Настоянка календули: користь, рецепт, інструкція до застосування

Настоянка календули - засіб для зовнішнього і внутрішнього застосування. Натуральний препарат має виражену протимікробну і протизапальну дію, прискорює загоєння ран, нормалізує кровотік і забезпечує антиоксидантний ефект. 

Сировиною для виготовлення настоянки є переважно квітки рослини. Вони містять сапоніни, фітостерини, слиз, ефірні олії, вітамін C, інулін, каротиноїди, флавоноїди, органічні кислоти, дубильні речовини. Настоянка календули, властивості якої включають комплексну дію на організм, застосовується при лікуванні багатьох захворювань. Препарат відрізняється помірним жовчогінним ефектом і заспокійливим впливом на нервову систему. 

Рецепт настоянки календули

Інгредієнти:

Квіти календули висушені ......................... 1 ст. ложка

Горілка (спирту) ........................................... 200 мл

Спосіб приготування:

  • Подрібнити квіти календули
  • Залити подрібнені квітки горілкою або спиртом
  • Настоянку необхідно настояти 15 діб в темному місці
Перед застосуванням фітозбору обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Настоянка календули: інструкція до застосування

 

Зовнішнє застосування настоянки календули призначають при неглибоких пошкодженнях шкіри. Речовину використовують для обробки таких ділянок. Препарат наносять чистою ватою рівномірно на місце навколо ушкодження.

При запаленні шкіри, яке виникає при екземі й дерматитах, застосовують аплікації та компреси на основі водного розчину речовини. Щоб полегшити прояв симптомів хвороби і зняти набряклість, в 250-300 мл кип'яченої води розчиняють 1 чайну ложку лікарського засобу. Розбавлену водою речовину застосовують у якості допоміжного засобу для місцевого лікування запалень, які локалізуються в горлі та роті. У такому ж співвідношенні розчин можна приготувати для полоскання при тонзиліті.

Настоянку календули можна використовувати не тільки зовнішньо, але й внутрішньо. Препарат призначають всередину як допоміжний засіб для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Для приймання ліків всередину необхідно отримати відповідне призначення фахівця. Дозування і курс прийому визначає лікар, грунтуючись на показаннях і особливостях організму пацієнта. Також фахівець враховує сумісність настойки з препаратами, які використовуються в комплексній терапії захворювань.

Настоянка календули та її застосування - питання, яке необхідно погоджувати заздалегідь з лікарем. У препарату є протипоказання. Не займайтеся самолікуванням.

Як використовується настоянка календули для обличчя

Користь календули для шкіри обумовлена низкою позитивних ефектів. Настоянка календули:

  • усуває симптоми запалення і подразнення на шкірі;
  • сприяє швидкому загоєнню пошкоджень;
  • стимулює регенерацію шкіри й оновлення клітин;
  • допомагає повернути еластичність шкіри;
  • забезпечує усунення пігментних плям;
  • відбілює шкіру;
  • нормалізує роботу сальних залоз та усуває жирний блиск;
  • знімає набряклість;
  • допомагає усунути куперозну сіточку;
  • має виражений антибактеріальний ефект, захищає від появи прищів.
Настоянка календули для обличчя - засіб, який нормалізує ліпідний баланс шкіри та захищає її від вікових змін, а також вберігає від появи прищів і акне. Препарат застосовують у якості основи для приготування домашніх лосьйонів у боротьбі з висипанням вугрів і прищами.

У складі календули присутні у великих кількостях поліфеноли, каротиноїди і флавоноїди - антиоксиданти, завданням яких є захист клітин від пошкоджень. Завдяки цьому настоянка допомагає тонізувати шкіру обличчя, її зовнішній вигляд стає краще, а поява зморшок сповільнюється.

Для використання настоянки календули від прищів необхідно проконсультуватися з косметологом. Фахівець може порадити оптимальну схему зовнішнього застосування препарату.

настоянка календули

Користь настоянки календули для полоскання

Ключові властивості настоянки календули - м'яка протизапальна та антибактеріальна дія. Полоскання водним розчином порожнини рота і горла зменшує інтенсивність больових відчуттів, знімає набряклість, запалення. Місцеве застосування настоянки календули стримує поширення хвороботворних бактерій. 

За рахунок таких властивостей препарат є частиною комплексного лікування запальних захворювань порожнини рота і ясен, таких як стоматит, пародонтит. Настоянка може застосовуватися як у вигляді полоскань, так і в формі аплікацій - залежно від проявів та інтенсивності захворювання.

Протипоказання до прийому

Препарат не можна використовувати людям з алергією на будь-який з компонентів. У період загострення гастриту, виразкової хвороби варто утриматися від застосування лікарського засобу. Не можна застосовувати його людям, які страждають на калькульозний холецистит. 

Протипоказана настоянка в період вагітності та лактації. Не рекомендується приймати препарат людям із хронічним алкоголізмом, захворюваннями головного мозку, порушеннями роботи печінки, а також дітям до 18 років.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі