Настоянка глоду: властивості, показання до застосування, приготування в домашніх умовах

Настоянка глоду - препарат ягід глоду на спиртовій основі. Призначається для зниження збудливості центральної нервової системи і нормалізації серцевого ритму. Препарат застосовується в комплексній терапії порушень роботи серцево-судинної системи, а також у лікуванні функціональних розладів нервової системи.

Рецепт настоянки глоду, збір і підготовка компонентів

ІНГРЕДІЄНТИ

Плоди глоду висушені .............................. 100 гр

Горілка (спирт) ........................................... 3 стакани

 

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Щоб приготувати настоянку глоду в домашніх умовах, необхідно підготувати сировину в таких пропорціях - на 3 стакани спирту етилового або горілки взяти 100 грам висушених плодів глоду. Збір ягід рослини проводять у період дозрівання з вересня до початку морозів, так як у цей час концентрація корисних речовин максимальна. Для заготівлі підходять здорові плоди без видимих пошкоджень і вад, цвілевих уражень і грибків. 

Щоб визначити зрілість ягід, орієнтуються на їхнє забарвлення - яскраво-червоне або помаранчеве. Після збору плоди сортують, промивають і прибирають залишки вологи чистою тканиною або рушником. Зібрані ягоди розкладають на газеті або тканині рівномірним шаром, залишаючи сушитися в провітрюваному приміщенні або під навісом кілька днів. Щоб матеріал не злежувався, плоди періодично перемішують. Ягоди можна висушити за допомогою електродуховки або сушарки при температурі від 30 до 50 ℃. Сушіння проводять при відкритих дверцятах. Готові ягоди легко відділяються одна від одної і придатні для зберігання протягом двох років у паперових пакетах або скляній тарі.

Для приготування настоянки глоду рецепт передбачає використання подрібнених сушених плодів. Готову сировину заливають 1 літром спирту або горілки, а потім залишають у скляній ємності на 20 днів у прохолодному темному місці. Після того, як рідина настоїться та набуде жовтувато-червонуватого кольору, її проціджують і використовують для приймання всередину. 

Схема приймання визначається лікарем індивідуально. Потрібно враховувати, що настоянка глоду може не поєднуватися з деякими видами лікарських засобів від аритмії, тому приймати її можна тільки після узгодження з лікарем.

Користь настоянки глоду та її властивості

За рахунок своїх корисних властивостей лікарський засіб застосовується в терапії захворювань серцево-судинної системи. До складу плодів рослини входять такі речовини, як тритерпенові кислоти, глікозиди, флавоноїди, сапоніни і фітостерини. Завдяки їм забезпечується комплексний вплив на серцево-судинну і центральну нервову систему:

  • нормалізується серцевий ритм;
  • зменшується збудливість серцевих м'язів;
  • стабілізується артеріальний, венозний тиск і кровообіг.

настоянка глоду

Настоянка глоду для судин

Наявність флавоноїдів у настоянці глоду сприяє поліпшенню ліпідного обміну в організмі. Речовини знижують згортання крові й мінімізують ймовірність тромбозу. Настоянка глоду, застосування якої погоджено під керівництвом лікаря, зменшує ламкість і проникність капілярів, має антиоксидантну дію на організм. 

Діючі речовини настоянки поліпшують коронарний і мозковий кровообіг. Лікувальні властивості настоянки глоду не обмежуються позитивним впливом на серцево-судинну систему - препарат має спазмолітичну дію при хворобах шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання до приймання настоянки глоду

Приймання настоянки глоду протипоказане людям, у яких відзначається чутливість до будь-якого компонента препарату, вагітним і годуючим грудьми, дітям до 12 років, людям з виразкою дванадцятипалої кишки і шлунку в період загострення.

Перед застосуванням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.  
Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі