Мати-й-мачуха — універсальний помічник при кашлі

 

58ad41654d795.jpg

Кашель — симптом багатьох захворювань, але ми будемо говорити про кашель, що спостерігається при простуді та ГРВІ. Він буває одним із перших симптомів захворювання або виникає як ускладнення. Мати-й-мачуха рекомендована в обох випадках. Вона допоможе одужати у розпал хвороби завдяки жарознижувальній дії та виведенню токсинів. Рослина чудово пом'якшує так званий остаточний кашель, що може докучати хворому, не один тиждень спричиняючи незручності для людей, які знаходяться поруч.

Крім того, лікарські засоби на основі мати-й-мачухи показані при бронхіті, трахеїті, ларингіті, пневмонії, ангіні, коклюші та для полегшення кашлю курців.

 

Склад і дія мати-й-мачухи

Мати-й-мачуха багата на вітаміни, флавоноїди, каротиноїди, дубильні речовини, має в складі винну кислоту, сапоніни, інулін і т. д. Тому вона легко справляється з кашлем будь-якого походження, а також позбавляє від запальних процесів у горлі, високої температури й токсинів.

Мати-й-мачуха при лікуванні кашлю показана завдяки багатосторонній дії на організм. Відомі наступні ефекти від її застосування:

  • розрідження мокроти;
  • полегшення її виведення;
  • помякшення кашлю;
  • зниження високої температури;
  • підвищення імунітету.

Квітки й листя мати-й-мачухи пом'якшують сухий кашель і роблять ефективним відхаркування при вологому кашлі. Використання рослини ефективне й у комплексній терапії простудних і вірусних захворювань, а також у профілактичних цілях.

Специфіка прийому мати-й-мачухи, протипоказання

Як і будь-які ліки, мати-й-мачуха проти кашлю має деякі протипоказання. Наприклад, краще утриматися від прийому при вагітності, годуванні грудьми. Також трапляється індивідуальна непереносимість: особливо уважними потрібно бути при алергії на пилок квітів. Не варто пити відвари чи настої довгий час без перерв — це створює навантаження на нирки.

Рослину часто приписують дітям з 2 років, але дозування і спосіб приготування засобу до 12 років повинен визначати лікар. Що стосується взаємодії з іншими препаратами, мати-й-мачуха чудово доповнить дію жарознижувальних препаратів при грипі та простуді і полегшить стан. У рослини є одна особливість — після її прийому підвищується потовиділення. Це сприяє оперативному виведенню токсинів, але змушує утримуватися від виходу на вулицю протягом деякого часу.

Мати-й-мачуха при лікуванні кашлю: як правильно вживати

 

Щоб заварити чай, потрібно взяти 0,5 г сухих квіток на чашку окропу. Напій потрібно вжити за три прийоми, кожен раз трохи підігріваючи.

 

Найчастіше при кашлі використовують настій. Для цього 3 г висушеної сировини заливають 0,5 л окропу, залишають на годину. Разова доза — половина склянки.

Не менш популярний відвар з мати-й-мачухи. Для нього необхідно взяти 0,75 г висушеної подрібненої сировини і склянку води. Готувати можна двома способами: прокип'ятити на невеликому вогні 5 хвилин або проварити на водяній бані 15 хвилин. Налити ще води до обсягу склянки. Як правило, приймають по 1 ложці за 30 хвилин до їди, але в перші дні хвороби можна приймати і 6 разів на день.

Мати-й-мачуха нерідко входить до складу протикашльових зборів. Їх можна робити самостійно, комбінуючи її з травою подорожника, листям або плодами малини, коренем алтеї або солодки, плодами фенхелю, шипшини, квітками бузини. Всі ці рослини доповнюють дію одна одної, тому варто тримати їх в домашній аптечці.

Товари з цієї статті
Товари з цієї статті
Більше нові публікаціі