Краса і жіноче здоров'я: полин у косметології й гінекології

Серед безлічі видів полину найбільш популярний полин гіркий. Його легко відрізнити від інших представників виду за сріблясто-сіруватим забарвленням. Полин гіркий застосовується в народній та офіційній медицині завдяки особливому складу. Він містить ефірні олії, фітонциди, каротин, важливі для людського організму кислоти (яблучну, аскорбінову, саліцилову).

З рослини готують настої, відвари, олію, застосовують у кулінарії як пряність: полин чудово поєднується з м'ясом та рибою жирних сортів.

Полин при проблемах зі шкірою

Завдяки наявності органічних кислот і важливих мікроелементів полин активно використовується в косметології. Рослина корисна для шкіри обличчя й всього тіла, оскільки має такі властивості:

  • активізує процеси обміну;
  • виводить токсини;
  • чинить антивіковий ефект;
  • регулює роботу сальних залоз;
  • загоює ранки;
  • усуває свербіж, подразнення.

Для шкіри обличчя оптимально приготувати відвар полину, а в якості антивікового догляду показані парові бані. Для догляду за ураженими ділянками шкіри використовують примочки, також доцільні ванни, для приготування яких полин нерідко комбінують з іншими рослинами.

Полин для волосся й лікування шкіри голови

 

Полин — перевірений засіб, який показаний при випадінні волосся, його ослабленні. Особливо ефективна ця рослина у випадку неправильної роботи сальних залоз. Вона активізує ріст, посилюючи живлення волосяних цибулин. Оскільки рослина налагоджує роботу сальних залоз, її застосування результативне у випадку таких проблем, як лупа, себорея, свербіж і будь-які запальні процеси на шкірі голови. Волосся стає сильнішим, здоровішим, повільніше набуває жирного блиску.

Полин гіркий для волосся застосовується переважно у вигляді настоїв, відварів, іноді використовують олію.

Полин у гінекології

Полин у гінекології ефективний при інфекціях, запальних процесах, а також захворюваннях, спричинених ендокринними порушеннями. Препарати на основі цієї рослини допомагають при збоях менструального циклу, запаленнях, порушенні балансу мікрофлори, зокрема у випадку молочниці. Полин дає результати в лікуванні безпліддя. Крім внутрішнього прийому, можливі також спринцювання відваром.

Способи й особливості застосування полину гіркого

Приготування відвару: взяти 2 ст. ложки подрібненої сировини на 2 склянки води й кип'ятити близько 7 хвилин, процідити. З відвару зробити кубики льоду: вони ефективні для очищення шкіри.

Приготування ванни: 2 склянки подрібненого полину залити 3 л окропу, прогріти на водяній бані півгодини. Процідити, вилити в теплу воду.

Приготування настою: 2 ст. ложки сировини заливають склянкою води (кип'яченої). Після настоювання проціджують.

Попри користь, яку має рослина, потрібно пам'ятати про те, що перевищення рекомендованих доз шкодить організму. Полин не призначають при вагітності, протипоказаний він і маленьким дітям. Також можливі алергічні реакції.

Товари з цієї статті
Полину гіркого трава  75 г
0грн
Товари з цієї статті
Полину гіркого трава  75 г
0грн
Більше нові публікаціі