій, провідний виробник «Ліктрави» розробив уже готовий збір «Лактафітол». Його п’ють як чай, дотримуючись дозування, вказаного на упаковці. Таке лікування гіпогалактії є цілком природним та натуральним. Малюкові воно ніяк не шкодить, навіть більше: плоди кмину, фенхелю та анісу позбавлять його від метеоризму, що докучає багатьом малюкам.

Медикаментозне лікування та фізіотерапія

За рекомендацією лікаря для стимулювання лактації застосовують окситоцин. Мамам, що годують грудьми, призначають комплекси вітамінів або окремо вітаміни Е, А, В12, РР. Ефективні й фізіопроцедури, наприклад, масаж, класичний та вібро, водні процедури. Навіть найпростіший теплий душ може значно покращити ситуацію при гіпогалактії.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі